Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šampión Šampiónů ČR 2013

Šampión Šampiónů ČR 2013

Champion of Champions Czech Republic 2013

  • datum konání: 25. ledna 2013
  • místo konání: TOP HOTEL PRAHA
  • I. kolo: všechny skupiny hodnotí Tamás Jákel, Miroslav Václavík, Otakar Vondrouš
  • rozhodčí skupiny FCI IX.: Robert Kubeš/Linda Voláriková
  • rozhodčí skupiny FCI X.: František Bouček/Vladimír Panuška
  • rozhodčí finále: Tamás Jákel, Vladimír Piskay, Miroslav Václavík, Linda Voláriková, Otakar Vondrouš
  • web: www.cmku.cz/, propozice ZDE
  • UZÁVĚRKA:  10. ledna 2014

 

Podmínky soutěže:

  • Do soutěže mohou být přihlášeni všichni psi a feny s titulem Český junior Šampión, Český Šampión, Český veterán šampión, Šampión ČMKU, Mezinárodní Šampión krásy (C.I.B) nebo Mezinárodní výstavní šampión (C.I.E).
  • Titul musí být přiznán do dne podání přihlášky. Soutěž je otevřena pro všechny jedince zapsané v plemenný knihách uznaných FCI. Soutěže se může zúčastnit i jedinec, který již dříve titul Šampión Šampiónů získal.

Pravidla soutěže: viz link

I. kolo -soutěž v rámci skupiny FCI

  • probíhá v rácmi jednotlivých plemen. Soutěží mezi sebou psi i feny a do další soutěže postupuje nejlepší z nich
  • rozhodčí vyberou podle počtu přihlášených psů ve skupině 64, 32, 16 nebo 8 jedinců
  • vybraní vystavovatelé si vylosují čísla a dále budou soutěžit vylosované dvojice vyřazovacím systémem. Stanovuje se pořadí prvních tří jedinců ve skupině, vítězové skupin FCI postupují do finále

Finále:

  • Do soutěže nastupují vítězové skupin FCI. Stanovuje se pořadí prvních tří jedinců. Titul Šampión Šampiónů 2013 získá pes/fena, který se umístil na prvním místě.

 

PROGRAM

  • 7,30 - 9,00 přejímka půs pro soutěž PES ROKU 2013, DOSTIHOVÝ VÍTĚZ 2013
  • 9,30  soutěž PES ROKU 2013, DOSTIHOVÝ VÍTĚZ 2013
  • 11,30 - 12,30 přejímka psů pro soutěž Šampión Šampiónů 2013
  • 13,00 zahájení soutěže Šampión Šampiónů 2013
  • 13,30 začátek posuzování Šampión Šampiónů 2013
  • 18,15 finále soutěže Šampión Šampiónů 2013

 

Co předcházelo výstavě: zapsáno dne 29.12.2013: K dnešnímu datu už jsou známy výsledky PSA ROKU, který se pravidelně vyhlašuje společně se soutěží Šampión Šampiónů. Pro rok 2013 se do TOP 5 dostaly dva odchovy CHS Gandamak Slovakia v zastoupení - TOP Afghán 2013 a 3.místo PES ROKU 2013 skupiny X. FCI - Ich. Multi. Ch. Ozzy Osbourne Gandamak Slovakia (181b), maj. ing. Michal Klusoň a 5. místo PES ROKU 2013 fena Ich. Multi Ch. Tiffany Dupont Gandamak  Slovakia (133b), maj. ing. Alena Mačíová.

PES ROKU 2013 skupiny X. FCI

  • 1. místo: Maďarský chrt: Adrenalin Llawondyss, maj.: Petra Kappelová
  • 2. místo: Barzoj: Dimitrj Reny Destiny Mraja, maj. Renáta Schwarzová
  • 3. místo: Afghánský chrt:  Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak Slovakia, maj. ing. Michal Klusoň
  • 4. místo: Greyhound: D´Bluebell Decuma, maj. Jana Jindrová
  • 5. místo: Afghánský chrt: Ich. Multi Ch. Tiffany Dupont Gandamak Slovakia, maj. ing. Alena Mačíová

 

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, maj. Lída Faktorová

2013_ss-cr-_yasani-iram-z-allahovy-zeme_3.jpg

Moje dojmy:  Jako každý rok i letos jsem zahájila výstavní sezónu v TOP HOTELu Praha na Šampión Šampiónů.

Pravidelně v TOP HOTELu trávím celý den, ale letos jsem PSA ROKU, který se vyhlašuje dopoledne před vlastním ŠŠ ČR, vynechala.
Bylo třeba ráno pokročit v údržbě Bonního kožíšku. Páteční noční koupání a fénování bylo tentokrát náročnější.

Do TOP HOTELu jsem se vypravila z Tróji v 11,32 a na místě jsem byla ve 12,19. V předsálí Kongresového sálu už bylo opravdu živo.
Hned mezi dveřmi jsem potkala Ozzyho s panem Klusoněm. Ozzy Osbourne Gandamak Slovakia se stal TOP Aghánem r. 2013 a umístil se na 3 místě v soutěži PES ROKU.
Cestu se pozdravila s paní Mačíovou jejíž Tiffany Dupont Gandamak se stala TOP fenou r. 2013. V soutěži PES ROKU byla na 5. místě skupiny FCI X. Obě skutečnosti již byly zmíněny viz výše.Zároveň jsem pozdravila i paní Benešovou a utíkala hledat Lídu Faktorou. U Lídy si většinou nechávám věci, když fotím. Minula jsem Martina Bastala s Jitkou Hořákovou. Oba byly tak dobře schováni za dveřma, že jsem jich v první chvíli nevšimla.

V letošním roce provedla ČMKU změnu v průběh posuzování Šampióna Šampiónů a všichni jsme byli zvědaví, co z toho vyleze. Dle popisu si málokdo dokázal představit, jak celý průběh bude v reálu vypadat.

První kolo vždy posuzovali dva rozhodčí pro danou skupinu FCI. Podle počtu přihlášených plemen a případně jedinců byli vybrání BOB, případně BOB a BOS. V jednom plemeni se nám dokonce stalo, že postoupili tři zástupci.
Ve skupině X. FCI - chrtů je 10 plemen. Přihlášeno jich bylo 9, postupovalo 8 zástupců. Jediné plemeno Afghánského chrta mělo tři soutěžící, ostatní byli v plemeni po jednom. U Afghánů BOB získal Ozzy Osbourne Gandamak.
Musím říci, že výběr byl dost rychlý. Tzn. první kolo se posuzovalo tak, že nastoupila celá skupina (v minulosti se posuzovalo po plemeni a vždy jen jeden rozhodčí). V té se pak vybral sudý počet zástupců.

Druhé kolo bylo systémem "náhlá smrt", přičem pouzovali dva rozhodčí pro danou skupinu a k nim přibyli další tři. Dohromady každou skupinu FCI posuzovalo pět rozhodčí.
Aby se nemohli navzájem ovlivnit v rozhodování a vzájemně nevěděli jak hlasovali, byly odděleni paravenem a každý měl červený a zelený terčík. Pes který získal větší počet terčíků postoupil do úžšího výběru.  Tímto způsobem pousuzování jsme se dobrali až k BIG (BOG) tedy k Nejlepšímu v plemeni.  Psi museli se svými handlery běhat několikrát, než se rozhodčí dopracovali k BIG. Musím říci, že názor na tento způsob posuzování se docela liší. Pro mě osobně to bylo docela zdlouhavé. Snažila jsem se vyfotit každého postupujícího, ale ne vždy s to povedlo. K mému překvapení jsme ale až takový skluz oproti plánovanému rozvrhu neměli.

Vítězové BIG (BOG) - Nejlepší v plemeni se následně sešli při finále a z těchto posledních 10 zástupců skupin FCI pak vzešel pozdější Šampión Šampiónů. Způsob posuzování byl totožný jako v minulosti. Tzn. Nastoupilo všech 10 výstavních jedinců, posoudí je 5 rozhodčí. Své posouzení zapíší na papír a po součtu bodů vzejde konečné pořadí.

Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak Slovakia, maj. ing. Michal Klusoň, handler Tereza Šubertová

 2013_ss-cr-_ozzy-osbourne-gandamak-slovakia_v-pohybu.jpg

  Na Šampióna Šampiónů ČR 2013 byli letos za plemeno Afghánský chrt přihlášeni - Ozzy Osbourne Gandamak Slovakia v majetku ing. Michala Klusoně, handling obstarala Terezka Šubertová. Yasani Iram z Allahovy země v majetku Lídy Faktorové a Cebalrai Primavera Bohemia paní Benešové

Zhruba v půl druhé začalo posuzování. O proti letům minulým byly v kongresovém sálu připraveny dva velké kruhy.
Posuzování probíhalo po skupinách a to tak, že na stoupila celá skupina a z ní se vybral sudý počet zástupců v možném rozsahu 64, 32, 16, 8 jedinců.
Pokud byl v plemeni jen jeden zástupce automaticky dostal BOB (Best of Breed, Nejlepší v plemeni) - tak tomu bylo i v minulých letech.
V případě, že bylo v plemeni zástupců více byl v rámci plemene zadán BOB pouze jednomu jedinci. Ovšem setkala jsem s i s tím, že v určitých skupinách postupilo více než jeden zástupce. Někde to byli všichni v daném plemeni, někde nejlepší pes nebo nejlepší fena.

Ve skupině FCI X. je 10 plemen z toho přítomných bylo 9 a do užšího výběru postoupilo 8 plemen. Hned v prvním rozstřelu druhého kola - BIG - "náhlé smrti" proti sobě nastoupili barzoj Dmijtrij Remy Destiny Mraja a Ozzy Osbourne Gandamak.
V duchu jsme si říkali,že těm dvěma by moc slušelo finále v rámci BIG. Jak to dopadlo Vás nechám ještě chvilku v napětí.

Současně se skupinou FCI X. byla posuzována skupina FCI IX. Jak správně tušíte po této skupiny FCI patří plemeno Čínský chocholatý pes. Tudíž když už jsem odfotila Afghánské chrty (jejich posouzení bylo tak rychlé, že jsem nestačila pořídit skoro žádnou kloudnou fotku).

Jen jsem se otočila na místě a zaostřila fotoaparát na Čínské chocholaté psy. V prvním kole každou skupinu FCI posuzovali dva rozhodčí. U FCI skupiny X. to byli Vladimír Panuška a František Bouček. FCI skupinu IX posuzovali Rober Kubeš a Linda Volariková. Musím dodat, že bez kníra jsem málem pana Kubeše nepoznala. Posouzení skupiny FCI IX. trvalo podstatně déle než u chrtů, takže jsem se s některými ani nestihla rozloučit a nafofit i mimo sál. 

 Cebalrai Primavera Bohemia, maj. Irena Benešová

2013_ss-cr-_cebalrai-primavera-bohemia.jpg

 Výsledky BIG:

  • skupina FCI I.: Australský ovčák - Holka Srdcové Eso
  • skupina FCI II.: Bernský salašnický pes: Garfiel Codeli girls
  • skupina FCI III: Kerry blue teriér - Extravaganza Edbrios
  • skupina  FCI IV.: Jezevčík drsnosrstý - Desetníček Valentinka
  • skupina FCI V.: Americká Akita - Commander Pibaro
  • skupina FCI VI.: Bloodhound - Cee´dod Hadího potoka
  • skupina FCI VII.: Italský ohař - Azor Del Oltrepo
  • skupina FCI VIII:  Zlatý retriever - Rozárka Chlupaté štěstí
  • skupina FCI IX.: Mops - Fokus-Pokus Monpasie
  • skupina FCI X. : Barzoj - Dmitrij Reny Destiny Mraja
  • fotogalerie pod článkem

Je zvláštní jak vás jedno plemeno psů přivede k plemeni jinému. Už jsem to zmínila několikrát, že řízením osudu mě Afghánští chrti přivedli Čínským chocholatým psům. Jsem za ten okamžik, kdy se tak stalo nesmírně vděčná. Už proto, že čím poznávám Čínské chocholaté psy, tím více je mám v srdíčku. Tím nechci říci, že bych se chtěla zpronevěřit plemeni Afghánského chrta. Afghánský chrt navždy bude mým milovaným plemenem bez ohledu na to, zda po Bonnie ještě nějaký další Afghán do mého života přijde či nikoliv. A bude-li to jen trochu možné, focení Afghánů se v žádném případě nevzdám i když bych sdílela život s Čínských chocholatým psem. Jedna moc moudrá paní s velkým srdcem mi kdysi řekla, že všechno má svůj správný čas. Zejména v případě pořízení dalšího čtyřnohého člena rodiny o kterém už dlouho mluvím.

Při předchozích ročnících ŠŠ ČR se mi nikdy nepovedlo nafotit zároveň plemeno Afghánského chrta a Čínského chocholatého psa při prvním kole posuzování. Nyní, kdy obě skupiny nastupovaly pohromadě,  bylo možné se usadit mezi oběha kruhy a fotit jak Afghány tak ČCHP.

Dovolte mi tedy představit zástupce Čínských chocholatých psů, jejichž majitelky se pokusily uspět na červeném koberci kongresového sálu TOP HOTELu a pokusily se zlomit prokletí, uspět v rámci skupiny (získat BIG) a mezi vítězi všech deseti skupin FCI získat přízeň všech rozhodčích a stát se BIS ŠŠ ČR.

Do užšího výběru pro druhé kolo, tedy kolo kdy se rozhodovalo o BIG  postupili Midhnight Kiss z Haliparku a Etienne Jemalle.

Ace Monamart Anomis, maj. Simona Kejhová

2013_ss-cr-_ace-monamart-anomis.jpg

Arthur Charen z Hájku, maj. p. Lucie Kroupová,

foto slouží jako vstup do fotogalerie

2013_ss-cr-_arthur-charen-z-hajku_2.jpg

 Po posuzení všech skupin FCI X. včetně Neuznaných plemen se vše v sále chystalo na posuzování druhého kola, kde se mělo rozhodnout o Nejlepším v plemeni, tedy BIG - Best in Group nebo BOG - Best of Group (obě zkratky jsou používatné). Vítězové skupin, tedy držitelé BIG postupovali do užšího finále, kde už se rozhodovalo o BIS tedy o samotném Šampiónu Šampiónů.

Na červeném koberci kongresového sálu se objevili dva menší koberce v barvě zelené a červené, stejně tak byla pro pět rozhodčích připravena mávátka (respektive pinpongové pálky) stejných barev. Pes/fena s větším počtem hlasů příslušné barvy postupovali do užšího výběru až tímto výběrem jsme se dopracovali k BIG.

Mezi rozhodčí byly umístněny paravany, aby se vzájemně nemohli v rozhodování ovlivňovat a tím bylo pouzouzení co nejvíce nestranné. Kdo jezdí na výstavy ví, že rozhodování v takové soutěži jako jsou výstavy psů je jako rozhodování v krasobruslení (než se zavedl bodový systém). Co rozhodčí to názor, co rozhodčí to sympatie k jinému plemeni.  Je třeba mít napaměti, že soutěžíte proti těm nejlepším z nejlepších a tak každé zaváhání, každá drobná chyba v předvedení vás může stát postup. Někdy ani sebelepší výkon k postupu nestačí. O tom tu hovořit nechci a nebudu, to mi nepřísluší.

Naučila jsem se s pokorou přijmout ten fakt, že můj favorit nepostoupil, že je vítězi slušnost pogratulovat i když na jeho vítězství mohu mít odlišný názor než rohodčí, který tomu dopomohl svým rozhodnutím. Člověk stále musí věřit, že je šance, dokud je pes ve věku, kdy s ním ještě na červený koberec může a pro samotného psa to není nepříjemné, postoupit a titul ŠŠ bojovat.

Tam, kde bylo hodně soutěžích do druhého kola bylo posuzování delší, kde jich bylo jen 8, celkem rychlé. V době, kdyby byla posouzena skupina FCI V. jsem si říkala, že předpokládaný harmonogram nemůžeme stihnout a musím říci, že jsem toho už měla nachozeného a naklečeného docela dost. Moje nožičky přestávaly být moje a bolest mě definitivně opustila až ve čtyři ráno. Každého jednce mohl tábor příznivců povzbudit potleskem a tím "maličko nahlodat rozhodování rozhodčího".

Midnight Kiss z Haliparku, maj. Jitka Hořáková

2013_ss-cr-_midnight-kiss-z-haliparku.jpg

Etienne Jemalle, maj. p. Hana Ivančová

2013_ss-cr-_etienne-jemalle.jpg

 Vítězové BIG byli vybráni a před námi bylo už jen finálové posuzování těch opravdu nejlepších pro v r. 2013. Jeden z nich se měl stát držitelem titulu Šampión Šampiónů r. 2013. Koberec kongresového sálu byl přeorganizován na jeden velikánský kruh. Přihlížejících postupně během posuzování BIG, jak vypadávali soutěžící, hodně ubylo. V sále zůstali jen příznivci poslední desítky vystavujících, rozhodčí, organizátoři, fotografové a Ti, kdož se přišli podívat a třeba i vzali své psi na socializaci. Jojo i tací se našli. Někdo byl jen zvědavý jak taková výstava Šampión Šampión probíhá.

Vše připraveno, poslední destíka povolána k rozhodčím do kruhu a ................posouzení každého psa jednotlivě pěticí rozhodčích. Hodnocení zapsat do tabulky. Musím říci, že oproti letům minulým bylo posuzování BIS docela rychlé. Někdo si řekne, že závěr výstavy beru letem světem a přitom je to ta nejdůležitější věc celého dne. Posouzení proběhlo standardním způsobem jak jsme po léta zvyklí. Paní moderátorka dostala do rukou sečtené výsledky a ....pořadí tří nejlepších psů České republiky za rok 2013 vidíte zde, pořádí a jejich jména jsou pak pod fotografií.

Před všemi, kteří za celý den soutěžili na červeném koberci smekám. Mají můj upřímný obdiv za svou odvahu utkat se s těmi nejlepšími, kteří se v TOP HOTELu sešli. Majitelům Šampióna Šampiónům a I. a II. Vícešampióna moc a moc gratuluji k tomuto úžasnému úspěchu.  Díky vám všem, kteří jste v TOP HOTELu byli, to byl úžasný den a večer.

BIS Šampión Šampión

 2013_ss-cr-_best-in-show.jpg

  • Šampión Šampiónů: kerry blue teriér - Extravaganza Edbrios, manželé Rokosovi + Netíková Markéta
  • I. více šampión šampiónů:  barzoj - Dmitrij Reny Destiny Mraja: maj. Schwarzová Renáta
  • II. více šampión šampiónů: bernský salašnický pes - Garfíeld Codeli girls, maj. Kopecká Martina

 Co jsem ještě nestihla zmínit, jsou fotografické podmínky. Těm se věnuji vždy na závěr svého povídání. Asi nemá cenu opakovat, že světelné podmínky byly stejné jako vloni a předloni a rok předtím. V tomto ohledu stále žádná změna. Pokud už se rozhodnete v TOP HOTELu fotit je třeba vybrat nejen dobře fotoaparát, ale hlavně objektiv. Ten co mám já je takový zlatý střed. K mému překvapení fotografie nedopadly ještě tak hrozně. Rozhodně je co zlepšovat. Vy co mě znáte víte, že to říkám pokaždé. Jestli jsem s fotografováním uspěla nebo propadla, to prosím posuďte vy čtenáři nebo návštěvníci mých stránek. Já se chválit nebudu, vypadla bych jak narcis a tím skutečně nejsem.

Vyhlášení bylo za námi, ještě pár posledních záběrů a honem na autobus. My co se do TOP HOTELu dopravujeme MHD musíme mít na paměti, že autobus jede jednou za půl hodiny a když vám ujede před nosem, je to nepříjemné.

Uvidíme jak ČMKU vyhodnotí proběhlý den a večer ŠŠ. Uvidíme, zda se dočkáme nějakých změn, nebo zůstane nastolen posuzovací pořádek letošního roku i pro rok další.

Co říci úplným závěrem? Moje maličkost si den opravdu užila. Nachodila jsem "spoustu kilometrů", protože mě večer neskutečně bolely nožičky. Některým jsem snad dokázala zachytit malý kousek společných chvil s jejich čtyřhohými přáteli.

Pokud přemýšlíte, zda se na ŠŠ ČR přihlásit, pak konečné rozhodnutí, zda investovat či neivnestovat penízky, čas a námahu do tohoto podniku, nechám jen na vás. Při přihlašování na ŠŠ mějte na paměti, že soutěžíte proti těm nejlepším. Příprava nesmí být podceněna a samotná soutěž už je jen a jen o štěstí a........já vím, co byste mi někteří řekli..........., ale víte co se říká. "štěstí přeje připraveným".

Kdo se tedy rozhodne zúčastnit ŠŠ ČR 2014 musí věři, že si štěstí sedne právě na něj a bude se ho držet až do samotného závěru.

Tak zase za rok v kongrosovém sále TOP HOTELu Praha, nebo v to aspoň budu věřit.

výsledky: www.cmku.cz  

 

Náhledy fotografií ze složky Šampión Šampiónů 2013