Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanácká národní výstava v Brně 2015

Hanácká národní výstava v Brně 2015

Hanacka National Dog Show Brno 2015

 

  • datum konání: 4.1.2015
  • místo konání: BVV, Brno
  • hala/kruh: V/3
  • rozhodčí: Petra Řehánek
  • web.: http://vystavaolomouc.info/

 

Co předcházelo výstavě: Hanácká národní výstava psů mi vždy proplouvala mezi prsty. Už proto, že se konávala před rekonstrukcí Výstaviště v Olomouci. Hodně lidiček od výstavních krůhů tak této výstavě říká "Olobrno". V roce 2013 už to vypadlo, že se pojedu s foťákem podívat, ale vlezl mi do toho neplánovaně šipkový turnaj mého synovce. Slíbila jsme, že se půjdeme s manželem podívat. Nikdo mi ale neřekl, že i v roli pozorovatele to bude tak náročné. Večer jsme odpadla a léčila se z toho ještě v neděli, kdy se posuzovala v Brně skupina FCI X. - chrti.

Letošní Hanácká národní výstava psů už byla víceméně jasná. Ptáte se čím? Pak vězte, že dílem náhody, souhrou osudu, správnou konstalací hvězd a bůh ví čím ještě vším do naší rodiny přišel v květnu 2014 absolutně neplánovaně maličký pejsek plemene Čínskýc chocholatý pes jménem Caterham Shahrastani. Synek feny Nenette Charmante Avokaduh a tatínka Midnight Kisse z Haliparku. 

Caterham, doma oslovován Kameron, je můj splněný sen. Výstavy jsou pro mě pověstnou třešničkou na dortu. Caterham je hodně kontaktní, pejsky miluje, je velice učenlivý a baví ho jakákoliv činnost, kterou spolu můžeme provozovat. Volba mimo jiné padla i na výstavy.

Od poloviny listopadu do poloviny prosince jsme i s rekonvalescencí přestáli ošklivý psinový kašel, povídání ZDE, I když si myslíte, že pro ochranu svého pejska děláte všechno možné, i takovému karambolu se ne vždy ubráníte. Hanáckou jsem poslední chvíli a očekávala dění budoucí.

V pátek před výstavou jsme jako tradičně Caterhama vykoupali.Uf to bylo zase psích keců. Tentokrát nebyl ani moc zafilocovaný. To víte, už pouští starou srst. Spát jsme šla cca ve 23 hodin .

Jch. Melayora Molosos Gratzi, maj. Ornella Catullo, foto slouží jako vstup do fotogalerie

2015_hanacka-vystava-melayora-molosos-gratzi.jpg

Moje dojmy: Jako tradičně se do Brna vstávalo velmi brzy, tentokrát ve 3,30 hod. S Caterhamem ráno vynenčit, doufala jsme, že trochu napije, ale zase nic. Pil až na výstavě. Rychle něco sníst, hodit Caterhama do přepravky a hurá směr Hlavní nádraží. Tam jsme měli sraz ještě s dalšími majitelkami Čínských chocholatých psů labutěnek - s Petrou Koblihovou a jejím Corley Toutou Velu a Marií Benešovou s Brinnem Qeen Malverne.

Cesta nám ve třech krásně ubíhala, kluci si pohověli v přepravkách, byli moc hodní a úžasní. V Brně jsme byly přesně na čas v 8,19 hod. Výstaviště nás uvítalo asi o 20 minut později. Hala "V" už byla velmi slušně zaplněna. Naštěstí se začalo posuzovat až v 9,30, takže jsme měly i trochu času se rozkoukat, vyzvednout čísla i katalog. Rychle jsme se pozdravila s lidičkama od Afghánů a už očekávala dění věcí příštích.

Jako na každé výstavě se nejprve posuzují naháčci (varieta hairless) a poté chlupáči (varieta powder puff). U naháčků jsem se zájmem sledovala fenečku jménem Melayora Molosos Gratzi v majetku Ornelly Catullo v handlingu Martina Bastla. Marlenka, jak je doma oslovována, si s Martinem vyběhala třetího CAJCe a tudíž se stala čerstvou držitelkou titulu Junior Champion ČR a protože oba byli velmi šikovní, vyběhali si v závěru i Best of Juniors. Pan rozhodčí Řehánek, který celé plemeno posuzoval byl velmi rychlý a cca v 10,40 šlil chlupáči na řadu.

Čtyři mušketýři, tř. mladých (kdo ke je kdo, viz výsledky tř. mladých)

2015_hanacka-narodni-vystava_ctyri-musketyri.jpg

První na řadu přišli psi třída mladých ............naše premiéra v této třídě. Sešli jsme se tu už skoro ve tradičním složení v němž se už budeme stále potkávat. Cameron Clary-Aldrigen, maj. Lenka Buttová Lopourová, jeho maličkost Caterham Shahrastani, maj. Petra a Martin Pšádovi, Corley Toutou Velu, maj. Petra Koblihová a Daemon od Zlatého moku, maj. ....doplnim. Všichni s krásně předvedli, běhali, jen Caterham měl zase velmi veselou náladu. Dělal pořád samé skopičiny, ať jsem se snažila jak jsme se snažil, nešlo ho ukrotit. Měli jsme štěstí, neboť pan rozhodčí to se mnou neviděla tak tragicky, jak jsem si myslela. Jak začal v běhu skákat jako koza, bylo mi jasné, že jsme čtvrtí ze čtyř. Bohužel jsem se mýlila. Pan rozhodčí Petr Řehánek byl úplně jiného názoru a zadal Caterhamovi známku V2. 

A jak jsme dopadli..............jak jsme nastoupili

  • V1, CAJC Cameron Clary-Aldrigen, Lenka Buttová Lopourová
  • V2 Caterham Sharastani, Petra a Martin Pšádovi
  • V3 Corley Toutou Velu, Petra Koblihová
  • VD Daemon od Zlatého moku

Best of Breed, Národní vítězka Tartellete Avokaduh, maj. Hana Kubínová

2015_hanacka-narodni-vystava_tartelette-avokaduh.jpg

Pak už posuzování probíhalo tak nějak v poklidném duchu. Elie Josh Plyšový přítel Jitky Vokounové si s páníčkem Milanem Vokounem vyběhali V2 r. CAC, porazil je náš další spolucestující Brinn Queen Malverne s Maruškou Benešovou.

Naše krásná neteřinka Aileen Čínské štěstí také ve své třídě získala V2, c. CAC. Best of Breed získala krásná fenečka Tartelette Avokaduh paní Hany Kubínové. Celkové výsledky jsou ZDE

Během posuzování pufíků se ve focení jsme střídala s panem Vokounem a tak vznikly krásné fotografie dalšího Caterhamova výstavního dne. Jak už jsme mu řekla, rozhodně letos nebyl poslední. Doufám, že si při příští výstavě, což je DUOCACIB v Brně povedeme lépe než na této výstavě. Čekají nás páni rozhodčí Kučera a Vondrouš.

Jediné, co mě moc mrzelo, že jsme se nedokázal utrhnout ke kruhů Afghánů. Stále přemýšlím, jak kloubit focení a vystavování Caterhama. Snad to do budoucna dokážu.