Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní výstava psů Praha 2014_Afghánský chrt

Mezinárodní výstava psů Praha 2014 - Afghánský chrt

International Dog Show Prague 2014 - Afghan Hound

 

  • datum konání: 3.5.2014
  • místo konání: Praha, Výstaviště Letňany
  • hala: V/kruh 36
  • rozhodčí: Nemanja Jovanovič (SRB)

 

Moji milí přátelé, rok se s rokem sešel a najednou tu byl květen. To je měsíc, kdy se scházíme v Letňanech u výstavního kruhu, abychom si užili výstavu psů se svými přáteli, ponadávali si na osvětlení nebo zimu v hale (letos i topili), pokoupili vše možné i nemožné pro naše hafí miláčky, zkrátka a dobře strávili úžasný víkend. 

Musím říci, že do Letňan jsme se těšila jak malá holka. Po dlouhých sedmi měsících zase na výstavu. ŠŠ v TOP Hotelu neberu jako klasickou výstavu, pro mě je to společenská událost. I kdyby trakaře padaly, výstavu v Letňanech jsme si prostě ujít nechat nechtěla. Už i proto, že se v sobotu konala Klubová výstav Čínských chocholatých psů a v neděli Klubová výstava chovatelů chrtů.

V pátek jsme šla spát hodně pozdě, čili ranní vstávání nebylo nic moc. Opět mě napadlo, že já blázen vstávám na výstavu. Normální lidé víkendy vyspávají. My co máme rádi adrenalin a musím říci, že u kruhu si ho užijte vrchovatě, přeci nebudeme sedět doma. Vzhledem k tomu, že mám areál PVA Letňany coby kamenem dohodil, zbytek dojel autobusem, metrem a pěšky, jsem vstávat nemusela. No ráno bylo doma ještě třeba dát dokupy mě, věci s sebou a trochu poklidit linku od nádobí.

Vyrazila jsem něco kolem 7,15 hod autobusem. V Letňanech žádné zácpy, doprava k PVA Letňany naprosto plynulá. Zakoupila jsme si vstupenku a šla najít kruh 36 v hale V. V hale 1/kruh 1 a 13 se měli na Klubovou výstavu Čínští chocholatí psi. Pro mě to znamenalo jediné, odfotit Afghány,  rozloučit se rychle s přáteli a honem se přemístit k ČCHP. Chtěla jsme hlavně stihnout Wiki Modrý Květ pana Jiřího Pospíšila. Na podzim na MVP se mi to nepovedlo, protože u kruhu Afghánů bylo skoro hodinové zpoždění a mezití byli už všichni ČCHP posouzeni.

Do haly jsme se dostala něco kolem 7,45 hod. Většina vystavovatelů už byla u kruhu. Bylo moc milé všechny přátele vidět po tak dlouhé době, kdy oni už svou výstavní sezónu zahájili a moje maličkost krom ŠŠ v TOP HOTELu nikde nebyla. 

 

Všem bych ráda touto cestou poděkovala za úžasné dopoledne a příjemně strávený čas. Výstavy jsou pro mě nejen adrenalin, ale především velký relax. Ráda jsem vás všechny viděla.

 

Chris z Netluckých pastvin, maj. Jana Hasilová, chovatel Jana Němečková

ids_2014_prague_af_chris-z-netluckych-pastvin.jpg

Musím říci, že jsem si po tak dlouhé době bez focení připadala tak trošku jako Alenka v říši divů. Děsila jsem se toho, jestli nebudu mít oko z kašparovy krávy a fotky tak budou stát za starou bačkoru. Čím víc fotím, tím víc přemýšlím, jestli jsem přeci jen měla poslechnout moudrých rad a zakoupit jinou fotící mašinku. Ono to nebude tak v té mašince jako v mých olšových rukách a malého daru citu pro detail, že mi to nejde.

Dost naříkání, čin už byl dokonán a fotky jsou na světě. Musím říci, že osvětlení  v hale bylo stejné jako na podzim a před rokem na jaře.Říkám si, kdy Afgháni na MVP dostanou konečně pořádný kruh v světelnější místě. Běhání kolem kruhu docela šlo, čili moje nožičky dostaly opravdu zabrat. Odpoledne po šesti hodinách focení už opravdu nebyly moje a závěrečné soutěže, tak ty jsem s lítostí vzdala. Chyběly mi síly. 

Toliko k fotografování, netradičně hned z počátku. Nyní bychom se mohli věnovat tomu se co dělo během vystavování.

Only The Kiss Calamus, maj. Pavla Poláková

ids_2014_prague_af_only-the-kiss-calamus.jpg

 Začneme jako tradičně třídami psů.

Ve třídě mladých se ná představil pejsek jménem Jour and Night paní Ivany Pavlovské, CH ze Zličínských luk. Od doby, co jsem Noťáska viděla naposledy vyrostl a jsme zvědavá, jak se změní, až mu srst doroste, hodnocen byl V1, CAC.

V mezitřídě byl Chris z Netluckých pastvin tentokrát sám. Syn  Cuba Libre z Netluckých pastvin a Multi Ch. Polo´s Cosmic Fife o sobě na výstavách hodně dává vědět. V sobotu z toho bylo V1, CAC a možnost běžet o CACIB.

Hned na to následovala třída šampiónů, kde se představili  Amadeus King Sarah Fareh Lídy Pavlíkové s psem jménem Ich. Multi Ch Yasani Iram z Allahovy země. Myslím, ženení třeba cokoliv říkat, Amadeus King si z kruhu odnesl V2, r. CAC, Yasani Iram z Allahovy země pak V1, CAC.

O CACIB tak proti sobě nastoupili Chris z Netluckých pastvin a Yasani Iram z Allahovy země. Pan rozhodčí měl jasno během malé chvíle, CACIB pro Yasani Irama z Allahovy země, r. CACIB pro Chrise ze Netluckých pastivn.

Do kruhu se vrátila Ivana Pavlovská, tentokrát s veteránem Drahokamem ze Zličínských luk. V1 a Nejlepší veterán nemohl být zadán nikomu jinému protože ve fenách jsme tentokrát zástupkyni veteránů neměli.

Asi by se slušelo říci i něco k posuzování pana rozhodčího Nemanja Jovanoviče, to nechám fundovanějším. Řekla bych snad jen toliko, že dle referencí, co se mi tak dostávaly během focení, u srbských rozhodčích nikdy nevíte, jak dopadnete. Možná i proto byla afghání účast  malá. Jen 18 zástupců plemene. Řekla bych, že pan rozhodčí posuzoval ještě  relativně normálně, tedy z mého pohledu laika oproti neděli To až v jiném povídání.

 Karakush Water into Wine, maj. Lída Faktorová, foto slouží jako vstup do fotogalerie

ids_2014_prague_af_karakush-water-into-wine.jpg

Psi posouzeni, pan rozhodčí posuzuje třídy fen.

Třída feny mladých byla velmi hojně zastoupena. V kruhu se nám přestavila nedávná BIS Junior z Českých Budějovic Only The Kiss Calamus Pavly Polákové, vedá slečnou Alex Matelovou. Holkám to pravdu šlape do pacek, protože si vyběhaly V1, CAJ a .....to bych ale předbíhala.

Druhou fenečkou ve třídě mladých se představila Helga Sunward Ivety Knotkové. Fenečka oslovovaná Daisy, tentokrát v kruhu běhala s Petrou Pudovou a bylo z toho V2.

Ve třídě mladých fen se sešly sestřičky Janatte a Jezabella ze Zličínských luk. Janatte zůstala doma v CHS ze Zličínských luk a chodí s ní v kruhu mladá slečna Alice Boučková. Tentokrát z toho bylo V3. Její sestřička Jezabella se svou majitelkou Lídou Faktorovu si vyběhala V4.

Třída mladých je tu od toho, aby si psi zvykali na dění v kruhu, aby si tříbili svůj osobitý styl předvedení. V dobrých rukách a s laskavým přístupem svých majitelů i profesionálních handlerů vám pomalu rozkvétají pod rukama. Já doufám, že u všech čtyř se tak můžeme těšit na jejich budoucí výstavní léta.

V mezitřídě se představila po dešlí době fenečka White Infinity´s Ethernity Markéty Hartmanové. Dcera to krásné Ich. Multi Ch. Oudry Gandamak. Výsledek V1, CAC. Druhou zástupkyní této třídy byla Karakush Water into Wine Lídy Faktorové, fenečka apricot barvy, kterou všichni znáte pod jejím jménem Chablis. Chablis vedla Terezka Šubertová, tentokrát z toho bylo V2 r. CAC.

Po mezitřídě následovala třída otevřená, která nám představila zástupce čtyř různých chovatelských stanic, vlastně zástupkyně. První z nich s hodnocením V2 r. CAC byla Benetta Loving Gaze. Benettku předváděla Alex Matelová a musím říci, že je to velká změna oproti tomu jak si Benettku v kruhu pamatuji. Druhou fenečkou v této třídě byla Interesse ze Zličínských luk se svou majitelkou Markétou Karbanovou, výsledek V3. Do kruhu se po dlouhé době vrátila i Trilian McMillan Gandamak Slovakia paní Zuzany Píšové, v předvedení Terezy Šubertové, holky si společně vyběhaly V1, CAC. Poslední zástupkyní byla Zarita z Allahovy země. Sestřička MCh. Yasani Irama z Allahovy  země Zenaidy z Allahovy země (ta se měla představit ve třídě šampiónů), v hadlingu Petry Pudové z tohto tentokrát bylo V3.

Poslední třída před CACIB a to třída šampiónech, kde se představila Tiffany Dupont Gandamak Aleny Mačíové, Tiffany tentokrát hodnocena V2, r. CAC. Další zástupkyní byla To Lejla se svou majitelkou Evou Rambouskovou. To Lejla je jediným potomkem Ich. Multi Ch. Franca Nero Gandamak, kterého můžete na výstavách vidět. To Lejla si vyběhala V3. Posuzování uzavřela Zenaida z Allahovy země Lídy Faktorové. Svou třídu vyhrála hodnocením V1, CAC a my se tak mohli těšit na rozhodnutí o CACIB.

O CACIB nastoupily White Infinity´s Ethernity, Trilian McMillan Gandamak a Zenaida z Allahovy země.  Pan rozhodčí tentokrát rozhodl, že CACIB získá Trilian McMillan Gandamak.

 
Třída Hodnocení Pes Majitel
psi - mladých V1, CAJC Jour and Night ze Zličínských luk Pavlovská Ivana
psi- mezitřída V1, CAC, r. CACIB Chris z Netluckých pastvin Hasilová Jana
psi - šampiónů V2, r. CAC Amadeus King Sarah Fareh Pavlíková Ludmila
psi - šampiónů V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB Yasani Iram z Allahovy země Faktorová Lída
psi - veteránů V1, Best of Veteran Drahokam ze Zličínských luk Pavlovská Ivana
feny - mladých V1, CAJC, Best of Juniors, res. Junior BIG Only The Kiss Calamus Poláková Pavla
feny - mladých V2 Helga Sunward Knotková Iveta
feny - mladých V3 Janatte ze Zličínských luk Boučková Alice
feny - mladých V4 Jezabella ze Zličínských luk Faktorová Lída
feny - mezitřída V1, CAC White Infinity´s Ethernity Hartmanová Markéta
feny - mezitřída V2, r. CAC Karakush Water into Wine Faktorová Lída
feny - otevřená V2, r. CAC Benetta Loving Gaze Poláková Pavla
feny - otevřená V3 Interesse ze Zličínských luk Karbanová Markéta
feny - otevřená V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB, BOB, BIG Trilian McMillan Gandamak Slovakia Píšová Zuzana
feny - otevřená  V4 Zarita z Allahovy země Gabrielová Kateřina
feny -šampiónů V2 r. CAC Tiffany Dupont Gandamak Slovakia Mačíová Alena 
feny - šampiónů V3 To Lejla Rambousková Eva
feny - šampiónů V1, CAC, r. CACIB Zenaida z Allahov y země Faktorová Lída

 zdroj: www.vystavapsu.cz

 Nyní bylo teba zjistit, kdo bude Best of Juniors. O ten nastoupili Jour and Night ze Zličnských luk a Only The Kiss Calamus. Best of Juniors, tedy BOJ získala Only The Kiss Calamus.

Nyní jsme znaly Best of Juniors . Only The Kiss Calamus, Best of Veteran - Drahokam ze Zličínských luk, CACIB psa - Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země a CACIB fenu - Trilian McMillan Gandamak. Otázka zněla, kdo bude Nejlepší  plemeni, tedy Best of Breed (BOB).

I taky bylo záhy rozhodnuto, Best of Bredd pro MVP Praha dne 3.5.2014 se stala Trilian McMillan Gandamak Slovakia Zuzany Píšové v handlingu Terezy Šubertové.

Best of Breed

Trillian McMillan Gandamak Slovakia, maj. ing. Zuzana Píšová, handler Tereza Šubertová

ids_2014_prague_af_bob_trilian-mcmillan-gandamak-slovakia.jpg

Posouzeni byli všichni Afgháni. Krátce jsme si popovídala přáteli. S některými jsme se měla vidět i v neděli na Klubové výstavě KCHCH. Sbalila jsme si židličku a přesunula se do haly číslo 1 ke kruhům 1 a 13, tajně doufajíc, že ještě nebyly posouzeny labutěnky a já stihu vyfotografovat Wiki Modrý květ.

Fotografické podmínky jsou v Letňanech stále stejné, jak už jsem zmínila na začátku mého povídání.

Uvidíme, co nám přinese MVP Praha 2015, zda se jí všichni dožijeme v plném zdraví a to nemyslím jen nás dvounožce, ale hlavně naše čtyřnožce.

Nikdy nemůžeme vědět, zda tento den s nimi není našim posledním. Proto si važme každého dne, kdy jsme s nimi, každého okamžiku, který společně prožíváme ať už na výstavě nebo v běžném životě. Láska, kterou nás obdarovávají se nedá ničím nahradit.