Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den "D" - na výstavě

15. 2. 2013

Výstava - Dne "D"

Všechno jsme zvládli. Náš výstavák je připravený se předvést v kruhu.
Doklady a vše potřebné pro strávení příjmeného dne na výstavě připraveno.
Můžeme vyrazit.

Co je důležité říci, v minulém roce 2012 se na ČMKU usnesly, že by měla být skupina FCI X. vystavována v neděli z důvodu toho,
aby sobotní výstavní den, nebyl tak obsazen. V neděli se totiž vystavuje méně skupin FCI. než v sobotu
Proto je mimo jiné tak důležité číst propozice, bez ohledu na co jste zvyklý, abyste pak nebyl nepříjemně překvapeni, kdy se vaše FCI skupina vystavuje a od kolika začíná přejímka psů.

Většina veterinárních přejímek je otevřena v rozmezí 7,00 - 9,00 hod. Po přejímce si vyzvedněte výstavní katalog. Najdete v něm informace o rozhodčích, kdo je s vámi ve třídě, jaký máte kruhu a informace k závěrečným soutěžím.

Ranní vstávání nebývá zrovna příjemné, zvláště u výstav, které jsou náročné na cestování.
Na naší pozitivní naladě hodně záleží, neboť psi dokáží vycítit, v jakém rozpoležení se nacházíme (zejména v kruhu je naše psýche rozpoložení důležité).
Pro úspěch výstavy je nezbytné pozitivní naladění jak psychické tak fyzické našich výstavních zlatíček.

Jde-li to, ráno vykročte tou správnou nohou.

Na výstavu jsme dojeli ve stanovený čas, prošli přejímkou............nezbývá nic jiného, než najít příslušnou halu a kruh, u venkovní výstavy kruh, kde se bude vystavovat.

U kruhu si najdeme dobré místečko ať už přímo u kruhu, nebo tak, abychom se v pohodě dostali do kruhu a také, aby to bylo co nejpohodlnější pro nás a našeho psa.
V případě, že máme sraz s jiným vystavovatelem, můžeme mu vedle nás podržet místo, případně se obklopit přáteli, se kterými je nám na výstavě dobře.

Čím dříve před koncem přejímky člověk na výstavu dorazí, tím více času má na přípravu na vlastní předvedení a hlavně nemusí na poslední chvíli řešit, kam dá klec (domeček pro psa).

Většinou před vlastním posouzením, pokud dorazíte na sedmou hodinu, máte cca dvě hodiny času, abyste se dali do pohody a připravili vaše Výstaváčka a sebe na vlastní předvedení.

Je třeba si před vlastním posouzením v kruhu vyzvednout výstavní desky a výstavní číslo. Desky pak dáte při vstupu do kruhu pracovníkovi kruhu. V deskách je posudkový list, kam vám rozhodčí posudek zapíše. Posudkový list si vždy po posouzení z kontrolujte........pokud jste držitelem čekatelství CAC, CACIB, BOJ, BOB, BOV, je třeba, aby tyto údje na posudkovém listu byly zapsány. Výsledky výstavy se pak zapisují ve výstavní kanceláři. K tomu se však ještě dostaneme.


Jakmile nastane čas posuzování, je třeba bedlivě poslouchat a pozorovat, abyste věděli, kdy třída, do které jste přihlášeni, nastupuje do kruhu.
V halách bývá docela hluk, takže vždy nemusíte slyšet pracovníka kruhu. To neznamená, že při venkovních výstavách to bývá jinak.

Průběh posouzení vám mohu popsat jen z pohledu prostého pozorovatele:

Na většině výstav se nejprve posuzují psy, teprve potom feny.

Rozhodčí nechává vždy nastoupit všechny zástupce dané třídy....může provést prvotní prohlídků psů/fen, následně je všechny pošle do pohybu........
Jakmile je toto první posouzení hotovo, přistupují k rozhodčímu jednotliví vystavovatelé se svými psy. Rozhodčí psa kompletně prohlédne od kontroly chrupu, úhlení končetin, hřbetní a hrudní linie, nesení ocasu až po kontrolu správného uložení pohlavních orgánů u psů.
Následně psy/feny pošle do pohybu...........obvykle proti sobě pohybem tam a zpět a pohyb v kolečku. Pokud dá rozhodčí na pohyb, může těch koleček být více.

Pes by během posuzování měl stát ve statickém postoji. Pokud to jde, vždy kontroluje, zda tak pes stojí jak má. Pokuste se o to i v případě, že se na vás rozhodčí zrovna nedívá.
Může se totiž kdykoliv otočit a zkontrolovat dění za sebou. Chápu, že je psa velmi těžké udržet v plné pozornosti, pokud už nestojí jako socha a nebere statický postoj jako něco samozřejmého.
V takovém případě by si pes neměl hrás se sourozenci, lézt vám za krk, dělat hlouposti, v horším případě prát se s konkruencí.
Psovi se vždy plně věnujte, ale zároveň sledujte, co zrovna rozhodčí dělá.

Během individuálního posuzování rozhodčí zapisovateli kruhu diktuje posudek a zadává známku. Po individuální prohlídce většinou psy/feny ještě rozhodčí pošle do pohybu.
Může se vám stát, že během pohybového posouzení rozhodčí prohazuje psy..........obvykle v jakém pořadí doběhnout, tak je i staví do pořadí.........nemusí být pravidlem.

V každé třídě jsou  do pořadí pořadí vybráni maximálně čtyři jedinci s hodnocením V1 CAC, V2 r. CAC, V3 a V4.
Pokud rozhodčí neshledá výstavního jedince pro známku V "výborná", pak zadá pořadí se známkami VD.

V jakých třídách se soutěží:

  • třída štěňat: 4 - 6 měsíců
  • třída dorostu: 6 - 9 měsíců
  • třída mladých: 9 -18 měsíců
  • mezitřída: 15 - 24 měsíců
  • tř. oteveřná: od 15 měsíců
  • tř. pracovní: od 15 měsíců (po splnění podmínek)
  • tř. šampiónů - od 15 měsíců (po splnění podmínek šampionátu)
  • tř. veteránů: od 8 roku věku
  • Správné zařazení psa do třídy najdete ZDE.
  • Podle rozhodnutí, či zvyklostí jsou po posouzení třída mladých psy, třída mladých feny vybrán nejlepší jedinec plemene ve třídách mladých - Best of Juniors

V případě Mezinárodní výstavy o čekatelství Mezinárodního šampiona krásy (CACIB) nastupují jak u psů tak u fen jedinci ze tříd: mezitřída, otevřená, pracovní, šampiónů (závisí na státu) s hodnocením V1, CAC
V případě Národní výstavy o Národního vítěze nastupují jak u psů tak u fen jedinci ze tříd: mezitřída, otevřená, pracovní, šampiónů (závisí na státu) s hodnocením V1, CAC.
Nesmím zapomenout i na naše starší výstavní matadory, kteří soutěží o titul Nejlepší Veterán (Best of Veteran) - nastupuje nejlepší veteránka fena avetrán pes.
O nejlepšího jedince plemene "Best of Breed" nastupuje nejlepší pes a nejlepší fena tzn............na mezinárodní výstavě jedinci držiteli CACIB, na národní výstavě jedinci s oceněním Národní vítěz, Nejlepší Veterán, Nejlepší mladý

 

V případě Krajské nebo Oblastní výstavy se pak tituly mohou lišit, ale v zásadě vše probíhá podobně.

Stejně tak na výstavě Evropské nebo Světové. Zde soutěžíme o titul Světový vítěz, Světový vítěz mladých, Světový veterán vítěz. U Evropské výstavy se soutěží o titul Evropský vítěz, Evropský vítěz mladých, Evropský veterán vítěz.....další soutěže jako např. Nejlepší dorost, chovatelská skupina, nejlešpí pár psů vše závisí na tom, co pořadatel dané výstavy vypíše.
Je třeba zmínit, že jiné tituly budou i Klubové výstavy, Speciální výstavy, případně Evropských výstav pouze a jen pro daná plemena.

 

Jakmile je znám nejlepší jedine plemene, nastává menší doba odpočinku před odpoledními závěrečnými soutěžemi. Vystavovatelé, kteří získali ocenění BOB - Best of Breed - nejlepší jedinec plemene tento čas využíjí k tomu, aby si  jejich psi odpočinuli před dalším předvedením v závěrečném kruhu.

Ti, kteří získali čekatelství dané země CAC, čekatelství mezinárodního šampionátu CACIB, Nejelpší mladý jedinec plemene BOJ a Nejlepší jedinec plemene - dospělí BOB, Nejlepší Veterán - BOV by si tyto výsledky měli nechat zapsat do Průkazu původu. Výsledky se zapisují vždy ve Výstavní kanceláři. Zde také obdržíte pohár, či medaily (pokud se na výstavě dávají) - poháry k BOB, BOJ a BOV můžete obdržet až při závěrečných soutěžích...............Na některých výstavách se to dělá, aby Ti opravdu nejlepší jedinci zůstali a předvedli se ve velkém finále.

 

Vystavovatelé zase k poklábosení s přáteli, slupnutí něčeného dobrého a případně k nákupům věci nezbytných nejen pro výstavy, ale třeba obměnu výstavních vodítek, doplnění kartáčů a kosmetiky, výměnu dosluhujícího oblečení pro psy.

Jojo srst výstaváčků je nutné chránit a k tomu slouží různé balíčkování, gumičkování, návleky na nohy, oblečky do deště. Pečovat třeba o takového Afghánského chrta ve výstavní kondici bývá někdy oříšek.
Tedy ono i o nevýstavního. A existují-li prostředky, které vám tu péči o srst značně ulehčí, proč jich nevyužít.

Většina vystavovatelů, kteří nebyli tak úspěšní, nebo nezískali titul BOB, BOJ (Best of Juniors - Nejlepší mladý), případně nenastupují v závěrečných soutěžích o titul Nejlepší štěně, nejlepší dorost, nejlepší chovatelská skupina, nejlepší pár psů bezprostředně po posouzení opouštějí výstavu.


Obsazení závěrečných soutěží závisí na pořadateli, jaké soutěže vypíše.

  • Jedinci, kteří získali BOB - Best of Breed nastupují v jednotlivých skupinách o BIG - Best in Group (BOG - Best of Group), tedy nejlepší jedinec ve skupině FCI. Vybírá se pět edinců.
  • Jedinci, kteří získali BOJ - Best of Juniors, nastupují v jednotlivých skupinách o JBIG - Junor Best in Group (JBOG - Junior Best of Group), tedy nejlepší mladý jedinec ve skupině FCI. Vybírájí se tři jedinci
  • Jedinci, kteří získali BOV - Best of Veterans pak nastupují o nejlepšího Veterána výstavy.
  • Nejlepší pár psů
  • Nejlepší chovatelská skupina
  • Nejlepší dorost a Nejlepší štěně (toto závisí na pořadateli)
  • Nejlepší pes ze skupiny Neuznaných plemen FCI
  • Ti šťastní, kteří získají BIG (BOG) - tedy nejlepší jedinec skupiny ať už v dospělých nebo v mladých, nastupují a) o Nejlepšího psa dne (Best of Day)  - pokud je výstava dvoudenní. Vítězové Best of Day pak nastupují na závěr celé výstavy o Best in Show (BIS)- Tedy o nejlepšího psa výstavy.
  • V případě, že je výstav jednodenní pro všechna plemena, vítězové jednotlivých skupin FCI automaticky nastupují o BIS (tedy Best in Show) -nejlepší pes výstavy.


Kromě vystavovatelů, kteří bezprostředně soutěží o čekatelství šampionátu krásy a další tituly, jsou výstavy úžasným místem setkáváním vystavovatelů, chovatelů, majitelů jednotlivých plemen........i těch, kteří mají psa/fenu z PP a na výstavy nejezdí. Třeba proto, že na to jejich psí kamarád zkrátka není, nebo samotné majitele vystavování nebaví, potkáte tu i majitele pejsků a fen bez bez PP,
kteří tu rádi nakupují pro své čtyřnohé miláčky. Najdete tu také přátele psů, fotografy a všechny, pro které ten psí svět něco znamená.
Bohužel vše na výstavách nebývá tak úplně pozitivní, občas se i chtě nechtě setkáte s negativními stránkou výstav. Ale to sem nepatří.

My co jezdíme nebo Vy co budete jezdit na výstavy byste se měli vždy snažit, aby výstavy byly pozitivní a krásný čas, společný čas strávený s přáteli a hlavně s vašimi psi, protože o ty tu jde vždy v první řadě. Pokud náš pes není od přírody exhibicionista, showman nebo v sobě nemá něco, co ho předurčuje být součástí výstavního dění, pak do kruhu pes bude chodit jen kvůli nám.
Každý okamžik, který se psem trávíme je dar, protože nikdy nemůžeme vedět, zda ten den není poslední. Výstavy by vás a psa měli bavit. Výstavy jsou společně strávený čas...........ze kterého se jednou stane vzpomínka.


V tomto krátkém povídáním jsem se vám snažila shrnout, co všechno Vás na výstavě čeká a může potkat. Nechci vám tu vše malovat na růžovo, jak jsou výstavy skvělé.......každý kdo se jednou rozhodne do tohoto světa vstoupit se o nich časem spoustu dozví sám a udělá si na ně svůj názor, včetně práce a přístupu rozhodčích.
Pro někoho se stanou adrenalinem, pro někoho báječným časem stráveným se svým psem, pro někoho se mohou stát výstavy "nepřítelem č. 1" a již nikdy do výstavního kruhu nevstoupí.

Pamatujte, že pes s průkazem původu, vás nezavazuje k tomu, abyste na výstavy jezdili, abyste odjeli na každou výstavu ve výstavním kalendáři.................
Rozhodnutí je na vás, čemu se se svým psem budete věnovat. Jsem si ale jistá, že váš chovatel bude rád, když se s jeho chovem veřejně odprezentujete a budete úspěšní a je jedno jestli zvolíte Agility, výstavy, Dog dancing, nebo třeba jen absolvování zkoušek poslušnosti.

Pro chovatele je nejdůležitější, že svému štěňátku našel toho správného a skvělého majitele, který dá štěňátku lásku, domov a péči na celý život.

Život našich psů se neodehrává na výstavách, ale za branami výstaviště............Berme proto výstavy jako něco navíc, co se psem děláme společně, protože na nich nestojí a nepadá svět.

Jestli jsem na nic nezapomněla, tak takhle v hrubé kostce výstavy vypadají nebo někdo by řekl, mohly vypadat.

Příště si povíme něco o výstavní taktice (to musím teprve vymyslet a asi budu potřebovat pomoc)