Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středoevropská výstava chrtů 2011

 Středoevropská výstava chrtů 2011 (poprvé v České republice)

   Central European Sighthound Show 2011

  • datum konání: 3.9.2011
  • místo konání: Zámek Konopiště (okr. Benešov)
  • rozhodčí (posuzovatel): Phillipe Gallardo (E)/ Heinz Anschober (A)
  • pořádá: Afghán Klub

Co předcházelo výstavě: Středoevropská výstava chrtů. Stačí tato slova jen vyslovit a okamžitě se vám vybaví výstvava prestižního charakteru. Co si za ty 3,5 roku pamatuji, žádná taková výstava v ČR nebyla. Jestli v minulosti nevím, neboť se chronologie výstav chrtů v ČR  dá dost dost špatně vysledovat. Ani KCHCH  si na svém webu nevede o konaných výstavách detailní záznamy (a co se týče fotodokumentace............raději mlčím).

O konání této výstavy jsem se doslechla úplnou náhodou na MVP Praha. Asi dva týdny na to jsem též neplánovaně objevila i bližší info. A jak už víte, výstavy mě baví (mám-li příležitost se jít podívat), bylo rozhodnuto, že termín 3.9. nesmím propásnout.

Světovou výstavu v Paříži jsem navštívit nemohla pro spoustu okolností,  na které jsem neměla žádný vliv.  Víte jak se to říká: "Když  chce, všechno jde".  Na druhou stranu také platí "že někdy chtít, samo osobě nestačí".  Jak můžu, na výstavu jedu, což platilo mnohonásobně i Středoveropské speciální výstavě chrtů 2011.

Moje dojmy:  Prvotní pocit z výstavy byl takový neurčitý. Ptala jsem se sama sebe: "Je o čem psát?" Bezprostředně po vyhlášení BOB jsem v sobě neměla nic, o co bych se mohla podělit.
Obdobně jsem se cítila  při návratu z Victory Show 2011, která se konala v Bratislavě.Jak se čas od výstavy vzdaloval, pomalu se začaly utvářet myšlenky a tu je výsledek.

Ranní vstávání bylo celkem v pohodě. Oproti Boleslavi jsem spala 4,5 hodiny. Sbalila jsem si do batohu poslední maličkosti. Z Pazderek jsem odjížděla ještě nočním autobusem č. 505 ve 4,30. V 4,53 mi jelo metro ze stanice "Náměstí republiky", trasa metra "B". V 5,11  jsem vystupovala na zastávce "Lužiny". Od metra je to malý kousek pěšky k Elišce.
Naložily jsem věci, Wionnku a hurá směr Konopiště.

Na parkovišti před restaurací Myslivna, kde se měla výstava konat, jsme byly cca 6,30 hod. Kolem nikdo nikde. Kruhy byly připraveny, ještě bez označení. Intuitivně jsme se usídlily i Lídou Faktorovou, která přijela jen maličko po nás, u zadního kruhu pod stromy za lávkou.  Kruhy byly prostorné s nízko sečenou travičkou. Nevýhodou prvních dvou kruhů byl chybějící stín. Ve vedru, které přišlo o proti chladnějšímu ránu, nebylo posuzování v těchto kruzích nic příjemného ani pro psy ani pro rozhodčí.
 

Hned na počátku výstavy jsme doznala dvou změn. Nejsem si jistá, že bych je četla v propozicích, na webu výstavy, nebo následně v katalogu.

1 . Jak jsem pochopila z propozic (pokud jsem nekoukala špatně) měl všechny Afghány od štěňat až po veterány posuzovat španělský rozhodčí Philip Gallardo. Až na místě a po upozornění paní Landové, která vystavovala Ich. Janka Čínské Hedvábí, bylo svěřeno posuzování štěňat a veteránů jinému rozhodčímu.

Rozhodčím, který měl hodnotit veterány a štěňata Afghánů, nebyl nikdo jiný než Heinz Anschober (A). Rozhodčí, kterého si budeme pamatovat velmi dlouho. Byl to právě on, kdo vstoupil do povědomí české kynologie roku 2011 na WDS v Paříži. Byl to on, kdo zadal V1 ve třídě pracovní českému psovi, českého majitele, českého chovatele. Pes o kterém mluvím, je Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, v majetku Lídy Faktorové, pocházejí z CHS z Allahovy země Pěvy Havlíčkové.  
 

2. Seznam plemen, která měla být posuzována v našem kruhu, byla jinak řazena v katalogu, než tomu nakonec bylo ve skutečnosti. S přihlédnutím k této změně, nemám focená štěňata afghánů (2 holčičky z odchovu CHS ze Zličínských luk).

Kdybych zůstala u kruhu, než pan Anschober ohodnotí ta dvě mrňata, přišla bych o zadání Středoevropského vítěze mladých. V kruhu jsem viděla jen při dekorování.

  Vítěz veteránů Středoevropské výstavy chrtů 2011 Ich. Janek Čínské Hedvábí (majitel Gabriela Loňková- Landová), rozhodčí Heinz Anschober

 janek-cinske-hedvabi_esvch.jpg

Prvním Afghánem hodnoceným na Středoevropské výstavě byl pejsek z vrhu "I" CHS ze Zličínských luk (otec Doctoeur No. De Tchecana, matka Xandora ze Zličínských luk). Izzy ze Zličínských luk hodnocení VN1.
Okamžitě po Izzym se v kruhu sešli dva výstavami ostřílení psi Ch. Xylit ze Zličínských luk (majitel p. Olžbutová) a Ich. Janek Čínské hedvábí (majitel Gabriela Loňková – Landová).

Nejlepšího veterána mezi Afghány získal Ich. Janek Čínské Hedvábí (majitel Gabirela Loňková Landková). Xylitovi v sobotu byla byla handlerem Markéta Karešová
 
Při posuzování psích holčiček ze stejného vrhu "I" jsem nezůstala a letěla k našemu Afghánímu kruhu. V něm právě vyhlásili Středoevropského vítěze mladých r. 2011. Stal se jím Tiger Woods Gandamak Slovakia.

Mezitřída měla jediného zástupce a to Afron Ellite Looka Doveny (hodnocení V1, CAC). Třída otevřená svedla dohromady Ich. Bubu ze Zličínských luk a Championa ze Zličínských luk (Champion je křestní jméno psa).
Bubu je skoro sedmiletý výstavami ostřílený mazák a hodnocení nemohlo být jiné než V1, CAC. Championa vše ve výstavním světě teprve čeká. Za dva týdny 17.9.2011 jej uvidíme i na NV Brno 2011.

Po třídě otevřené přichází na řadu třída pracovní. Pracovní třídu už delší dobu na výstavách zastupuje Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země. O něm už dnes byla řeč.
Yasani běhal opět s radostí, hodnocení V1, CAC. Pan rozhodčí mu vytknul jen strmá ramena (nebyl jediný výstavní jedinec, kdo má tuto poznámku v posudku). 

Třída šampiónů do kruhu přivedla jediného zahraničního zástupce, psa StormHill ´s Dream Catchera a jeho španělského handlera F. M. Nuněze. StormHill.
„Josh“ získal 27.8.2011 na MVP Mladá Boleslav získal V1, CAC, CACIB, BOB a BIG III). a psa odchovu CHS ze Zličínských luk, Drahokama (majitelka Ivana Pavlovská).

StormHIll ´s "Josh" běhal se stejnou jistotou, lehkostí a elegancí jako na MVP. Velikost kruhu oběma nahrála ukázat, co v Joshovi je. Při statickém předvení se Josh ani nehnul.
Společně si s F. M. Nunězem vyběhali hodnocení V1, CAC.
Na Drahokama ze Zličínských luk paní Pavlovské zůstalo tentokrát druhé místo.


Veteráni už posouzeni byli (viz obrázek Ich. Janka Čínské Hedvábí).  a tak psi s V1, CAC mohli nastoupit o titul Středoevropského vítěze.

Do závěřeného klání mezi psi nastoupili StormHill ´s Dream Catcher, Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, Ich. Bubu ze Zličínských luk a Jch. Afron Ellite Look Doveny.

Yasani, Bubu i Afron jsou psi českého odchovu a českých majitelů. Psi,  kteří se „ve výstavním souboji jako rytíři“, postavili StormHillovi, aby se pokusili získat pro ČR titul Středoevropský vítěz.
V kruhu se tak sešli čtyři nejlepší psi jednotlivých tříd. Čtyři typově i barevně jiní psi………….........nebudu to protahovat. Středoevropským vítězem 2011 se stal StormHill´s Dream Catcher.
 

Vítězka Středoevropské výstavy chrtů 2011 Jch. Zenaida "Megie" z Allahovy země (majitel Lída Faktorová), fotoslouží jako vstup do fotogalerie

 zenaida_megie_esvch_2011.jpg

Po kratičké pauze mohlo dojít k posuzování fen.

Ve třídě mladých se sešly fenečky Tiffany Dupont Gandamak Slovakia (majitel ing. Alena Mačíová) a Cebalrai Primavera Bohemia (majitel Irena Benešová).
Po statickém a pohybovém předvedení byl vynesen verdikt. Středoveropskou vítězkou mladých se stává Cebalrai Primavera Bohemi. Později přidala i Best of Junior, když porazila Tiger Woodse Gandamak Slovakia.

V mezitřídě se nám předvedla Zafira z Allahovy země (majitel Lída Faktorová). Zafirka měla velmi rozvernou náladu. Sem tam při běhu poskakovala jako koník, v postoji nepostála.
Zafirka je výstavní pohodář, v sobotu však připomínala malý roztomilý neposedný pytlík blech. Hodnocení od pana rozhodčího VD1.

Třída otevřená nabídla už tradiční sestavu (sem tam s obměnou). Po delší době se do kruhu vrátila Cathrine Zeta Jones van de Robega,
Ebony z Netluckých pastvin (opět předvedena svou chovatelkou), To Lejla paní Rambouskové (jediná fenečka v České republice po slavném tatínkovi Ich. Multi Ch. Franco Nero Gandamak Slovakia).
Lejle bylo neskutečné vedro a její vyplazený jazýček je jasným důkazem, jak intenzivně sluníčko pálilo. Poslední fenkou ve třídě otevřené (bráno podle abecedy) byla Jch. Zenaida z Allahovy země.

Zenaida "Megie" z Allahovy země zraje jako víno. Výstavu od výstavy se lepší. Její velmi rezervovaný přístup (někdo by řekl bázlivost) k mužským rozhodčím se mění v seběvědomé vystupování.
Třeba za to může i portugalský rozhodčí Luis M. Da Veiga Pinto Teixeira, který ji posuzoval v Lipsku 20.8.2011. Megie si v sobotu u Phillipa Gallarda vyběhala V1, CAC.

Třída šampiónek. Po NV Litoměřice 2011 se znovu představila fenečka paní Martiny Frolíkové Cedilha Cosmopolitan (handler F. M. Nuněz), do kruhu se vrátila Bruneta ze Zličínských luk paní Hynkové (handler Markéta Karešová). S nimi  ještě svedly boj Grand Ch. Wionna R. Čínské Hedvábí Elišky Havránkové a Xanny ze Zličínských luk Marcely Buškové.

V1, CAC byla ohodnocena Cedilha Cosmopolitan, Druhou fenečkou byla pak Bruneta ze Zličínských luk. Wionna R. Čínské Hedvábí byla hodnocena V3 a čtvrté místo zůstalo na Xanny ze Zličínských luk.

Vítězka Středoevropské výstavy chrtů se stala Zenaida "Megie" z Allahovy země nad fenečkou Cedilha Cosmopolitan.

O BOBa pak šla Megie s Joshem a Cebalrai. Asi nikdo nepochyboval, kdo bude u Afghánů BOB. BOBa stejně jako v Mladé Boleslavi získal StormHill ´s "Josh" Dream Catcher, pozdější BIS celé výstavy.

 Vítěz Sředoevropské výstavy chrtů 2011, BOB a BIS StormHill ´s "Josh" Dream Catcher (majitel F. M. Nuněz) a Best of Junior  a  Vítězka Středoevropské výstavy mladých Cebalrai Primavera Bohemia (majitel Irena Benešová), foto slouží jako vstup do  hlavní fotogalerie

 bob-a-boj_esvch_2011.jpg

 Hodnocení nejlepších

Třída Hodnocení Jméno psa/feny Majitel
psi -štěňat VN1 Izzy ze Zličínských luk  
psi - mladých V1, CAJ, Středoevropský vítěz mladých 2011 Tiger Woods Gandamak Slovakia Kyselovi
psi - mezitřída V1, CAC Afron Ellite Look Doveny Markéta Hartmanová
psi - otevřená V1, CAC Ich. Bubu ze Zličínských luk Poulová Alena
psi - pracovní V1, CAC Ich. Multi Ch. Yasani Iram  z Allahovy země Lída Faktorová
psi - šampiónů V1, CAC, BOB, Středoevropský vítěz 2011, BIS StormHill ´s Dream Catcher F. M. Nuněz
psi - veteránů V1, nejlepší veterán, BIS veterán Ich. Janek Čínské Hedvábí Gabriela Loňková - Landová
feny - štěňat VN1, res. BIS štěně Inclusive ze Zličínských luk  
feny - mladých V1, CAJC Středoeropská vítězka mladých 2011, Best of Junior, res BIS Junior Cebalrai Primavera Bohemia Irena Benešová
feny - mezitřída VD Zafira z Allahovy země Lída Faktorová
feny - otevřená V1, CAC, Středoevropská vítězka 2011 Jch. Zenaida z Allahovy země Lída Faktorová
feny - pracovní VD Gracie Blue ze Zličínských luk ing. Alena Mačíová
feny - šampiónů V1, CAC Cedilha Cosmopolitan Martina Frolíková

výsledky, jen co si pamatuji, nejsou ničím podloženy, nikde jsem je nenašla. Pokud jsou v nich chyby, napiště, opravím.

 Závěřečné soutěže (odvozeno pouze z fotografií na www.hartmanova.rajce.net)

Přes obrovské vedro jsem si výstavu užívala. Fotečky se nad očekávání povedly. Fotila jsem pro jistotu ještě na svůj maličký, takže mám některé fotky dvojmo, ale to nevadí. Čím víc, tím líp.

Na závěrečné soutěže jsme už s Eliškou nečekaly. Kdo z toho horka mohl někam utéct, udělal dobře. Umístění Afghánských chrtů v závěrečných soutěží jsou viz výše.

Fotečky ze závěrečných soutěží si můžete prohlédnout na www.hartmanova.rajce.net. Fotky pořízené k výstavě mou maličkostí jsou na www.ardeth.rajce.net.

Všem, kteří jste byli úspěšní, moc a moc gratuluji.

Podat opravdu vrcholný a soustředěný výkon v tak parném počasí si žádá profesionální přístup výstavní dvojice v krhu.

Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že všichni zúčastnění si zaslouží uznání, protože sobota byla opravdu velmi náročným výstavním  dnem.