Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Čínském chocholatém psovi trochu jinak

14. 6. 2014

Jako je každý člověk jiný, tak jsou jiná plemena psů

Jako máme některé lidi rádi, rozumíme si s nimi  a je nám s nimi dobře, stejné to bude i s výběrem psích plemenm. Každý člověk si v tom velkém psím světě najde to své plemeno, které mu nejvíce sedí. 

Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému.

 

Jak už o mě víte...........to Afghánští chrti mě dovedli k plemeni Čínský chocholatý pes. Mě samotnou by nikdy nenapadlo, že budu mít psa. Ještě před pár lety bych uvažovala opětovně o Afghánském chrtovi (i když této myšlenky jsem se nevzdala, že budu mít ještě jednoho svého vlastního), ale ani ve snu by mě nenapadlo, že svůj život budu sdílet s Čínských chocholatým psem.

foto: Šampión Šampiónů SK 2005 - ŠŠ SK Ich. Multi Ch. Cody z Haliparku, majitel a chovatel ing. Libuška Brychtová a I. víceŠŠ SK Ich. Multi Ch. Fraco Nero Gandamak Slovakia, majitel Zuzana Kavalová, chovatel  manželé Vojtekovi (handler Petra Vojteková)

ss-sk-2005_cody-z-haliparku-a-franco-nero-gandamak-slovakia.jpg

zdroj www.nahaci.cz

Moje buducnost s mou minulostí, myslím tím plemeny. Přesně tak to nyní u nás doma vypadá. Sdílím svůj život s Čínských chocholatým psem Caterhamem Shahrastani a s Afghánským chrtem Bonnie Montekou (oba na fotce s mým manželem)

10469347_782953678405075_4444081563264111368_n.jpg

Věci se životě člověka dějí jak mají a i když se mnohdy snažíme osud přelstít, vždy nás opět zavede na naši cestu a co se v našem životě má stát, to se také stane, nebo nestane.

Dost toho filozovofání a nyní mi dovolte představit toto úžasné plemeno.

Nedávno na FB pan Jiří Pospíšil chovatel CHS Modrý květ,  zveřejnil toto úžasné dvojvideo, kde nejen on sám, ale i další majitelé a chovatelé představují toto úžasné plemeno. Ráda bych se s vámi o něj podělila. Majitelům a dlouholetým chovatelům ho asi netřeba představovat, ale pro vás, kdo vidíte poprvé, bude jistě přínosem

Miláčci - speciál na téma "Naháči" TV Prima

 

Největšího úspěchu v chovatelských skupinách se nejvíce zasloužila CHS Modrý Květ Jiřího Pospíšila, krásné povídání o něm napsala paní ing. Libuška Brychtová, počtení ZDE. Tento úspěch z roku 2002, kdy CHS Modrý Květ v kategorii chovatelských skupin, získali titul
Evropského vítězství v Paříži 2002 a Světového vítězství v Amsterdamu 2002. Zatím se žádné další české chovatelské stanici tento fenomenální úspěch zopakovat nepodařilo. Doufejme, že tento okamžik jednou nastane a CHS Modrý Květ bude mít důstojné a úspěšného nástupce.

 

Na TV kanálu Animal Planet před časem běžel seriál 101 psů, mimo jiné bylo představeno i plemeno Čínského chocholatého psa (příspěvěk v originále, bohužel s horší kvalitou), Dogs 101: Chines Crested - video ZDE

 

Jak pečovat o plemeno Čínský chocholatý pes? Péče o jednotlivé variety se samozřejmě liší. Krásné a inspirativní povídání o něm najdete na stránkách CHS Coololady. Manželé Jiřina a Petr Salátovi Vás provedenou cestou jak upravit vaši labutěnku (powder puff) nebo naháčka (haireless), povídání ZDE. Moc a moc jim za jejich povídání děkuji, hodně pomohlo a pomáhá.

 

 O plemeni Čínský chocholatý pes byla napsána krásná kniha "Naháči". Autorkou knihy není nikdo jiný než ing. Libuše Brychtová. Bohužel v současné je kniha absolutně nedostupná. Když máte štěstí, můžete se s ní třeba setkat v knihovně nebo si ji půjčit od někoho, kdo už ji má a o plemeno se živě zajímal již v minulosti a stále v tom pokračuje.

Měla jsme to štěstí, že naše knihovna ji vlastní a já si ji mohla přečíst. Čas od času v některém kynologickém časopise vyjde portét tohoto plemene.

 

Pokud vás plemeno zajímá nebo o sobě přemýšlíte jako potenciálním zájemci, hodně se o plemeni dozvíte na stránkách CHS z Halipaku, tedy stránkách ing. Libušky Brychtové www.nahaci.cz. Já tam také začínala. Dodnes jsme za tu zvláštní shodu okolností vděčná a paní Brychtové za to, že nám dovolila nahlédnout do jejího života s naháči.

Nejúspěšnější hairless zástupce světě je Ich. Multi. Ch. Gessi Modrý květ, chovatel Jiří Pospíšil, majitel ing. Libuše Brychtová

gessimk_0958.jpg

 

Nejúspěšnější powder puff zástupce je Ichz. Multi Ch. Cody z Haliparku, chovatel i majitel ing. Libuše Brychtová

svl_06codyzhaliparku_2331.jpg

foto zdroj: www.nahaci.cz, foto Gessi Modry květ a Codyho z Haliparku slouží zároveň jako vstup do informací o nich samotných

 

Dalším krásným zdrojem získávání informací jsou kontakty s majiteli a chovateli. V době internetu mají CHS své stránky, stejně tak své osobní stránky mohou mít i pejskové (třeba jako Bonnie a Caterham).  Informace o různých akcích, seminářích můžete najít na www.klubchovatelunahacu.cz.  Osobně se s majiteli a chovateli můžete mimo jiné setkat v průběhu roku při různých kynologických setkáních. Třeba výstavy jsou na to ideální. Podíváte se jak plemeno vypadá, jestli vám bude bližší varieta nahá, tedy hairless nebo osrstěná, tedy powder puff, dozvíte o povaze, péči o plemeno, můžete navázat budoucí kontakty s chovateli.

 

Přidala jsem vám video jak koupat hairless i powder puff varietu plemene Čínský chocholatý pes odkaz - Video ZDE

 

Možná objevíte jak úžasné plemeno Čínský chocholatý pes je a propadnete mu jako jsem mu propadla já a mnoho dalších.