Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava chrta na výstavu od štěněte

10. 10. 2007

Mějte se svým chrtem co nejpřátelštější vztah

Pejsek by se vás neměl bát, měl by nechat s sebou manipulovat - nechat si vyčistit uši, zuby. Nebude pak nervózní, bude-li po něm posuzovatel chtít, aby např. ukázal zuby.

Naučte psa chodit na vodítku

-stavte i tříměsíční štěně na stůl ve výstavním postoji, upravte správně pozici hrudních i pánevních končetin, hlavu nechte vztyčenou. V této pozici nechte pejska jen pár sekund.S přibývajícím věkem požadujte přiměřenou výdrž.Trénujte postoj nejdříve bez vodítka, pak s výstavním vodítkem.

Buďte trpělivý

Výstavní příprava musí být zábavná pro Vás i pro Vašeho psa. Nechtějte po něm po druhé lekci výstavní předvedení šampióna. Udělá-li pejsek alespoň část kolečka vzorně, pochvalte ho, odměňte dobrůtkou. Zlobí-li, skáče-li, napomeňte ho! Psa nikdy nebijte!!!

Buďte důslední

Trénujte pravidelně. Malé štěně stavte do výstavního postoje 2x až 3x denně, opravdu jen na krátkou chvilku. Až pochopí, oč jde, a vydrží stát déle, můžete trénovat jen 2x týdně, aby mu tento návyk přešel do krve a považoval ho za něco přirozeného. Můžete spojit cvičení postoje třeba s prohlídkou zubů, aby měl pes dojem, že stání není bezúčelné. Nezapomeňte ho odměnit! Pohyb trénujte také pravidelně, 2x až 3x týdně. Po oběhnutí několika koleček se zastavte a upravte psa do výstavního postoje (pokud se tak sám nepostaví).

Nepřehánějte trénink

Pravidelnost neznamená nadměrnost. Jakmile cítíte, že psa výcvik nebaví, přestaňte. Trénink by měl být hrou. Počkejte, až bude pes ve veselém rozpoložení, a zkuste výstavní pohyb znovu.

Nenechte se vyrušovat

Nebojte se trénovat, i když kolem chodí lidé nebo jiní psi. Na výstavě je také čilý ruch

Většina pejsků se dá citlivým a pravidelným přístupem přesvědčit, že kultivovaný pohyb a stání na čtyřech nohách není zas tak velký problém. A co dělat, pokud se pes přese všechno nedokáže předvést, buď pro svůj přílišný temperament, nebo pro svou nadměrnou bázlivost? Zpytujte svědomí, kde jste udělali chybu, neboť z valné většiny je příčina v člověku a ne v psu. A zvažte, zda stojí za to dělat výstavní kariéru.

Obrazek

převzato: http://www.chrti.com/kchch/clanky/prip_vystav.htm

fotografie zveřejněna s písemným souhlasem z CHS Gandamak "www.gandamak.com"