Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šampion Šampionů ČR 2015

Šampion Šampionů ČR 2015

Champion of Champions ČR 2015

 

  • datum konání: 23.1.2015
  • místo konání: Praha, TOP Hotel
  • rozhodčí FCI IX: Leoš Jančík, Miroslav Václavík
  • rozhodčí FCI X: František Bouček a Vladimír Panuška
  • rozhodčí systému KO: Boris Chapiro, Jean-Jacques Dupas, Jaroslav Matyáš, Leoš Jančík, Miroslav Václavík

Podmínky soutěže: 
Do soutěže mohou být přihlášeni všichni psi a feny s titulem Český junior šampion, Český šampion, Český veterán šampion, Šampion ČMKU, Mezinárodní šampion krásy (C.I.B) nebo Mezinárodní výstavní šampion (C.I.E).

Titul musí být přiznán do dne podání přihlášky. Soutěž je otevřena pro všechny jedince zapsané v plemenných knihách uznávaných FCI. Soutěže
se může zúčastnit i jedinec, který již dříve titul ŠAMPION ŠAMPIONŮ získal.


Pravidla soutěže:
I.kolo – soutěž v rámci skupiny FCI
- probíhá v rámci jednotlivých plemen. Soutěží mezi sebou psi i feny a do další soutěže postupuje nejlepší z nich.
- rozhodčí vyberou podle počtu přihlášených psů ve skupině 64, 32,16 nebo 8 jedinců
- vybraní vystavovatelé si vylosují čísla a dále budou soutěžit vylosované dvojice vyřazovacím systémem.
Stanovuje se pořadí prvních tří jedinců ve skupině, vítězové skupin FCI postupují do finále
Finále
Do soutěže nastupují vítězové skupin FCI. Stanovuje se pořadí prvních tří jedinců. Titul Šampion šampionů 2015 získá
pes/fena, který se umístil na prvním místě.

 

Co předcházelo výstavě:  Na ŠŠ ČR jezdím od roku 2008. Postupem času, jak jsem začala přemýšlet, že bych si přivezla za kamaráda svého vlastního pejska Čínského chocholatého psa, mě sem tam napadlo, že bych si moc přála se jednou proběhnout na červeném koberci kongresového sálu TOP HOTELU Praha. 

Poté, co Caterham dokončil Junior šampionát ČR, možnost, že bychom se spolu zúčastnili ŠŠ ČR začala nabírat o něco jasnější podobu. Dlouho jsem pochybovala,  zda to na to vůbec v jeho věku máme, zda to má cenu zkoušet. Odvahu jsem našla a Caterhama přihlásila. První velký krok jsme udělali a složili "Bobříka odvahy".

Grand Ch. Wionna R. Čínské Hedvábí, maj. Eliška Havránková

img_5132_m.jpg

Jako před každou výstavou bylo třeba Caterhama vykoupat. Bohužel moje špatné rozhodnutí ho mezi Hanáckou národní výstavou a Šampionem Šampionů nekoupat se podepsalo společně s počasím na stavu jeho srsti. Dát ho nějak do kupy, to byl skoro nadlidský výkon.

Moje dojmy: Po náročném pátečním koupání, nás s Caterhamem čekalo docela příjemné vstávání. Nemusela jsem se honit, že musíme být někde brzy ráno. Na Šampiona Šampionů nás doprovázela moje maminka. Aby těch překážek nebylo málo, jako na potvoru začalo někdy kolem osmé hodiny sněžit a teplota šla pomalu dolů. Nastalo dilema, jak Caterhama převezeme, zda ho nacpat do svetříku. Ten jsem nakonec použila až na Chodově a cestou domů. Nechtěla jsem riskovat, že mi Caterham v přepravce nastydne.

Našli jsme si docela útulné místečko, pohlídali místečko i Elišce Havránkové s Wionkou (Grand Ch. Wionna R. Čínské Hedvábí). Caterham se na červeném koberci zpočátku necítíl dobře, chodil mezi pejsky s ocáskem dolu. Až v hlavním sálu, kde už skončil ranní program ocásek zvedl a já ho chválila jak moc je můj maličký šikovný.

Jch. Caterham Shahrastani, maj. Petra a Martin Pšádovi

img_5102_m.jpg

Nervozitu jsem na sobě vůbec necítila. Nebyl důvod. Přijeli jsme si to s Caterhamem hlavně užít a jeli jsme takříkajíc na pohodu. Jen čekání na posouzení bylo dlouhé. Moje maminka to okometila slovy, že jí naprosto není jasné, co ta může všechno trvat dlouho. 

Byla jsem ráda, že se na ŠŠ mamince líbí. Caterham s ní byl naprosto v pohodě. Já jsme sem tam maminku s Caterhamem nechala samotné a letěla jsem pozdravit přátele.

Už ani nevím, kdy jsme přišli na řadu. Naše skupina FCI IX. (Společenská plemena) se posuzovala zároveň se skupinou FCI X. (Chrti).  Wionna R. Čínské Hedvábí byla vybrána do užšího výběru pro druhé kolo. Bohužel holky vypadly hned v první vyřazovacím rozstřelu.

Naši skupinu FCI IX. posuzovali pánové Leoš Jančík, Miroslav Václavík. My jsme byli přihlášeni čtyři Čínští choholatí psy. Psy zastupovali - Jch. Bambino Lee Pretty Sweet, maj. Jitka Hromádková, Iveta Knotková, Jch. Caterham Shahrastani, maj. Petra a Martin Pšádovi. Feny zastoupily Ch. Jaca Navarra Pazzda, maj. Pavla Habrová a Jch. Melayora Molosos Gratzi, maj. Ornella Catullo.

Jch. Bambino Lee Pretty Sweet, maj. Jitka Hromádková a Iveta Knotková

img_5120_m.jpg

Caterham stál po celou dobu posuzování jako socha, takhle stát jsme ho ještě nikdy na výstavě neviděla. Byla jsem naprosto překvapená. Ustál i pana Jančíka, který od něj stál sotva 50 cm a ještě v černém obleku. Caterham chlapy v černém moc nemusí. Jakmile nás rozhodčí poslali do pohybu, nastal průšvih. Caterham na koberci chytil stopu a v tu chvíli jsem mu naprosto ukradená. Když se mi ho konečně podvedlo srovnat, aby běžel radostně s hlavou nahoře, věděla jsem, že jdeme z kola ven. Ale nijak mě to netrápilo, protože jsme společně úkol dne splnili.

Po posouzení jsme s Jitkou nafotili ještě nějakou památeční fotečku na to, že jsme tu opravdu byly, že jsme se našimi kluky proběhly na červeném koberci.

Já byla moc ráda, že tam se mnou byla moje maminka a že nás s Caterhamem viděla, jak jsme se snad zlepšili v předvedení a společném úsilí. Dokonalé to ještě není, ale dobré určitě.

Nutno dodat, že za Čínské chocholaté psy postoupili obě fenečky Jaca Navarra Pazzda paní Habrové a Melayora Molosos Gratzi paní Catullo. Večer jsme si dělala legraci, že nám to psům holky pěkně natřely. :-)

Na druhé kolo jsem už nezůstávala a jela s maminkou domů, kdybych byla bez Caterhama a sama, tak bych zůstala a fotila. Ale měla jsem toho i tak dost.

Velkým překvapením pro mě bylo, že jsme se potkala s človíčkem, který je neodmyslitelně spjat s plemenem Čínský chocholatý pes a dlouhá léta byl i fotografem tohoto plemene. Pokud se ptáte, kdo je oním člověkem, tak věřte, že pan Hanuš Brychta. Velmi dlouho jsme se neviděli, bylo o čem si vyprávět. Byla jsem moc ráda, že jsem mu mohla představit Caterhama, syna Ich. Multi Ch. Midnight Kisse z Haliparku a vnuka Gessi a Olivera Modrý květ. Caterham se potatil a také pomodrovětil.

Pro mě byl 23.1.2016 dnem neuvěřitelných zázraků, splněním dalšího snu, i bobříka odvahy. Strávila jsem ho ve společnosti vyjmečných lidiček a psů. 

Výsledky najdete ZDE

Co říci závěrem, snad jen toto: Pokud přemýšlíte, zda se na ŠŠ ČR přihlásit, pak konečné rozhodnutí, zda investovat či neivnestovat penízky, čas a námahu do tohoto podniku, nechám jen na vás. Při přihlašování na ŠŠ mějte na paměti, že soutěžíte proti těm nejlepším. Příprava nesmí být podceněna a samotná soutěž už je jen a jen o štěstí a........já vím, co byste mi někteří řekli..........., ale víte co se říká. "štěstí přeje připraveným".

Tak třeba zase za rok na červeném koberci.

 

Náhledy fotografií ze složky Šampion Šampionů ČR 2015