Jdi na obsah Jdi na menu
 


Afghánských chrt - Úhel pohledu na jeho inteligenci

Moji milí přátelé,
dostala jsem k nedávným narozenimám knihu PES: Proč zahrabává kosti?, autorů MVDr. Marty Beckera a Giny Spadaforiové.

Je to kniha plná otázek, které běžně napadají asi všechny majitele psů a oni na ně odpovídají.
 Jako příklad bych uvedla:
 Proč na můj pes štěká a může se zbláznit, kdykoli sáhnu po telefonu?
 Proč mému povi trvá tak dlouho, než si dojde na velkou?
 Když pes zívá, je ospalý nebo znuděný?
 Proč se pes po každém vykopání musí oklepat a objet pokoj hlavou u země?

A mohla bych pokračovat dalšími různými otázkami.
 Musím říci, že jsem se u této knihy docela zasmála. Některé odpovědi, nebo sdílené zkušenosti obou autorů byly samozřejmé, jiné i maličko překvapivé.

Asi nejvíce mě dostala kapitola o inteligenci psů nazvaná: Jsou border kolie skutečně nejchytřejší ze všech psů?

Protože nemám právo opisovat a citovat pasáže dané knihy, zkusím Vám tu kapitolu přetlumočit vlastími slovy a co nejvěrnějši to půjde.

Kapitola začíná slovy, zda máte chuť se o inteligenci psů hádat. Pokdu ano, tak se máte zmínit o inteligenci mého milovaného plemene Afghánský chrt, a říci jeho majiteli, že má neskutečně hloupeho psa......pak je tu pár vět o studii autora Stanley Corena, který ji v roce 2007 provedl.

Oba autoři knihy PES: Proč zahrabává kosti? se dívají jak na intelingenci Border Kolie, tak na inteligenci Afghánského chrta.
 Z pohledu zaměření Border kolie a jeho výkonosti, vynalézavosti, učenlivosti by se dal Afghánský chrt se svými vláčnými pohyby, hedvábnou srstí a poetickým výrazem přirovnat k ekvivalentu „blbé psí blondýny“.

Než mě začnete kamenovat za to, jak něco takové mohu napsat Já, která má doma Afghána, čtětě prosím dál.

11037155_1061555373878236_3460341220638405241_n.jpgfoto: Bonnie Monteka, maj. Marie Pšádová

Ono totiž záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se an inteligenci obou zmíněných plemen díváme.
 O Border kolii už psát nebudu, má jiné „pracovní zaměření“ než Afghánský chrt, který je dnes více společníkem než partnerem pro lov.

Všem majitelů je známo, že Afghnánský chrt byl, vyšlechtěného proto, aby pronásledoval kořist na rozlehlých pláních v otevřené krajině. V tomto ohledu je nepřekonatelný. Je typ práce, kdy pes uhání a vzdálí se svému majiteli a musí se samostatně rozhodnout. Chybné rozhodnutí ho může stát život. Afghánský chrt to umí velmi dobře a není jeho chybou, že byl vyšlechtěný tak, aby naše povely „prostě zvážil“, jak nutné jsou. Všichni známe ten tázavý výraz „Cože?“, „Je to opravdu nutné, teď?“

Autoři se po těchto historických faktech opět vracejí k tomu, že pokud jde o učení, řešení problémů a plnění jednostranný úkolů, není nad Border kolii.

13690977_1212972292069876_1838390036203638389_o.jpgfoto: Relativity Rey de Reyes, maj. Lída Faktorová, chovatel. Jamie Rodial

Nicméně závěrem kapitoly je řečeno, že bychom Afghánského chrta neměli podceňovat, že i on si svou práci dělá velmi dobře. Navíc při tom působí velmi elegantně a úžasně. A to je dle jejich názoru něco, o co bychom se měli snažit všichni.

Už dlouho jsem neslyšela tak krásný názor o tom, jakou má Afghán povahu. Je to jedno z nejstraších plemen a dlouhá historie velmi výrazně ovlivnila jeho povahu. Afghán je inteligentní pes, který se jak víme učí, jen to co potřebuje, co se mu hodí a ještě k tomu s výrazem Aristokrata.
 Co si vlastně můžeme my majitelé Afghánů přát více.