Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní výstava Litoměřice_2011

Národní výstava Litoměřice 2011_sobota

  • datum konání: 21.5.2011
  • místo konání: Výstaviště Litoměřice
  • kruh: 32 (počet afghánů 21)
  • posuzovatel: Dr. Schill Roberto (RO)

 

jch.-cedilha-cosmopolitan.jpg  foto: CH. Cedilha Cosmoplitan (maj. p. Frolíková)

Uplynul týden a ……..další výstavní víkend. Litoměřice 2011 hostí ve dvou dnech jak Národní tak Mezinárodní výstavu psů. V Litoměřicích jsem ještě na výstavě nebyla. Pro mě bez autíčka je do Litoměřic nemožné se dostat dostatečně brzy, abych stihla začátek posuzování. Prostě do 9.00 hod na Výstavišti u kruhu nebudu.

Měla jsem velké štěstí, že jsem mohla alespoň v sobotu doprovázet paní Lídu Faktorovou, která na oba dva dny vezla svůj výstavní tým složený z Ich. Multi Ch. Yasani Irama, Zafiry a Zenaidy, všechno odchovy CHS z Allahovy země. V neděli mě čekaly povinnosti, čili jsem se MVP nemohla účastit. Jak jsem se později dozvěděla, ani nebylo o co stát. Sobota vyzněla mnohem lépe.

Sobotní vstávání bylo z těch, kdy se mi skoro vůbec nechtělo z postele. Asi v 4,15 jsem vylezla z postele, nasnídala jsem se a dobalila si věci. V 5,30 jsem čekala u metra Letňany na Lídu. Cesta nám ubíhala poměrně klidně. Jen před Litoměřicemi byla celkem hustá mlha. Před Výstavištěm na parkovišti, které bylo ještě prázdné jsme zaparkovaly cca 6,40. Vybalily jsme věci a smečku z auta. Lída vzala smečku vyvenčit a já se zařadila do fronty před branou Výstaviště mezi ostatní čekatele. Brány se otevřely v sedm hodin. 

Hala „S“ byla přesně taková, jak mi jí Lída popsala. Neútulná, malá, tmavá, čtyři kruhy pro mnoho plemen, málo místa na věci. Jak se hala začala plnit vystavovateli a jejich čtyřnožci, bylo méně a méně místa na chození. Ideálně zůstat na jednom místě a nikam nechodit. Jediné pozitivum na této hale jsem shledala na lavičkách, které sloužily jako úchyt pro oddělovače jednotlivých kruhů.

Náš výstavní tým (Lída, Yasani, Zenaida a Zafira s mou maličkostí jako doprovodem ) zabral místo v rohu haly u našeho kruhu č. 32, udělaly jsme si pohodlí, které nám poskytlo i jednu lavičku navíc.

Něco o osmé hodině jsem se rozhodla prozkoumat stánky. Potřebovala jsem najít stánek Olivera (doplnění dalšího šampónu), stánek Acany, kde jsem si chtěla koupit židličku. Ono jezdit na výstavy bez židličky není to pravé ořechové. Po každé výstavě mě bolí příšerně nohy, páč si málo kdy nám možnost sednout.  U Pedigree jsem potřebovala pro Lídu vyzvednout dentální kostičky, které dostávali vystavovatelé jako pozornost pro své psí miláčky.  Jak jsem tak pobíhala mezi jednotlivými stánky, narazila jsem na paní Jitku Hořákovou a Martina Bastla (majitelé Čínských chocholatých psů Belatrix Nezkrotná Markýza a Aston Martina Shahrastani). 

Kromě zjišťování, kde co prodávají jsem měla za úkol objevit, kde jsou toalety.  Toalety jsou v hale „K“, platilo se 5kč.

Po deváté hodině začalo posuzování.  O panu rozhodčím jsme měli různé zprávy. Že je přísný, že vyhazuje bojácné psy, hodně dá na srst……….zkrátka, dopředu nikdo nedokázal odhadnout, co se v kruhu bude dít. S jakým výsledkem z kruhu odejde.

Myslím si, že pan rozhodčí posuzoval dobře, pečlivě tak jsme na výstavách zvyklí. Psi nejprve nechal nastoupit, pak poslal do pohybu. Každého následně pousoudil v běhu jednotlivě a následně znovu nechal postavit do postoje. Provedl obvyklou prohlídku. Když byly posouzeni všichni jedinci, znovu celou skupinu poslal do pohybu a pak zadal pořadí.

Jediného psa, kterého vykázal z kruhu, jestli jsem si všimla dobře,  byl zahraniční pes ve třídě šampiónů. Ono sledovat dění v kruhu a fotit jde hodně blbě.

Jch. Yasmin Banu z Allahovy země (majitelka Lenka Polavková), foto zároveň slouží jako vstup do fotogalerie

   yasmin-banu_z-allahovy-zeme.jpg

Výsledky nikde nejsou uvedené, takže napíšu jen co si pamatuji. Pokud na někoho zapomenu, není to úmyslné.

V kruhu v mladých psech se nám představil  Avatar Blue Čínské Hedvábí  pana Tomáše Vacka (V1 CAJC), s ním pak Tiger Woods Gandamak Slovakia pana Kysely (V).  V mezitřídě se nám opět představil Claudius van de Robega (CAC), ve tředě šampiónů pak Ich. Multi Ch. Yasani Iram získal V1, CAC, Národní vítěz. Po delší době jsme v kruhu viděli psa jménem Eminence ze Zličínských luk paní Ručkové.  Ve třídě veteránů se opět představil Bonnie strýc Ich. Janek Čínské Hedvábí, V1, nejlepší veterán, BOB.

Mezi mladými fenami získala Afinity Blue Passion Doveny V1, CAJC, Junior BOB (nejlepší mladý). Jestli  mohu něco upřímně říci, tak s Terezkou byla Afinka ukázněná. Holkám to šlo velmi dobře. Sem  tam Afi strčila hlavu k zemi. Nejspíš na ní ulpěly zajímavé pachy, a to pak nesení hlavy šlo maličko stranou . S paní majitelkou Gabirielou Loňkovou – Landovou se Afinka také moc hezky předvádí, ale zároveň využije každé příležitost, aby úsilí své milované paničky sabotovala škádlením.  V mladých se opět představily fenečky, které jsme mohli vidět i v Praze Celarbai  Primavera Bohemia (maj. Irena Benešová), Tiffany Dupont Gandamak SLovakia (maj. ing. Alena Mačíová). V neděli se pak Tiffany sešla v kruhu se sestřičkou Tinou Turner Gandamak Slovakia paní Ivy Toulové.

V mezitřídě jsme v kruhu opět viděli dvě světlé fenečky Jch. Cameron Diaz van de Robega (maj. Romana Hřebejková)  a Zafiru z Allahovy země (maj. Lída Faktorová). Cameron získala V1, CAC a Zafira V2 r. CAC.

Ve třídě otevřené se krásně předvedla Jch. Zenaida „Megie“ z Allahovy země (maj. Lída Faktorová). Megie získala V1, CAC, v neděli na MVP pak V2, r. CAC. Krásný úspěch této mladé fenečky. Na Megie je úžasný pohled, protože ona je malá psí dáma. Nepíšu to proto, že je její majitelkou paní  Lída Faktorová, ale protože to tak je. Stačí se na Megie podívat i mimo kruhu, když jde jen tak na vodítku. Hlavičku hradě nahoru, prostě nadhled nad vším.  Po velmi velmi dlouhé době byla na výstavě i její starší sestra z vrhu „Y“ Yasmin „Mína“ Banu z Allahovy země (maj. Lenka Polavková).  Yasmin je čekatelkou Českého šampióna. Jednu chvíli to vypadalo, že bychom spolu mohly jít do kruhu. Zkusily jsme se spolu proběhnout, postavit do postoje. Ale Mína mi v postoji nechtěla stát. Trochu jsem se i bála, abych nám to nezkazila, protože přeci jen pan rozhodčí byl docela přísný (nebo se to o něm aspoň říkalo). Nakonec šla s Mínou do kruhu Romana Hřebejková. Ejhle Mína stála v postoji  jako přikovaná. Moc hezky. Fotky Míny budou se všemi ostatními fotkami z této výstavy na www.ardeth.rajce.net.

Ve fenách tř. šampiónů se sešly v jednom kruhu Ch. Cedilha Cosmopolitan (maj. p. Frolíkové) s Xanny ze Zličínských luk (maj. Marcela Bušková). Xanny získala V1, CAC, Národní vítězka. Cedilha Cosmopolitan se v ČR představila vlatně skoro po roce a možná ji i více v kruhu uvidíme.

Nepamatuji si všechny výsledky, nevylučuji, že mám někde chybu. Oficiální výsledky se nikde nedaly opsat a na oficiálním webu výstav v Litoměřicích (http://www.nordbohemiacanis.eu/) výsledky nenajdete, tedy aspoň zatím ne.

Výsledky Nejlepších

Třída Hodnocení Pes/fena Majitel
psi - mladých V1, CAJC Avatar Blue Čínské hedvábí Tomáš Vacek
psi - mezitřída V1, CAC Claudius van de Robega Burešová Lenka
psi - otevřená V1, CAC You Got Me Roking Gold´n Copper Lindfors Tuvla
psi - pracovní V1, CAC, Národní vítěz Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Ludmila Faktorová
psi - šampiónů V1,CAC Eminence ze Zličínských luk Kamila Ručková
psi  - veteránů V1, nejlepší veterán, BOB, BOG III., BIS Veterán III. místo Ich. Janek Čínské Hedvábí Gabriela Loňková - Landová
feny - mladých V1, CAJC, Junior BOB, Junior BOG Afiniti Blue Passon Doveny Gabriela Loňková Landová
fny - mezitřída V1, CAC Cameron Diaz van de Robega Romana Hřebejková
feny - otevřená V1, CAC Zenaida z Allahovy země Ludmila Faktorová
feny - šampiónů V1, CAC, Národní vítěz Xanny ze Zličínských luk Marcela Bušková

zdroj: www.netspace.sk/chrty

Posuzování skončilo, tedy aspoň pro Afghánské chrty. Venku mimo halu už byla tropická výheň. 

Psi o Národního vítěze

litomerice_psi-o-narodniho-viteze.jpg

Doběhla jsem si pro vše, co jsem potřebovala koupit. Cca 11.15 jsme s  Lídou naložily věci a smečku do auta a uháněly směr Praha. Lída mě vyložila maličko po 12 hodině v Hloubětíně. Musím jí touto cestou poděkovat, protože jen díky ní jsem byla na chatě už v jednu hodinu. Bonnie se mnou zpočátku nechtěla moc kamarádit, páč jsem byla načichlá spoustou jiných pejsků. Ale i tak byla, že jsem konečně na zahradě.  Odpoledne se nic moc dělat nedalo. Rozložila jsem si židličku pod strom a odpočívala. Na chvíli jsem usnula (jak jsem se později dozvěděla, sestra Martina spala v pokoji, já na židličce pod jedním stromem a Bonnie pod stromem druhým, Martinovi to přišlo docela legrační. Prý mít kameru, tak nám to naše spací odpoledne zvěční).

Sobota v podvečer pak byla ve znamení Bonního „oblíbeného česání“. Martin v pátek Bonnie jen tak kartáčem líznul. Mě v sobotu pak čekala pořádná práce. Naštěstí, i když sem tam byl nějaký zamotanec,  nebylo česání tak hrozné. Neříkám, že výsledek byl podle mých představ, ale v rámci daných podmínek relativně uspokojivý.

V neděli dopoledne bylo takové vedro, že Bonnie polehávala, kde se dalo. V jednu chvíli nám v hlavě a kožichu přinesla skoro půl zahrady. Jen jsem spráskla ruce a ponechala to bez komentáře.  Po obědě jsme vyrazili k domovu. Martin na Prosek a já s věcmi domů. Odpoledne toho bylo ještě nutno hodně stihnout.

Víkend byl super. Výstavu v Litoměřicích jen tak nenavštívím. Jak už jsem se zmínila, bez pomoci se do Litoměřic nemohu nikdy dostat opravdu tak brzy, abych stihla posuzování od začátku. Místní Výstaviště mě právě nenadchlo. Možná proto, že ve dva dny tu byly soustředěny dvě výstavy, kdy se posuzují všechna plemena FCI, včetně našich plemen FCI Neuznaných. Na jednom místě je soustředěno příliš mnoho lidí a příliš mnoho psů. Člověk si tu výstavu tak neužije, jako když je jedna výstavy (národní, mezinárodní) rozdělena na dva dny.

Co se týče fotografických podmínek, musím říci, že jsem nad očekáváním překvapená.  Kvalitativně sice nejsou fotky dokonalé, ale to z mého 5Mpx (4x opt. Zoom) Canon A530 nejsou v hale nikdy. Myslím, že se za ně však nemusím stydět. Jestli mě už znáte, víte, že já své fotky nechválím často a jsem k nim velmi kritická. Posuďte sami, jestli se mi vzhledem k mým fotografickým možnostem povedly, nebo nepovedly.

Všem, kteří v Litoměřicích uspěli gratuluji a při nějaké další výstavě nashledanou.