Jdi na obsah Jdi na menu
 


Afgán na výstavě

10. 10. 2007

 Předvedení afgánského chrta na výstavě hraje při relativní početnosti plemene významnou úlohu.

 

Obrazek

Jackquelin Kennedy Gandamak

Předvedený pes musí mít dokonalou srst, samozřejmostí by mělo být, že je pravidelně udržovaná. Jednou za čas vykoupaný a proškubaný afgán je na první pohled rozeznatelný a na výstavě na zanedbanou péči o srst samozřejmě okamžitě doplatí sníženou klasifikací.

 

Pes musí být na posuzování náležitě připraven. Při statickém předvádění je třeba věnovat pozornost postoji hrudních končetin, které musí být svislé a rovnoběžné, rovnosti hřbetní linie a správnému postoji a zaúhlení pánevních končetin.


Kdo chce afgána správně předvést v pohybu, měl by běžet dlouhým klusem. Pes má při tom být za ním a hlavu má mít nad jeho levou rukou s vodítkem. Tím se dosahuje vznosného nesení hlavy a vznosného pohybu pro plemeno tak typického. Také je třeba si všímat nesení ocasu, který má mít na konci kroužek, při pohybu má být viděn, nesmí být zatažen mezi zadní končetiny. Velmi důležitá je rychlost pohybu v kruhu. Afgánský chrt se předvádí výhradně v klusu. Jen při něm vynikne krása tohoto plemene.

 

Obrazek

Justin T. Gandamak

 Tomuto pohybu se musí pes předem učit, a to od útlého mládí. Stejně je třeba učit psa odmala výstavnímu postoji. Začíná se dost brzy, a i ve věku 10 týdnů. Postupovat se musí pomalu a po krátkých chvilkách, aby se štěně neunavilo a aby ho cvičení neomrzelo. viz obrázek

Fotografie zveřejněny s písemným souhlasem majitele.;pozn. článek převzat z http://www.chrti.com/kchch/rasy/rasy_afgan/clanky/na-vystave.htm