Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sportovní využití chrtů

20. 6. 2008

Dostihy a Coursing

Dostihové dráhy v ČR

Dostihová dráha v Mladé Boleslavi: www.racingmb.com

Dostihová dráha v Kolíně: www.drahakolin.ic.cz 

Dostihová dráha v Lednici: http://www.chrtilednice.cz/

 

Dostihová federace: http://www.dogracing.cz/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Coursing

  • co si představit pod pojmen coursing?

Coursing je pro psy sportovní aktivitou, založenou na bezprostřední touze psa lovit a kořistickém pudu. Běhá se v přírozeném terénu s využitím přírodních či dosazených překážek a cílem je ulovit kořist, která je tažená navijákem na tenkém lanku. Kličky, simulující běh zajíce, zajišťují kladky na zemi, kolem kterých je lanko vedeno. Celkově musí být dráha bezpečná a pro psy přehledná. Kořist představuje igelitový střapec nebo králičí kůže. Každé plemeno běží zvlášť a každý pes je zvlášť bodován coursingovými rozhodčími. Pes je ze startu ručně vypouštěn na pokyn startéra a běží za návnadou až do cíle. Při coursingu pes musí lovit především zrakem, nikoli čichem. Délka dráhy coursingu měří od 500 metrů do 1000 metrů pro větší plemena a pro menší plemena od 400 metrů do 700 metrů. Nezbytnou součástí závodu je povinná výbava psa a to, košík a dečka.

 

  • Existují dva druhy coursingů

HARE COURSING - loví se živý zajíc. Snad nejznámějším coursingem tohoto typu je Waterloo Cup, který se běhá ve Velké Británii. U nás se však neběhá.

LURE COURSING - loví se umělá návnada (igelitový střapec nebo králičí kůže). Je to jediný možný způsob coursingu běhaný u nás.

 

  • Coursingy jsou:

Mistrovské - zde jsou udělovány tituly, například : Mistr ČR, Mistr Moravy apod.

Bodovací - získané body z jednotlivých závodů se sčítají a na závěr roku je udělován titul Coursingový vítěz roku (uděluje se však jen psům s PP)

Národní, Mezinárodní a Mistrovství Evropy - tyto jsou určené pouze pro psy skupiny X. FCI (chrti). Při splnění podmínek získává vítěz titul CACIL nebo CACT.

 

  • Podmínky

Podmínkou pro účast v závodech je získání coursingové licence. Pro psy neuznané ČMKU a nepapírové je členům klubu vystavován za stejných podmínek klubový certifikát. Aby jí daný pes mohl získat, musí si vyběhat 3 licenční běhy, jeden sólo běh a dva společné běhy (běží společně dva psy stejného plemene). Tyto běhy je možné splnit při závodu nebo oficielním tréningu. Na základě těchto splněných tří běhů, které musí být zaznamenány v tréningové kartě (tu si zakoupíte u přejímky před zahájením závodů) si majitel může zažádat o vystavení licence.

 

  • Hodnocení

RYCHLOST

Rychlost je nezbytná k ulovení zvěře. Důležité je, jak rychle se pes při startu dostane do popředí. Při coursingu se nepoužívá časomíra, důležitým prostředkem hodnocení je schopnost psa překonat území a zejména jeho snaha. Absolutní rychlost při hodnocení coursingu není důležitá, jelikož rychlost chrta je brána relativně ve vztahu k jeho soupeřům.

 

ÚSILÍ

Jde o projevení úsilí při pronásledování, bez ohledu na kvalitu povrchu a incidenty, například vyhýbání se, pád, momentální ztráta návnady apod. Pes na dráze musí být plně soustředěný na unikající návnadu a při jejím pronásledování musí bez zaváhání přeskočit případné překážky. V cili musí pes chytat návnadu v plné rychlosti.

 

INTELIGENCE

Pes si musí umět odhadnout pohyb návnady s přihlédnutím k okolnímu terénu a musí si nadbýhat. To neumí žádný pes hned od začátku, zapotřebí je zkušeností.

 

OBRATNOST

Obratnost psa se projevuje při náhlých změnách směru tažení návnady, při překonávání překážek a při chytání návnady.

 

VYTRVALOST

Jedná se o schopnost psa dokončit závod v dobré fyzické kondici. Jde o spojení fyzických a mentálních sil.

 

Coursingové kluby:

Český coursingový klub - www.coursingcz.info první založený klub u nás, který pořádá závody, tréningy a umožňuje plnění licenčních zkoušek

Slovenský coursingový klub - www.coursing.sk Klub starající se o CACILové a CACTové coursingové závody - tato adresa se týká jen a pouze chrtích plemen

 

 

článek zapůjčen z: http://www.purpuroveslunce.estranky.cz/clanky/co-je-coursing___