Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šampión Šampiónů ČR 2010

12. 1. 2011

Šampión Šampiónů ČR 2010

  • datum: 15.1.2011
  • místo konání: Praha, kongresová hala TOP HOTELu PRAHA
  • rozhodčí skupina IX.: I. kolo - Tamász Jákkel (H), II. kolo - Juza Beradze (GE)
  • rozhodčí skupina X.: I. kolo - Gerad Jipping (NL), II. kolo -  Štefan Štefík (SK)
  • rozhodčí finále: Tamász Jákkel (H), Gerad Jipping (NL), Jaroslav Matyáš (SK)


 

Co předcházelo výstavě (12.01.2011): Rok se s rokem sešel a moje maličkost se chystá na Šampióna Šampiónů. Termíny pořádání se během roku maličko posouvaly z konce až k polovině měsíce ledna. I přes drobné komplikace mi snad účast vyjde. Nemůžu říci, že se těším. Ne proto, že bych se netěšila na úžasné psy, skvělé handlery a lidičky, které mám moc ráda, ale vždy, když se na něco těším, jsem zklamaná.

Jako už tolikrát se obávám focení. Dva roky po sobě jsem se účastnila ŠŠ ČR a hlavní Kongresový sál TOP Hotelu (místo, kde se vše děje) byl příšerně osvětlen. Letos to nejspíš nebude jiné. Pokud nemáte opravdu dobrý fotoaparát s výkonným bleskem, jste vedle jak ta jedle. Díky tomu fotky nestojí za nic. Uvidíme, jak se s tím popasuji tentokrát. Asi budu muset do budoucna popřemýšlet o nějaké fotokurzu a pořízení lepšího fotoaparátu. Jsem absolutní fotograf amatér. Že se mi občas nějaké fotografie povedou přikládám spíše tomu, že všichni svatí v tu chvíli nejsou doma.

Výstava v TOP Hotelu Praha má jednu obrovskou výhodu. Nemusím ráno vstávat. Není nutné spěchat. Posuzování o BOB skupin IX. a X. začíná podle programu až v 11,30. Plánuji, že bych chtěla být v TOP Hotelu nejpozději v 10,30. Jenže jak se znám. Já míním a ................okolnosti mění.

Jestli jste si položili otázku, proč mě zajímají právě tyto dvě skupiny FCI, pak je odpověď jednoduchá. Skupina X. FCI jsou chrti..........no a u svého milovaného plemene Afghánského chrta nemůžu chybět.
 
Skupinu IX. FCI zastupuje plemeno Čínský chocholatý pes, které mi vstoupilo do života nejspíš "řízením osudu".
 
 
Po posouzení druhého kola všech skupin FCI, bude vyhlášení PES ROKU 2010. První pětku skupiny IX. uzavírá právě Čínský chocholatý pes, Ich. MidnightKiss z Haliparku. Pejsek,který je mou srdeční záležitostí. V TOP Veteránovi r. 2010 se na druhém místně umístila úžasná fenečka ČCHP Ich. Gwendy od Zlaté Samathy (narozena 21.1.1996).

Absolutním vítězem PES ROKU 2010 se stal zástupce plemene Maltézský psík s 373 body. Pejsek jménem White Field Richelieu Rio (majitel Krupicová Monika) reprezentoval Českou republiku na Eukanoba National Championship - USA Long Beach a získal titul BOB. Velký to úspěch zástupce České kynologie.
 
 

 

Co se dělo (15.1.2011): Naplánovala jsem si ranní vstávání na osmou hodinu, jenže já plánuji a okolnosti mění. Vstávala jsem už v sedm. Do TOP HOTELu jsem se vypravila autobusem č. 144 už v 8,17 místo v 9,17 hod. Z Chodova autobusem č. 115 (odjížděl v 9,05) do zastávky "Městský Archiv (je přímo před TOP HOTELem). Hned mezi dveřmi vstupní haly jsem se srazila a přivítala s manželi Vojtekovými s Petrou a paní Csillou Bakos (majitelkou Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak). Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak je mimochodem res. EuropaWinner,  res.World Winner a vůbec první Americkou šampionkou z odchovů CHS Gandamak.

Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak (ŠŠ ČR 2011_BOB a res. BIG), majitel Csilla Bakos - Maďarsko

Obrazek

Předsálí už bylo slušně zaplněné mnoha účastníky klání Šampión Šampiónů ČR 2010. Většina přihlášených byla z České republiky. V katalogu byli jen dva zástupci ze zahraničí (ze Slovenska a Maďarska). V zadní části předsálí jsem našla paní Lídu Faktorovou s Yasanim. Chvíli na to přijela paní Loňková Landová s Jankem. Yasani si vyzkoušel běhání na koberci v Kongresovém sále.

Osvětlení bylo úplně stejné jako poslední dva roky (absolutně na houby). Začala jsem se třást, jestli večer nebudu zase nadávat, že fotky nestojí za nic. (netušila jsem, že tentokrát budu i překvapená).

Nechali jsme si s paní Faktorovou bundy na židličkách, abychom si pro případ sledování dění v sále měly kam sednou. Přiznám se, že jsme seděly opravdu jen chvíli. Čas před samotným posuzováním v kruhu (můj odhad kruhu, kde se posuzovali Afgháni vyšel naprosto přesně), poslední dva roky se totiž posuzovalo vždy ve stejném kruhu, který při závěrečných soutěžích (BIG, PES ROKU/Veterán a BIS) slouží jako prering. V mezidobí jsem pořídila Yasanimu něco málo fotografií z hlavního sálu a z předsálí. Jen světlo bylo trošku špatné, takže Yasí má srst zvláštní stříbrné barvy.

Dobu strávenou čekáním jsem prolítala v předsálí a fotila pejsky, které majitelé upravovali tak, aby si neudělali ostudu. Snažila jsem se najít všechny majitele a jejich Afghány, kteří měli být ten den účastníky výběru o BOB (Best of Breed - nejlepší v plemeni). Jen držitel BOB může postoupit dál.

Přijet měl Ch. Bubu ze Zličínských luk, majitel Alena Poulová, handler František Bouček (jako jediný se nezúčastnil). Ostatní vystavovatelé přijeli, aby se v prním kole posuzování pokusili získat BOB (best of breed), který zadával nizozemský rozhodčí Gerard Jipping. Držitel BOB pak postupoval do druhého kola, kde se již zadával BIG (best in group). V kruhu se sešli Jch. El Nino z Netluckých pastavin, majitel Jana Němečková, Ich. Janek Čínské Hedvábí, majitel Gabriela Landová, Ich. Nicky Black Boss Čínské Hedvábí, majitel Gabriela Vejmelková, Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak, majitel Bakos Csilla, handler Petra Vojteková - Bezáková, Ich. Multi. Ch. Yasani Iram z Allahovy země, majitel Ludmila Faktorová.

Během focení Yasaniho mi paní Faktorová řekla, že viděla Jch. El Nina z Netluckých pastvin a Ich. Nickyho Black Bosse Čínské hedvábí. Já byla úplně slepá. Našla jsem je oba i s jejich majitelkami na druhý pokus.

V 11.30, kdy bylo posouzeno prvních pět skupin FCI a u každé zadán BOB, přišli na řadu Afgáni. Tedy měli přijít. ŠŠ tentokrát natáčela Česká Televize a tak všichni šampioni,kteří se měli účastnit posuzování nastoupili okolo kruhu a pan kameraman je všechny obešel. Ještě předtím jsme viděli vystoupení "Tance se psem". Co majitelky s jejich pejsky dovedou, bylo obdivuhodné a všichni přítomní jim za jejich výkony věnovali veliký aplaus.

Toliko kulturní vložka a můžeme začít. Do krhu č. 5, který byl určen Afgánům nastoupila naše pětice a pan Jipping se ujal svých poviností. Vystavovatelé nastoupeni v kruhu podle pořadových čísel, pan Jipping je ani nenechal oběhout první kolo a už začal s individuální prohlídkou. Pak posouzení v běhu tam a zpět........poslední velký běh v kruhu.........pan Jipping se ani nerozmýšlel a pogratuloval Petře Vojtekové-Bezákové, která byla tak jako vždy na ŠŠ (co si pamatuji) handlerkou. To znamenalo jediné, BOB získala Oudry Gandamak.

Během posuzování Afghánů ve vedlejším kruhu probíhalo posuzování skupiny IX - společenská plemena. Koutkem oka jsem zahlídla Ich. Midnight Kisse z Haliparku na stole. Ke kruhu jsem se bohužel nedostala. Není možné být na dvou místech zároveň. Tedy je, pokud jezdíte na ŠŠ ještě s někým, abyste se o focení podělili. Jak jsem se později dozvěděla, BOB u CCD získal Ch. Rocky Pupo - Haichi v majetku paní Lenky Markovičové. Pro Kissíka však den ani zdaleka nekončil. Ještě jsem ho měli vidět v  PES ROKU (o tom až za chvíli).

Během posuzování Afghánů v kruhu jsem se snažila něco malo fotit a musím říct, že fotečky tentokrát nedopadly nejhůř, ne že by byly super (tak nádherné jako má Jakub Antoš - www.abukantos.com) nebo paní ing. Eva Mizerová (www.elfka.wbs.cz) asi mít nebudu, ale rozhodně se za ně nemusím stydět. Tedy doufám.

Bezprostředně po skončení výběru BOB jsem ještě nafotila něco maličko fotografií Afghánů paní Vejmelkové a paní Nemečkové, rozloučila se s Lídou Faktorovu. Janka jsem mimo sál vyfotit nestihla a ani se s paní Landovou rozloučit.

Jch. El Nino Z Netluckých pastvin (majitel ing. Jana Němečková), Ich. Nicky Black Boss Čínské hedvábí (majitel Gabriela Vejmelková) 

Obrazek

 

Odpolední část jsem si krátila povídáním s přáteli, občasným odběhnutím odfotografovat BIG jednotlivých skupin. Během čekání BIG skupiny IX. jsem nafotila i CCD Ch. Rockyho Pupo - Haichi. Rocky je úžasný milý a přátelský naháček s krásnou tlamičkou a úžasným pohledem. Rocky a jeho majitelka paní Lenka Markovičová zkoušeli v BIG štěstí, ale gruzínský rozhodčí pan Iuza Beradze je do užší pětice nevybral. Vítězem (BIG) skupiny IX. a zároveň PES ROKU skupiny IX. a absolutním vítězem PES ROKU se stal Maltézský psík White Field Richelieu Rio.

Krátce po začátku posuzování skupiny IX. byl pre-ring skoro prázdný. Během snad dvou minut, co jsem vyběhla ze sálu, abych oznámila Zuzce Kavalové, že by se měla Oudry připravit, byly již zástupci BOB skupiny X. nastoupeni. Petra Vojteková Bezáková s Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak nastoupila do pre-ringu jako poslední. Co se ale mezitím dělo v kruhu, to mi hlava trochu nebrala (říkala jsem si, co ten rozhodčí blbne), i když jak jsem se dočetla na stránkách www.nahaci.cz, není to nic neobvyklého. Slovenský rozhodčí Štefan Štefík si víceméně dělal předvýběr do hlavního kruhu, všechny psy obešel, jednotlivě prohlédl a nechal proběhnout tam a zpět. Domnívám se, že bylo rozhodnuto ještě předtím, než celá skupina X. nastoupila do hlavního kruhu. K překvapení mnoha přítomných BIG získala 17ti měsíční saluka Azhara Al Zahra (majitel Petra Pudová), která se zároveň stala BIS a získala tak titul Šampión Šampiónů ČR 2010.

Když o tom přemýšlím, přesně to samé se na ŠŠ stalo před dvěma lety. Tehdy Ich. Multi Ch. Franco Nero Gandamak (majitel Zuzana Kavalová) získal BOB a res. BIG. Celé ŠŠ pak vyhrála držitelka BIG skupiny X. Petit Fille z Úplňku (majitel Veronika Kučerová - Chrpová). Tak si říkám, jestli je to jen náhoda.

Krátce po posouzení nejlepšího z Českých neuznaných plemen nás čekalo další vyhlášení. Nejprve dvou skupin Junior Handlingu a pak PES ROKU a TOP Veterán.

V TOP Veteránovi se na druhém místě umístila fenečka Ich. Multi Ch. Gwen do Zlaté Samathy, které bude  21.1.11 neuvěřitelných 15 let. Jak se vyjádřila ing. Libuše Brychtová (naše průvodkyně celým ŠŠ, odpoledne jí doplnil  Standa Berkovec) nejspíš nejstarší Čínský chocholatý pes v ČR. V PES ROKU skupiny IX.  získal páté místo Ich. Midnight Kiss z Haliparku. Oba jsou v majetku paní Jitky Hořákové.

Ich. Midnight Kiss z Haliparku (foto zleva chovatelka ing. Libuše Brychtová, Martin Bastl a majitelka Jitka Hořáková), fotografie zároveň slouží jako vstup do fotogalerie na "rajčeti"

Obrazek

Zhruba v 18.20 hod jsme netrpělivě očekávali vyhlášení BIS ŠŠ ČR 2010. Držitelé BIG jednotlivých skupin FCI nastoupili do hlavního kruhu a trojice rozhodčích (viz úvod) se ujala svých povinností. Po předvedení každého z nich byla malá přestávka, kterou nám zkrátil gruzínský rozhodčí Iuza Beradze (stejně jako v minulém roce). Pak už všech 10 šampiónů nastoupilo a .................chvíle napětí.

Vítězem ŠŠ ČR pro r. 2010 se stala Saluka Azhara Al Zahra (17 měsíců) v majetku Petry Pudové. Co k tomu dodat. K podiu se seběhlo mnoho přátel trojice, která stála na stupních vítězů. Fotografové (ať už profesionální nebo amatéři) i kameraman České televize.
 

Před těmi nejlepšími je třeba smeknout, i když byste možná rádi na jejich místě viděli zástupce jiného plemene, nebo přejete úspěch jinému favoritovi. Třeba o vás Petro a Azharo ještě uslyšíme v souvisloti s jinou prestižní výstavou.

BOB, BIG a BIS - Šampión Šampiónů ČR 2010 Azhara Al Zahra (majitel Petra Pudová)

Obrazek

 

Večer se nachýlil, poslední focení Kissíka a Gwen s jejich člověčími kamarády a hurá domů. Fotečky jsem stáhla do PC a před půlnocí odpadla do postele. Byl to dlouhý a velmi náročný den.

Co dodat závěrem. Přihlásit se do Šampióna Šampiónů ČR může držitel Českého Junior šampióna, Českého Šampióna, Českého Veterán šampióna, Mezinárodního šampiona krásy (C.I.B.) a Mezinárodního výstavního šampióna (C.I.E).

Třeba máte doma příštího vítěze ŠŠ a ještě o tom nevíte. Chce to hodně odvahy, neboť na ŠŠ se schází opravdu Ti nejlepší z nejlepší a konkurence je veliká (může být i zahraniční, když pes/fena splní podmínky pro přihlášení na ŠŠ). Bylo by krásné, kdyby se příštím vítězem ŠŠ ČR stal zástupce plemen Afghánského chrta nebo Čínského chocholatého psa.

Uvidíme, co zajímavého se na Šampiónu Šampiónů ČR bude dít příští rok.

Pro zajímavost: Video ČT: http://www.ct24.cz/regionalni/112672-sampion-sampionu-prijde-z-prazskeho-hotelu/

Krásné fotogalerie paní ing. Evy Mizerové: http://elfka1913.rajce.idnes.cz/

foto pro tuto výstavu je pořízeno mou maličkostí