Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní výstavy Klatovy 2013_NDS Klatovy

Národní výstavy Klatovy 2013

National Dog Show Klatovy 2013

  • datum konání: 16.06.2013
  • místo konání: Atletický stadion Klatovy
  • kruh: S14
  • rozhodčí: Vladimír Panuška
  • web: http://vystavaklatovy.info

 

Mapa výstavy v Klatovech

mapa_nv_klatovy.jpg

 

zdroj: http://vystavaklatovy.info

 

Co se dělo před výstavou: Národní výstava v Klatovech,to je jedna z těch výstav, kam se bez pomoci nedostanu. Pokud pojedete sám, musíte se přepravit do Plzně a pak do Klatov. Bohužel se vám to nemusí podařit dost brzy, abyste stihli dojít k místu určení konání výstavy.

Po třech letech plánování se mi díky Lídě Pavlíkové a jejímu pejskovi Amadeovi King Sarah Fareh povedlo.

Před výstavou mě čekal ještě jeden úkol. Dát dohromady Bonnie. Věděla jsem, že to bude zlé, ale že až tak zlé, to by mě ani ve snu nenapadlo. Tak zoufale slepenou jsem jí ještě neviděla, ač jsme se již několikrát potýkali s její sfilcovanou srstí.

V pátek jsme jí s Martiem dali do vany, dvě hodiny jsme se snažili dost šampón a kondiše s olejem do srsti.............další tři hodiny fénování a nikde to nebylo vidět. Už jsem padala na pusu i zoufalstvím, protože jsem nevěděla, jestli jí tentokrát kožíšek dokážu s Martinem zachránit.

Po pěti hodinách jsme to všichni tři vzdali a šli spát. V sobotu dopoledne jsem udělala jen hlavu (tedy hlavně mickeymouse). Odpoledne už musel česat Maritn, protože já měla z pátku totální alergický a hlavně astmatický záchvat a potřebovala jsem se trochu zmátořit na neděli.

Čekal mě totiž celý den v Klatovech.

Moje dojmy: V neděli ráno jsem vstávala velmi brzy, protože jsem v půl šesté potřebovala být na Zličíně, kde mě čekal Amadeus King "Falco" Sarah Fareh a jeho majitelka Lída Pavlíková. Falco měl radost, že vidí dalšího človíčka, kterého zná. Cesta nám utíkala velmi rychle. Jen před Klatovy nás stihlo pár kapek deště. Měli jsem trochu strach, že výstava se ponese v duchu posledních dní a bude za deště. Naštěstí se na nás ten nahoře slitoval a přinesl nám slunečné, až parné počasí.

Náš výstavní kruh "S 14" byl na atletickém stadionu. Vstupní branou do leva a nahoru do kopečka a pak po schodech. Všude tu jsou schody. Pro majitele klecí dost nepraktická záležitost. Pokud se potřebujete po posuzování přesunout k finálovým kruhům f(ty jsou na zimní stadionu), hodně pracné a technicky složité.

Rrozložili jsem si věci hned vedle stanu Lídy Faktorové, která už byla před naším kruhem č. S14.  Moje kmotřenky "Chablis" Karakush Water into Wine a "Jezzy" Jezabella ze Zličínských luk mě poznaly a já z toho měla velkou radost. Holky se s Lídou šly proběhno do kruhu, aby si zvykly na zdejší prostředí. Jezzynka běhá moc krásně. Chablis se na trávě moc nelíbí a při běhání dává svou nespokojenost najevo. Zajímá jí všechno jiného, než to běhání. To se časem srovná, vždyť je ještě miminko.

To se mi ještě nestalo.................vyzkoušela jsem si , jaké to je, vést štěňátko Afghánského chrta na výstavě (legrace před samotným posuzováním). Ani jsem to "Jezzy" Jezabelle ze Zličínských luk, mé kmotřence, moc nekazila. Tedy aspoň v to doufám. Kamarádka, která pak viděla výsledné fotky říkala, že je vidět, že jsem si to opravdu s malou užívala.  Další fotečky najdete ve fotogalerii (ta je v přípravě)

Jezabella ze Zličínských luk a já

jezabella-ze-zlicinskych-luk-a-ja.jpg

Posuzovat se podle propozic mělo v 9hodin, místo toho pan Panuška začal až v půl desáté  ještě se divil, že se v ostatních kruzích nic neděje.

První pejsek, který zaháji výstavu byl Jour and Night ze Zličínských luk (tř. štěňat), viz foto níže. Jour at Night "Nouty, Noťásek" je bráškou mé kmotřenky Jezzynky. Krásně zbarvený a nádherný pejsek. Všichni jsem zvědaví, jaký bude, až nám vyroste. Pan rozhodčí nešetřil supelativy a Nouty dostal VN1, což znamenalo, že jej čekaly závěřené soutěže a s ním pokus získat jedno ze tří míst v soutěži "o Nejlep štěně výstavy".

Ve třídě mladých se předvedl Amadeus King "Falco" Sarah Fareh. Falco měl trošku rozvernou náladu, takže to podle toho chvílemi vypadalo. Naštěstí pan rozhodčí chápe, že mladí zajímají jiné věci, než něco jako postoj a běhání podle výstavních předpisů. Protože byl i tak Falco velmi šikovný bylo z toho V1, CAJC a později i Best of Juniors.

Ve třídě otevené nás poctil svou přítomností pejsek paní Valčíkové a syn Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourne Gandamak, Black Baron Kaskarak Shahra, výsledná známka od pana rozhodčího 1, CAC.

Ve třídě vítězů se představili Ich. Multi Ch. Tiger Woods Gandmak Slovakia manželů Kyselových. Tiger těsně před výstavou získal titul Mezinárodního šampióna krásy. S ním se v přímé konfrontaci utkal Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Lídy Faktorové. Dvoji měl doplnit ještě Ch. Hassan Du Jegdalek, syn Justin T. Gandamak. Ač jsem jeho majitelku Ivu Toulovou s manželm a jejich fenečkami vyhlížela do poslední chvíle, výstavu jsem museli zvládnout bez jejich přítomnosti.

Pan rozhodčí vyzdvihl oba šampióny s tím, že každý má něco, čím je vyjmečný. Šampión, který byl nakonec panu rozhodčímu bližší byl Tiger Woods Gandamak a tím pádem získal V1, CAC, později mezi psi i Národního vítěze. Yasani Iram z Allahovy země byl oceněn známkou V2, r. CAC.

Poslední třídou u psů byla třída veteránů. Zde se nám představil ostřílený matador výstavních kruhů, Drahokam ze Zličínských luk Ivana Pavlovské. Drahokam získal na WDS v Budapešti V2..........Podle pana rozhodčího ač věkem patří do veteránů, klidně může ještě konkurovat mladším ve třídě šampiónů. Hodnocení V1, Best of Veterán........Tím bylo jasné, že jej čekájí zavěrené soutěže o BIS veterána výstavy.

Jak už jsem několikrát psala, sejdou -li se dva opravdu vyjmeční psy, dva skuteční šampióni, je velmi těžké najít ty drovné rozdíly, které jednoho vyzdvihnou nad druhého. Pak už záleží na rozhodnutí rozhodčího, komu dá svůj hlas.

 Jour and Night ze Zličínských luk - Nová tvář výstavních kruhů.........pejsek paní Ivany Pavlovskéjour-and-night-ze-zlicinskych-luk.jpg

 

Výsledky plemene Afghánský chrt

Třída Hodnocení Jméno psa/fena Majitel
psi - tř. štěňat VN Jour and Night ze Zličínských luk Ivana Pavlovská
psi - tř. mladých V1, CAJC, Best of Juniors Amadeus King Sarah Fareh Ludmila Pavlíková
psi - tř. otevřená V1, CAC Black Baron Kaskarak Shahra Monika Valčíková
psi - tř. vítězů absence Hassan Du Jegdalek Iva Toulová
psi - tř. vítězů V1, CAC, CAC ČMKU, Národní vítěz, BOB, BIG III Ich. Multi Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia Jiří a Michaela Kyselovi
psi - tř. vítězů V2, r. CAC Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Lída Faktorová
psi - tř. veteránů V1, Best of Veterán Drahokam ze Zličínských luk Ivana Pavlovská
feny -tř. štěňat VN Jezabella ze Zličínských luk Lída Faktorová
feny - tř. dorostu VN Karakush Water into Wine Lída Faktorová
feny tř. mladých absence Django Boisterous Beauty Iva Toulová
feny tř. mladých V1, CAJC Nitroglyceryne Calamus Iva Fremrová
feny - meziřída V1, CAC Shou Great Yahoo.Com Jiří a Michaela Kyselovi
feny tř. otevřená V1, CAC Interesse ze Zličínských luk Markéta Karbanová
feny  tř. otevřená V2, r. CAC Zarita z Allahovy země Kateřina Gabrielová
feny tř. vítězů absence Ch.Tina Turner Gandamak Iva Toulová
feny tř. vítězů absence Ch. Wionna R. Čínské Hedvábí Eliška Havráková
feny tř. vítězů V1, CAC, CAC ČMKU, Národní vítěz Ch. Zafira z Allahovy země Lída Faktorová

zdroj: www.vystavaklatovy.info

  Zarita z Allahovy země, maj. Kateřina Gabrielová, handler Petra Pudová

zarita-z-allahovy-zeme.jpg

Po psech jako vždy přišly na řadu feny. Posuzování otevřela Jezabella ze Zličínských luk. Krásá fenečka, netradiční barvy "oyster - ústřicová". Pan rozhodčí byl v němém úžasu, co že si to u afgánů vymýšlíme za barvy. To ještě netušil, co ho čeká u barvy fenčky ve třídě dorostu. Vraťme se k Jezzynce. Stejně jakou u Noutyho pan rozhodčí nešetřil kráným hodnocením, známka VN1 a tím čekání na odpolední soutěže "O nejlepší štěně".

Ve třídě dorostu se nám představila na své další výstavě fenečka australské chovatelské stanice Karakush "Karakush" Water into Wine, kterou znáte jako "Chablis". Běhání bylo už o něco lepší než ráno, krásně stála, i u ní pan rozhodčí nešetřil chválou. Jenom barva ho překvapila. Chablis má totiž v PP barvu apricot, což v překladu znamená "meruňková". Hodnocení VN1 a odpolední soutěž " O nejlepší dorost".

Třída mladých představila po dlouhé době ve výstavním kruhu fenečku CHS Calamus Nytroglyceryne paní Fremrové. Fenečka rok a půl stará s huňatou srstí. Vzpomínala jsem jak asi Bonnie vypadala v jejím věku. S výstavní ukázněností to bylo trošku těžší u běhu, ale to se časem srovná, pokud budou s paní majitelkou pilně trénovat. Hodnocení V1, CAJC. Best of Juniors však získa Amadeus King Sarah Fareh.

Druhá fenečka, která se ve třídě mladých fen měla představit, byla Django Boisterou Beauty Ivy Toulové. Člověk míní, život mění a tak musím počkat, na jinou výstavu, kde vám budu moci Django zvečnit. Pokud bych ji měla představit, je Django dcerou Hasan Du Jegdaleka "Henryho" a Pauline Gandamak Slovakia, zbarvení hnědé domino, jestli to to pamatuji dobře.

V mezitřídě jsem po dlouhé době na českém území mohli vidět fenečku ruského odchovu Shou Great Yahoo.Com manželů Kyselových. Fenečka v barvě černá s pálením. Krásně běhal, krásně stála, hodnocení V1, CAC.

Ve třídě otevřené se představily Interesse ze Zličínských luk a Zarita z Allahovy země. Inesku předváděla její majitelka Markéta Karbanová. Hodnocení V1, CAC. Zaritku tentokrát nepředváděla její majitelka Kateřina Gabrielová, ale slečna, kterou všichni známe od jiného plemene Chrtů, slečna Petra Pudová (CHS Al Zahra). Slečně Petře to se Zaritou moc slušelo, byla to též její premiéra v předvedení Afghánského chrta. Zarita jako by věděla, že se nědo děje a občas byla myšlenkama někde jinde. Musím však říci, že to Zaritce s Petrou šlo opravdu moc dobře.  Až se holky dobře sehrají, bude z nich úžasný výstavní pár. Pan rozhodčí hodnotil Zaritu známkou V2, r CAC.

Třída feny  vítězů nám měla představit tři zástupkyně, nakonec v kruhu zůstala jen Ch. Zafira z Allahovy země, maj. Lídy  Faktorové. Tina Turner Gandamak nepřijela, neboť je součástí výstavního týmu manželů Toulových. Eliška Havránková s Wionnou R. Čínské hedvábí také nedorazily pro překážky v cestě a tak nezbylo Zafirce uhájit tuto třídu.

Ch. Zafira z Allahovy země vyrostla krásnou mladou fenečku. Co si pamatuji, bývala Zafirka samá noha, samá tlapka. Takový neposedný pytlík blech. Vyrostla z ní krásná Afghánčí dáma z elegatní hlavou, skutečná princezna. Nepíšu to proto, že se s Lídou přátelím, ale proto, že je to prostě pravda. Pan rozhodčí ohodnoti Zafiru známkou V1, CAC. K tomu pak přidala ještě titul Národní vítězka.

BOB (Best of Breed) Národní vítěz fena Ch. Zafira z Allahovy země, maj. Lída Faktorová a Národní vítěz pes Ich. Tiger Woods Gandamak Slovakia, maj. manželé Kyselovi

bob_zafira-z-allahovy-zeme-a-tiger-woods-gandamak-slovakia.jpg

Znali jsem nejlepšího mladého - Amadeus King Sarah Fareh,  psa s titulem Národní vítěz - Ich. Muti Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia, fenu s titulem Národní vítězka - Ch. Zafira z Allahovy země a nejlepšího veterána - Drahokama ze Zličínských luk. Jedno kolečko, pohled na čtyři nejlepší zástupce plemene..........a pan rozhodčí má jasno. Best of Breed, tedy nejlepší jedinec v plemeni byl vybrán Ich. Multi Ch. Tiger Woods Gandamak Slovakia.

Hned po posouzení jsem se chtěli přesunout do haly k závěřečných kruhů. Ještě jsem v rychlosti zaběhla ke kruhu plemene Čínský chocholatý pes, kdy jsem v kruhu akorát stihla pejska mého srdce, Ich. Multi Ch. Midnight Kisse z Haliparku v majetku Jitky Hořákové, v předvedení Martina Bastla. Foto Kissíka viz níže. Plemeno posuzoval pan Mudra. Afghanářům a barzojářům dobře známý rozhodčí.

zástupce plemene Čínský chocholatý pes

Midnight Kiss z Haliparku, maj. Jitka Hořáková, handler Martin Bastl

midnightkiss-z-haliparku.jpg 

 Přesun k závěrečnému kruhu, jak jsem psala, byl trochu adrenalin. Už proto že jsem vezli klec, domeček, věci pro Falca, naše věci a do toho pět psů. Než jsem došli do hay, dospěláci měli špinavé tlapky a bylo toho dost, co za tu krátkou chvíli nachytali do srsti. Rozložili jsme v místě,kde jsem čekali, že bude přípravný kruh, tzv. pre-ring. Teď jen přečkat cca 4 hodinky než závěrečné soutěže začnou.

Závěrečné soutěže jsou vždy HOP a nebo TROP. V jednotlivých skupinách se sejdou zástupci všech plemen dané skupiny FCI. Ve finálním výběru pak hodně závisí,které plemeno je, nebo může být panu rozhodčímu bližší. Mnohdy se stává, že si pan rozhodčí dělá předvýběr už v pre-ringu a ve finálovém kruhu už jen upevní svůj názor na daný výběr. Tedy je má rada pro vás. I přípravu v pre-ringu berte vážně, nikdy nevíte, zda se rozhodčí nedívá právě na vás jako možné kandidáte na stupně vítězů.

Krátký report ze závěrečných soutěží - zúčastnění za plemeno Afghánský chrt

o Nejlepší štěně

Jour and Nighet ze Zlčínských luk a Jezabella ze Zličínských luk 

 jour-and-night-ze-zlicinskych-luk-a-jezabella-ze-zlicinskych-luk.jpg

 o Nejlepší dorost

Karakush Water into Wine

 nds_klatovy_2013_zaverecny-kruh_karakush-water-into-wine.jpg

o Nejlepší veterán

Drahokam ze Zličínských luk

 nds_klatovy_2013_zaverecny-kruh_drahokam-ze-zlicinskych-luk.jpg

 o Nejlepší pár psů

Yasani Iram z Allahovy země a Zafira z Allahovy země

nejlepsi-par_yasani-iram-a-zafira-z-allahovy-zeme.jpg

 Junior Best in Group  (Nejlepší mladý ve skupině) FCIX

"Falco" Amadeus King Sarah Fareh

 nds_klatovy_2013_zaverecny-kruh_falco-amadeus-king-sarah-fareh.jpg

  Best in Group (Nejlepší veskupině) FCI X.

Best of Group III - Tiger Woods Gandamak Slovakia

nds_klatovy_2013_zaverecny-kruh_big-iii_tiger-woods-gandamak-slovakia.jpg

V závěřečných soutěžích si mladí vyzkoušeli jaké to je být mezi těmi nejlepšími. I když se nikdo z nich neumístil na bedně, je to dobrá průprava do budoucna. Jsem si jistá, že je v závěrečných soutěžích určtě ještě uvidíme.  Ani ve veteránech tentokrát nebyl vybrán Afghánský chrt, takže plemeno zachraňoval až naposlední chvíli Tiger Woods Gandamak ve skupině FCI X. dospělích svým třetím místem tedy Best of Group III, viz foto. 

Protože žádný z Afghánů neběžel o Best of Day, tedy Nejlepší pes dne. Pobalili jsem věci, Falca a vyrazili směr Praha. Doma v Tróji jsem byla něco k půl osmé.

Bonnie mě přivítala vlažným pohledem. Byla ráda, že jsem doma. Protože  věděla, co jí ještě v pondělí čeká, brala mou přítomnost jen na vědomí. Jak jsem zmínila na začátku povídání. Snažili jsme se zachránit do pátku kožíšek. Skončili jsem sice v sobotu někdy kolem desáté, ale stále je ještě na čem pracovat. Musím věřit, že je tahle pohroma na dlouho za námi a že se nebude jen tak opakovat. To už by kožich nepřežil. Udělal bych totiž to, o čem dlouho mluvím. Vzala bych nůžky a srst by šla dolů. Ale nepředbíhejme. Tyhle chmurné myšlennky mě napadají kdykoliv propadám zoufalství.

Uvidíme, zda budu mít dost štěstí a třeba vám příští rok budu moci přinést povídání o úspěších mého milovaného plemene Afghánský chrt.