Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šampión Šampiónů ČR 2012

 Šampión Šampiónů ČR 2012

 

  • datum konání: 12. ledna 12012
  • místo konání: Praha, TOP HOTEL
  • rozhodčí Afghánský chrt: I. kolo - Panuška Vladimír, II.kolo - Štefík Štefan
  • rozhodčí Čínský chcholatý pes: I. kolo - Řehánek Petr, II. kolo - Jílková Zdenka
  •  rozhodčí finále: Jílková Zdenka, Skok Damir (Chorvatsko), Šimek František, Vondrouš Otakar, Kašpar Miloš
  •  propozice:  odkaz zde
  •  web: http://www.cmku.cz/sampion-sampionu/index_cz.php

 

 Co předcházelo výstavě: Rok se s rokem sešel a mě začíná Výstavní sezóna 2013. Původní plán byl začít už první týden roku 2013 v Brně "Hanáckou národní výstavou", ale........ já míním, život mění. Stalo se, co bylo již nevyhnutelné, bylo potřeba vyprat Bonní kožíšek. Nechtěla jsem to víceméně nechat na Martinovi. V práci jsem už měla zařízený volný víkend a tím i sobotu 12.1.2012, abych mohla být svědkem velkého úspěchu mého milovaného plemene.
 

Že nevíte o čem je řeč?


 Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, majitelky Lídy Faktorové se znovu umístil v soutěži "PES ROKU". Po pátem místě skupiny FCI X. r. 2011, dosáhl Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země na 1. místo skupiny X. FCI a tím se stal PSEM ROKU 2012 skupiny FCI X. a zároveň podruhé za sebou získal titul TOP AFGHÁN.

ich.-multi-ch.-yasani-iram-z-allahovy-zeme---pes-roku-x_fci.jpg 

 Úspěch podpořila svým třetím místem skupiny FCI X. r. 2012 mladinká fenečka, Jch. Interesse ze Zličínských luk, majitelky Markéty Karbanové, odchovem manželů Boučkových.
Že by konečně Afghánských chrt byl vidět na předních místech.

 interesse-ze-zlicinkych-luk-pes-roku-iii_fci.jpg

 Oběma úspěšným majitelkám moc a moc gratuluji a přeji do dalších výstavních let hodně hodně štěstí. Ono je ho v kruhu zapotřebí opravdu vrchovatě.


  Moje dojmy:  Sobotní ranní vstávání bylo utrpením. Dne předtím jsem se dívala do pozdních hodin na zápas Mistrovství světa PDO v šipkách a čekala jak favorit zápasu svůj úkol postoupit do semifinále zvládne. 

Rychlá snídaně, sbalit vše potřebné na dlouhý dne. ON ŠŠ, podle toho v kolik jedete je hodně náročný. V TOP HOTELu jsem byla v 8,45 hod. V předsálí zima, v sále zima, to bude teda príma den říkala jsem si. Naštěstí se běhe oteplio, občas vykouklo i sluníčko.

Vyhlašování PSA ROKU a Dostihového a Coursingového vítěze mělo začít v 10 hodin. Mám ale pocit, že to začalo až něco po desáté hodině. Ovšem vyhlašování s fotografováním šlo velmi rychle po sobě.

Tentokrát jsem si řekla, že budu fotit, jen, co se bude chtít mě. Žádná systematická dokumenace, že si tu výstavu chci taky jednou pořádně užít. Když pořád koukáte zkrze dispaly nebo hledáček fotoaparátu, nemáte čas sledovat dění okolo. To se mi také vymstilo následně u BIG FCI X., ani nevím, kdo byl pořádně na bedně. Vím jen první a páté místo a mezitím mám totální okno. To je gól.

Takže to vezmeme po pořadě:

PES ROKU ČR 2012

I. místo FCI X. Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, 150,5b

 pes_roku_2012_yasani.jpg

 

 III. místo FCI X. Interesse ze Zličínskýchluk, 55b 

 interesse-ze-zlicinkych-luk-pes-roku-iii_fci_2.jpg

 Výsledky PES ROKU ČR 2012

  • I. místo: Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, 150,5b (Afghánský chrt)
  • II. místo: Yampadam z Úplňku, 137b (Whipet)
  • III: místo: Interesse ze Zličínských luk, 55b (Afghánský chrt)
  • IV. místo: Regina Majove Bohemia 53b (Barzoj)
  • V. místo: Amalia Frajanka 45,5 (Barzoj)

pes_roku_2012_yasani-a-ineska.jpg

 Po psovi roku ihned následovalo vyhlášení Coursigového a Dostihového vítěze ČR r. 2012, včetně veterán kategorie. A jak si stálo plemeno Afghánský chrt?

Cassedy´s Cody (maj. rodina Bejčkových)

  • Coursingový vítěz ČR 2012
  • Dostihový vítěz ČR 2012
  • Veterán dostihový vítěz ČR 2012

cassedy_s_cody.jpg

 Císařovna ze Zličínských luk, Veterán dostihový vítěz ČR 2012 (maj. Alena Mačíová)

 cisarovna-ze-zlicinskych-luk.jpg

Vyhlášení PSA ROKU ČR 2012, Dostihové a Coursingové vítěze ČR 2012 skončilo v 11, 15 hod.  Do oficiálního začátku Šampióna Šampiónů zbývalo ještě něco času, ale do nástupu FCI X. k prvnímu kolu, kdy se rozhodne o jenom postupujícím v rámci plemene (BOB - Best of Breed) zbývalo ještě moře času, první kolo dle programu bylo hlášeno na 15. hodin. Mezitím probíhala přejímka psů na ŠŠ ČR a my, co už jsme byly v TOP HOTELu od rána, přemýšleli jak ten čas vyplníme.

Moje maličkost měla na výběr, buď si zajede na Chodov do Obchodního centra na něco dobrého, nebo se pokusí všechny účastníky zdokumentovat.

 

Šampión Šampiónů ČR 2012

O výstavě Šampiónu Šampiónů, není to ovšem klasická výstava, říkám,že je to klání těch nejlepších. Je tedy k tomu třeba tak přistupovat. Pes/fena musí být opravdu perfektně připraveni, být dobré kondici nejen tělesné, ale i exteriérově a hlavně pes i vystavatel by měli být dobře naladěni. Při předvedení v takové soutěži v konečném výsledku hrají roli opravdu jen detaily, pro někoho více, či méně postřehutelné. Při přihlášení je třeba vzít v úvahu, kdo všecho se s vámi může sejít v kruhu. 

Soutěž je totiž otevřená pro :

  • Českého Junior Šampióna
  • Šampióna ČR, pro Veterán Šampiona
  • Šampióna ČMKU
  • Mezinárodního výstavního Šampióna (C.I.E)
  • Mezinárodního výstavního Šampióna krásy (C.I.B). 

Hned máte konkurenci u které nevíte, zda bude lepší nebo horší než vy. Je tu však ještě jedna vyjimka o proti ŠŠ na Slovensku. ŠŠ ČR se může zúčastnit i ten jedinec, který už ŠŠ ČR v minulosti vyhrál. Tzn. o jednoho velmi silného konkurenta více.

Jako u každé výstavy záleží na rozhodnutí rozhodčího a tím i konečný výsledek pro první kolo (BOB).  

Druhé kolo je pak o štěstí, o tom, kdo právě posuzuje. V druhém kole je vybrána pětice pro Best of Group (Best in Group) - Nejlepší ve skupině. Pouze vítěz BIG (BOG), postupuje do závěrečné desítky účastníků, kteří soutěží o titul Šampióna Šampiónů.

Nechám chvíli omáčky a měla bych vám asi říci, kdo měl letos dost odvahy a zasoutěžil si na červeném koberci kongresového sálu TOP HOTELU v plemeni Afghánskýc chrt.

Harrison z Netluckých pastvin, maj. Bučková Lenka

 harrison-z-netluckych-pastvin.jpg

Ich. Multi Ch. Marcus Aurelius Gandmak Slovakia, maj. Marcela Malíková

 marcus-aurelius-gandamak-slovakia.jpg

Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, maj. Lída Faktorová

 yasani-iam-z-allahovy-zeme_ss-r.-2012_2.jpg

 Tiffany Dupont Gandamak Slovakia, maj. Alena Mačíová (fenečka úplně vlevo)

 tiffany-dupont-gandamak.jpg

 Poslední zúčastněnou měla být Nathaly Wood Gandamak Slovakia , maj. Zuzana Kavalová. Bohužel člověk mínil a život změnil a tak se Kavalovi ŠŠ zúčastnit nemohli. Snad to Nathalce vyjde příští rok, pokud bude přihlášena. 

V 15 hodin nastoupili zástupci plemene Afghánských chrt do kruhu. První kolo posuzoval Vladimír Panuška, předseda KCHCH. Nechal všechny nastoupené vystavovatele se psi proběhnout jedno kolečko v pohybu, následovala individuální prohlídka, obvyklý pohyb tam a zpět a znovu kolečko. Posouzení na ŠŠ bývá velmi rychlé. BOB získal Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země. Yasani s Lídou tak získali možnost postoupit do druhého kola a doufat, že budou mít štěstí a postoupí mezi posledních pět a nebo..........což je snem a přáním, kdo získá BOB, že by se na něj mohlo usmát štěstí a získat následně BIG (BOG).

 bob_afghansky-chrt_ss_2012.jpg

 Posuzování Afghánů skočilo velmi brzy, protože je v prvním kole Afghánských chrt posuzován jako první. Do druhého kola, které mělo začít v 17 hodin, bylo zasa času dost.

Čas jsem vyplnila krásným povídáním s paní Lenkou Buttovou Lopourovou. Paní Buttová Lopourová je majitelkou krásné pejska, plemene Čínský chocholatý pes, Emira z Půlnočního dvora. Emir byl ve své třídě sám a tak při pouzení dostal automaticky BOB a postoupil do kola druhého. Tam už si ho paní Jílková, která pouzovala druhé kolo skupiny FCI IX., nevybrala do závěrečné pětice. Moc jsem to oběma přála. 

emir-z-pulnocniho-dvora_ss-cr-2012.jpg

 foto: Emir z Půlnočního dvora, vstup do fotogalerie ZDE

O plemeni Čínský chocholatý pes jsem se dozvěděla zase něco nového.  Čínští chocholatí jsou úžasné plemeno a kdo mu jednou propadne, je ztracen.............je to stejné, jako když propadnete jakémukoliv jinému plemeni. Každé má něco do sebe, každé je něčím specifické a každé je něčím člověk blízké....................Mě Afghánští chrti přivedli řízením osudu k Čínských chocholatým psům a já jsem za to opravdu ráda. 

Děkuji paní Buttové Lopourové za krásně strávený čas na výstavě.

Povídalo se povídalo a najednou se čas nachýlil k 17 hodině...................................Vyhlašování ŠŠ ČR bylo naplánováno na 18, 15. Druhé kolo se pro všechna plemena, včetně Neuznaných plemen protáhla až do 18,45.

II. kolo skupiny FCI X. posuzoval slovenský rozhodčí Štefan Štefík. Psi celé skupiny byli nastoupeni v pre-ringu a pan rozhodčí si jednotlivé psi prolížel. Vlastně si dělal takový předvýběr pro velký kruh. Myslím, že když psi skupiny X. FCI nastoupili do velkého kruhu, měl pan Štefík skoro jasno, kdo půjde do závěrečné pětice, kdo získá BIG (BOG) a tím možnost soutěžit o ŠŠ ČR 2012.

BIG (BOG) získala krásná saluka, letošní European Winner v Bukurešti, Azhara Al Zahra v majetku Petry Pudové. Jemná fenečka s krásným pohybem. Na ŠŠ se jí BIG (BOG) podařilo vyhrát už podruhé, poprvé byl BIG (BOG) korunován titulem Šampión  Šampiónů ČR. Stalo se tak na ŠŠ ČR 2010, Azhaře bylo vé to době 17 měsíců.

 big_fci_x_ss_2012.jpg

  Páté místo získal Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země. Po čtvrtém místě BIG (BOG) z ŠŠ 2011, další velký úspěch Yasani Irama z Allahovy země a jeho majitelky. 

Yasanimu a jeho majitelce Lídě gratuluji a přeji jim, aby takových krásných úspěchů bylo ještě více, dokud budeme Yasaniho ve výstavním kruhu vídat.

Mnoho účastníků BIG (BOG) odjelo po vyhlášení, někteří zůstali a s napětím očekávali, kdo že vyhraje Šampióna Šampiónů ČR 2012.

Cca v 19,28 bylo jasno. Šampiónem Šampiónů ČR 2012 se stal zástupce plemene Novofundlanský pes (SK) King of Helluland Feel The Win (majitelé Vladimír a Soňa Kročkovi)

vitez-ss-2012-king-of-helluland-feel-the-win.jpg

 Celkové pořadí Šampiónem Šampiónů ČR 2012

1. místo: Novofundlanský pes (SK) King of Helluland Feel The Win (majitelé Vladimír a Soňa Kročkovi)

2. místo: Irský setr Abandinus Elimar Doubrava (Dyk), maj. Svobodovi Lenka a Vojtěch

3. místo: Australský ovčák Stonehaven Bayshore Secret Strike (Jeff), Maj. Hodová Zuzana

 

Šampión Šampiónů ČR 2012 za námi, pomalu se můžeme těšit na r. 2013. Paní Tichá, která celým dnem provázela, nás upozornila, že se můžeme v roce 2013 na ŠŠ dočkat nějakých novinek, které by měli obourat dlouhé prostoje mezi jednotlivými soutěžemi. Uvidíme, zda změny budou k lepšího, či horšímu.

Pravda je, že pokud je pes/fena, kteří se účastní vyhlášení PSA ROKU, zároveň přihlášen na ŠŠ ČR, přítomni v TOP HOTELU již od rána, musí se v odpoledních hodinách zákonitě cítit unavení, což se může výsledně projevit na výkonu v kruhu a tím i částečně ovlivnit umístění v soutěžích. 

Nechme se překvapit, co přinese ŠŠ ČR 2013. Máte-li dost odvahy, zkuste své štěstí v jedné z nejprestižnějších výstav v ČR, která není jen "výstavou", ale společenskou událostí. 

 

Fotografické podmínky byly podobné jako v minulém roce. Jen se mi zdálo, že pódium není tak přesvícené. Vzhledem k tomu, že jserm se zařekla, že si toto ŠŠ užiji, co to půjde, s fotografováním jsem se docela slušně flákala. Ještě mě čeká sestavit fotogalerii a umístit na na ww.ardeth.rajce.net. Všechny, kdož čekáte na fotoreport, prosím tedy o trpělivost.