Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciální výstava chrtů 2015

Speciální výstava chrtů 2015 - Náměšť nad Oslavou

 

  • rozhodčí: Hanna Woźna Gil (PL)
  • datum konání: 30.5.2015
  • místo konání: park Zámku Náměšť nad Oslavou

 

Co předcházelo výstavě: O Speciální výstavě chrtů v Náměšti nad Oslavou jsme začala přemýšlet až na poslední chvíli. Největší překážkou cestování na výstavy je pro mě doprava. 

Dva dny před výstavou jsme se domluvila s Evou Rambouskovou, že bych mohla s nimi na spolujízdu. Když už pojedu, vezmu i Caterhama s sebou, protože nám oběma to prospěje a neměla bych hlídání.

V pátek večer byl docela hektický. Caterhama vykoupat, mě sbalit a trochu se vyspat. Čekalo nás totiž brzké ranní vstávání.

Moje dojmy: Ranní vstávání ve tři hodiny, to může napadnou jen šílence, kteří milují výstavy. Výstavy jsou jako adrenalin. Bohužel někdy se to dost špatně vysvětluje, proč výstavy tak milujeme, přestože víme jaké jsou..........ale já zastávám názor, že jsme to my lidé, kdo výstavy dělá a je jen na nás jaké je budeme a chceme mít................posouzení v kruhu a výkon a výrok rozhodčího ovlivnit můžeme jen tím, co známe, umíme a v jaké náladě je náš pes. Konečné slovo má vždy rozhodčí a jeho verdikt určující pořadí se nám ne vždy musí nutně líbit. Život náš a našich psů se nežije na výstavách, ten čas je jen nepatrný zlomek ve společném životě.

S Caterhamem jsme vyrazili ve 4.42 z Hlavního nádraží do Kolína, kde jsme přesedli k Evě Rambouskové, které měla na Speciálce chrtů vystavovat svého psa Vincenza Nibali Gandamak Slovakia. V Náměšti jsme byli v 7.30 hod.

Výstava se konala v zámeckém parku, kruhy už byly připraveny. Pod stromy příjemný chládek. Od rána střídavě pod mrakem a střídavě slunečno. Doufala jsem, že se předpověď nenaplní a nebude pršet. Zkazilo by to dojem z celé výstavy. Déšť nás sice nakonec dostihl při svém přemisťování přes Českou republiku, ale ten krásný den zkazit nemohl.

 

AGHA Djari´s Java "Tyra", maj. Pavla Poláková, handling Eva Rambousková

2015_svch_tyra.jpg

Posuzování se ujala polská rozhodčí Hanna Woźna Gil. Nutno říci, že tak pečlivého rozhodčího jsem už dlouho neviděla. Prohlídce psů se věnovala opravdu důkladně. Takové posouzení v našich luzích a hájích nebývá časté, spočítali byste jej na prstech jedné ruky. Její postup jsme fotoaparátem odchytla při  focení Tiny Turner Gandamak Slovakia Ivy Toulové.

Posuzování probíhalo klidně, paní rozhodčí měla ke psům velice vlídný přístup, psy se něco v tom vedru naběhali. Kruh byl celkem velký, ale přeci jen Afghán se potřebuje rozběhnout více, aby ukázal svůj ladný pohyb, pro který ho mimo jiné milujeme.

 

Dragonheart van de Robega, maj. Romana Hřebejková, foto slouží zároveň jako vstup do fotogalerie

2015_svch_namest_dragonheart-van-de-robega.jpg

Výstavu jsem sledovala jako vždy z pohledu hledáčku fotoaparátu. Občas s dosti velkými potížemi světlo a stín mi kazil fotky, nebo já měla očko z kašparovy kravičky. Jediný, kdo část posuzování propískal, byl Caterham. Můj malý závisláček, jak neviděl paničku, byl celý bez sebe. Dlouho jsme společně nikde nebyli a tak si odvykl být po přechodnou dobu ubytovaný ve své bedýnce. Musela jsem ho sem tam přivázat k sobě na vodítko, aby nerušil kolem běhající psy. Některé psy tak nemám odfocené. Jinak byl ale Caterham vzorný, hodný, veselý. 

Celý den byl úžasný, sešla s nás prima parta, v parku se dalo libovolně pohybovat, takže se Kamča hodně prošel. Přepravku využíval jen, když jsme opravdu někam musela odejít. Sem tam byl nespolupracující jednotka a čím se den nachyloval k večeru byl unavenější. Přes den toho moc nenaspal. Všechno musel petrachovat, jak by řekla moje maminka.

Donna Karan van de Robega

2015_svch_namest_donna-karan-van-de-robega.jpg

Před závěrečnými soutěžemi jsme si střihli Senior handling. Musím říci, že jsme se na výstavě tak dlouho nenasmála. Bavili jsme se opravdu všichni, kdo nastopili. Zasoutěžili si majitelé Afghánů, tří Vlkodavů a jednoho Čínského chocholatého psa. Asi tušíte, že tím Čínským chocholatým psem byl můj malý Caterham Shahrastani. Zatímco Afgháni udělali jeden krok, Kamča musel minimálně dva. Kamísek běhal moc hezky, hezky stál, dokonce ustál, že ze tří stran měl rozhodčí. Nejhezčí předvedení a vůbec soulad měly Iva Toulová s Tinou Turner Gandamak Slovakia. Zaslouženě vyhrály celý Senior handling.

 

Vítězové SVCH 2015 - BOS White Infinity´s Esme a BOB Travis Pastrana Gandamak Slovakia

2015_svch_bos-a-bob.jpg

Na závěrečné soutěže jsme už nečekala. S Pavlou Polákovou, která nás vzala domů a moc jí za to s Caterhamem děkujeme, jsme si užili poklidnou cestu domů po D1. Doma jsme byli cca v 18,30 hod. Totálně vyšťavení, ale nabyti mnoha dojmy. Náměšť je opravdu úžasné místo pro pořádání výstav. Jsem moc ráda, že jsme měli krásné počasí, i když v jednu chvíli z nebe padal déšť. To asi účastníkům závěrečných soutěží pršelo štěstí.

Uvidíme příští  rok, kam mě osud zavane, zda se budu moc zase zúčastnit další Speciální výstavy. A jaká bude, to záleží jen na lidech, kteří se pak sejdnou.

 

Náhledy fotografií ze složky Caterham Sharastani - Náměšť nad Oslavou