Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

30. 9. 2007

Afgánský chrt je prastaré plemeno. Důkazem toho je i legenda o Noemově arše, kde zástupci plemene byli při potopě světa zachráněni. Samozřejmě je to jen legenda. Samotné jméno praví, že pochází z Afganistanu.Chrt byl nejlepším pomocníkem při lovu a jednou z nejdůležitější součástí jejich majetku, protože jim zaručoval možnost  obživy. Nebylo lehké si zakoupit dobrého lovce, jelikož jeho cena byla veliká. Proto svému majiteli přinášel také velikou úctu.

                Na západě Afganistanu existovaly dva různé rázy chrtů. Chrt horský – Murray, který lovil převážně divoké kozy. Byl menší, kratší, robustnější, silněji úhlený a více osrstěný. Chrt nížinný – Ghazni byl větší,delší, méně úhlený  a méně osrstěný.A celkově oba typy vypadaly jinak než dnešní afgáni.

Obrazek

První psi byli dovezeni do Anglie v polovině 19. století, ale zásadní obrat nastal až když kapitán John Barff přivezl pětiletého psa „Zardina“. Tento pes byl předváděn na výstavách ve třídě exotických psů a za svého života neměl konkurenci. Poté trvalo mnoho let, než se objevil srovnatelný exemplář. Zardin se stal modelem podle něhož byl v roce 1912 sepsán první standard plemene. Nedochovaly se žádné záznamy o jeho potomcích, proto se předpokládá, že neexistují. Což je veliká škoda.

                Ani major Bell Murray, který dlouho marně pátral v zemi původu po afgánech typu Zardin ,neuspěl. Proto v roce 1920 přivezl do Anglie skupinu chrtů, kteří se lišili. Byli to chrti stepní, později označováni jako afgáni Bella Murraye. O 7 let později se v Anglii objevil pes „Sirdar of Ghazni“, který byl importován z chovatelské stanice tehdejšího afgánského krále Amanullaha. Byl zástupcem horského typu a byl považován za nejlepšího chrta od dob Zardina. Paní Ampsová, která se skupinou dalších afgánů psa dovezla,vlastnila chovatelskou stanici of Ghazni. Od té doby se horskému typu též říká Ghazni. Ačkoliv se oba rázy velmi lišily, byli v chovu hned promíchány. I v dnešní době si lidé vybírají psi podle toho zda se budou věnovat dostihům , nebo výstavám.                                    

převzato: http://www.chrti.com/kchch/rasy/rasy_afgan/afgan_hist.htm