Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní výstava Mladá Boleslav_srpen_2011

 Mezinárodní výstava Mladá Boleslav_srpen_2011

 

  • datum konání: 27 - 28.08.2011
  • místo konání: Mladá Boleslav (Dostihové závodiště Krásná Louka)
  • hala/kruh: kruh č.16
  • posuzovatel:  ing. Leoš Jančík

 

Konec sprna se každoročně nese v duchu Mezinárodní výstavy konané v Mladé Boleslavi. V loni to bylo poprvé, co jsem na tuto MVP zavítala. Sobota 28.08.2010, kdy se MVP konala,  byla přes neskutečně deštivá. Otázka zněla " Jak to bude tentokrát?" ( po roce skoro na den).

Léto r. 2011 se vlastně nedá ani nazvat létem. Buď je vedro, nebo prší. Ke vzteku většiny vždy o víkendech. Říkala jsem si, jestli se budeme ke kruhu brodit blátem a klecí pro psi stěží hneme, nebo bude naopak svítit sluníčko. Počasí v Mladé Boleslavi nezná slovo "normální". Při MVP/NV je buď pařák, nebo prší............nic mezitím.

Stějně jako v loňském roce jsem na MVP doprovázela Lídu Faktorovou. Její výstavní tým, jak už bylo mnohokrát řečeno tvoří Ich. Multi Ch. Yasani Iram, Zafira a Zenaida (všichni odchovem CHS z Allahovy země).  Lída mě na Černém Mostě nabrala v domluvenou hodinu. Nad naše očekávání jsme přijely před brány "Dostihového závodiště Krásná Louka" poměrně brzy. Nezbylo než si do přejímky počkat. Brány výstavního areálu se otevřely něco málo po sedmé, neboť na naší straně jaksi stále chyběl veterinář, ač jsem viděly, že někteří vystavovatelé se se psy již trousí ke kruhům.

Po přejímce jsme s klecí vyrazily ke kruhu. Tráva byla sice mokrá, ale podklad tvrdý. Klec se nám vezla tentokrát mnohem líp než v loňském roce.

Zaparkovaly jsme se na místě. Kousek od našeho kruhu měl stánek pan ing. Michal Klusoň, který je jedním z dodavatelů dánské kosmetiky KW. Byla jsem ráda, že jeho stánek nemusím nikde hledat. Kamarádka pověřila nákupem Šampónbalzámu pro její tři bígli. Přesně pro dva kluky a jednu holčičku. Moje maličkost dokoupila gumičky, protože je v jednom kuse hledám a nikdy nevím, kam jsem si ten balíček uložila. Te´d mám jeden v Bonnie tašce, jeden "nevím kde" a ten zakoupený si pečlivě zaklidím k Bonním kosmetickým věcem.

Ještě jsem měla jeden úkol. Koupit Bonnince sušené kachní masíčko značky BONO "NO. 1 Premium". Bonnie se toho může užrat. Poprvé jí tuto pochoutku zakoupil Martin na MVP Brno 2011 s tím, že zkusíme, zda to vůbec bude jíst. Bonnie totiž taky nesní všechno. K naší radosti je to jedna z jejích nejoblíbenějších pochoutek. Jak jsem se dneska dozvěděla, sušená kachnička se dá koupit jen na Výstavách. Tzn. poslední výstava v r. 2011 bude v listopadu v Praze, to abychom si s Martinem udělali do února trochu zásobu. :-))))

Začátek posuzování měl být podle propozic v 9. hodin. 9. hodina padla a pan rozhodčí ing. Leoš Jančík nikde. Cca v 9,12 jsem hodiny přestala hlídat, takže ani nevím, v kolik nám pan rozhodčí do kruhu dorazil. Jistá v tu chvíli byla jedna jedna jediná věc.............mohlo se začít.

První do kruhu nastoupil pes (tř. mladých) Tiger Woods Gandamak. Předvedením si od pana rozhodčího vyběhal CAJC a později získal i Best of Junior na svou sestřičkou Tiffany Dupont Gandamak Slovakia, viz obr.  Zamýšlela jsem vyfotit držitele CAJC společně, neboť Tiger Woodse a Tiffany jsou sourozenci. Ani v tom nejdivočejším snu mě nenapadlo, že mám zapózuje i pan rozhodčí. Važme si toho, to se asi jen tak na výstavě neuvidí.  

Best of Junior (zkratka BOJ) zlevaTiffany Dupont Gandamak Slovakia (majitiel. ing. Alena Mačíová) a Tiger Woods Gandamak Slovakia (majitel Micheale a Jiří Kyselovi), foto slouží jako vstup do fotogalerie

 mvp_mb_best-of-junior.jpg

Psi - mezitřída vyhrála německá vystavovatelka K. Hoffman. Stejně jako na NV Litoměřice 2011, přivezla do  Mladé Boleslavi  v podstatě stejný výstavní tým.  Abych to zkrátila, její účast na MVP vynesla V1,  CAC pro jejího psa Richlyn ´s Silver Cloud of Elmo, stejně tak pro fenu v mezitřídě Padparadascha ´s French Kiss. V2 r. CAC získal Claudius van de Robega, V3 pak Afron Ellite Look Doveny.

Jsou věci mezi nebem a zemí, v našem případě by se spíš řeklo "mezi nebem a výstavami". Minulý týden 20. - 21.08. 11 se konala MVP a NV v Lipsku (Německo). Z těchto dvou výstav si nad očekávání německých vystavovatelů odvezli čeští vystavovatelé skoro všechna vítězství ve třídách na MVP, na NV pak dva, viz seznam:

  • Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země V1, CAC, VDH, CACIB,  BOB, BIG (MVP)
  • Jch. Zenaida z Allahovy země V1, CAC, VDH CACIB (MVP)
  • Grand. CH. Wionna R. Čínské hedvábí V1, CAC, VDH (MVP), V1, CAC, VDH, BOB (NV)
  • Ch. Baroka ze Zličínských luk V1, CAC, VDH (MVP)
  • Ch. Bubu ze Zličínských luk V1, CAC, VDH (MVP)
  • Claudius van de Robega V1, CAC, VDH (MVP)
  • Afinity Blue Passion Doveny V1, CAC, VDH (NV)

Z pohledu našich odchovů je to neskutečný úspěch. Doufejme, že ne na dlouho poslední.

S nadsázkou lze říct, když naše odchovy dokážou vyhrát na německých výstavách,  proč by  tomu nemohlo být naopak. Někdo by možná škodolibě použil rčení "oko za oko, zub za zub", ve vší počestnosti samozřejmě.

To jsem maličko odbočila, takže zpět k dnešnímu průběhu výstavy.

Třída otevřená posouzena nebyla, neboť její jediný zástupce Gentleman ze Zličínských luk v majetku rodiny Boučkových nepřijel.

Ve třídě pracovní jsem si zvykli vídat Ich. Multi Ch. Yasani Irama z Allahovy země. O jeho kvalitách není třeba dlouze mluvit, neboť jeho dosavadní výstavní úspěchy hovoří za vše, hodnocení zadané ing. Jančíkem V1, CAC.

Třída psi - šampiónů byla velmi početně obsazena.Sešli se zde zástupci čtyř zemí (nebudu počítat CHS, ale majitele). Vezme-li to abecedně. Dallas z Netluckých pastivn paní Karobové (SK), předveden svou chovatelkou ing. Janou Němečkovou, hodnocení V4. K. Hoffman (D) přidala ke dvěma V1, CAC z mezitříd ještě V2, r. CAC, r. CACIB se psem CH.PADPARADASCHA `S BRISBANE BEACH BOY. Z českých zástupců jsem opět viděli Paul Newman Gandamak Slovakia V3. Druhým českým zástupcem měl být Ch. Bubu ze Zličínských luk, bohužel nepřijel.

Měla bych plynule pokračovat v odstavci, ale udělám vyjimku. Po delší době jsem opět mohla v českých výstavních luzích a hájích vidět španělského handlera F.M. Nuněze. Do našich výstavních vod přivezl psa jménem StormHill ´s Dream Catcher. Poprvé jsem se s F.M. Nunězem setkala na Speciální výstavě chrtů r. 2008. Shodou okolností to bylo právě v Mladé Boleslavi.

Zde se můžete podívat na pár fotografíí. Už tehdy bylo jeho handlerské umění hodnoceno vysoko. Předvedení dvou psů, které měl na SVCH s sebou, bylo jako výlet na jinou planetu. Byla jsem hodně zvědavá, co předvede tady........................Opět neskutečný zážitek a předvedení. Ač StormHill nemá tolik chlupů, na kolik jsem u Afghánů tady zvyklí, zázářil tak, že jste měli pocit, že neběhá na zemi, ale vznáší se nad ní.  (něco podobného, co se pohybové mechaniky týká,  jsem naposledy viděla u Ich. Multi Ch. Franca Nera Gandamak Slovakia, majitel. Zuzana Kavalová). StormHIll běhal s obrovskou lehkostí a hlavou zdviženou........že bylo každého, kdo se pohybuje kolem afghánů a ví, jak moc záleží na skvělém předvedení, to muselo aspoň trošku chytnout. Pan rozhodčí nešetřil superlativy a já jsem si jistá, že po právu. Ať tak či tak F.M. Nuněz se StormHillem získali V1, CAC, CACIB a BOB (dovolím si říct, že každý už věděl, že ať CACIB získá jaká koliv fena, bude to mít se Stormhillem hodně těžké). V závěrečných soutěžích pak StormHill ´s Dream Catch získal ještě BIG III.

Sestričky vrh "T" CHS Gandamak Slovakia - zleva Tiffany Dupont Gandamak Slovakia (majitel ing. Alena Mačíová) a Trilian McMillan Gandamak Slovakia (majitel ing. Zuzana Píšová)

 

 sestry_tiffany_a_trillian-mcmilan_gandamak.jpg

 Po menší pauze došlo na pouzení fen. Ve třídě feny - mladých se sešly sestřičky z vrhu "T" CHS Gandamak, viz obrázek. CAJ získala Tiffany Dupont, která je o maličko výstavně zkušenější než sestřika Trilian McMillan (V2). CAJC pak Tiffany Dupont postavil při "Best of Juionr" proti jejímu bratrovi Tiger Woodsovi.

Ono je vůbec zajímavé sledovat sourozenecké zápolení vrhu "T", hlavně mezi fenami. Na třech výstvách se mi poštěstilo vidět holky vrhu "T" CHS Gandamak vedle sebe.

  • MVP Brno_únor 2011 - Tracy Chapman a Tina Turner
  • MVP Brno_červen_2011 Tracy, Tiffany Dupont a Tina Turner
  • MVP Mladá Boleslav 2011 - Tiffany Dupont a Trilian McMillan

Můžeme si být jisti, že MVP Mladá Boleslav není poslední výstavou, kde holky z vrhu "T" Gandamak vidíme naposled

Podobné sourozenecké klání se nyní odehrává i u CHS Rogega, kde se potkávají sestřičky Cameron Diaz van de Robega a Cathrine Zeta Jones van de Robega. Určitě bychom našli další příklady.

Tiffany Dupont a Trilian McMillan (obě CHS Gandamak Slovakia), měla v mladých doplnit dcera Ich. Multi Ch. Ozzy Osbourn Gandamak Slovakia "Bridget Briliant Kaskarak Shahra. Přestože její velký Afghání kamarád Claudius van de Robega přijel, Bridget tentokrát musela zůstat doma.

Mezitřída fen nám poskytla velmi zajímavý pohled na Afghání slečny různých barev a typů. Afinity Blue Pasiion Doveny si tentokrát odnesla od ing. Jančíka VD4, Cathrine Zeta Jones van de Robega, kterou předvedla chovatelka Romana Hřebejková též skončla s hodnocení V3. Zafirka s pohodou sobě vlastní získala V2 (bez r. CAC). V1, CAC získala K. Hoffman s fenou Padparadascha ´s French Kiss.

Třída otevřená byla pro ing. Jančíka opravdový oříšek. Nevzpomínám si, že by v nějaké třídě na české výstavě (moc jsme jich ještě nezažila), trvalo rozhodčímu tak dlouho zadat CAC. Tři typově jiné feny, trojí různé předvedení. To, co rozhodlo ve prospěch vítězné fenečky, byl pohyb. 

Jak už jsem mnohokrát od dlouholetých chovatelů a nebo vystavovatelů slyšela, i jsem třeba četla a přesvědčila se. Pohyb je to, co dělá Afghána Afghánem. Někteří rozhodčí na to často zapomínají.........naštěstí ing. Jančík nezapomněl.

Po velmi dlouhém rozhodování, jak už jsem zmínila získala V1, CAC Ebony z Netluckých pastvin (tradičně předváněna svou chovatelkou ing. Janou Němečkovou). V2 r. CAC byl zadán Zenaidě "Megie" z Allahovy země. Kdo by hádal, když Megie začala objevovat výstavní svět, že z méně jisté fenečky se ozdoba výstavních kruhů. V3 zůstalo na Cameron Diaz. Černé Petry v podobě VD tentokrát dostaly fenečky Yasmin Banu z Allahovy země, kterou předvedla paní Světlana Šimková a Wattanay Way Čínské hedvábí. Wattanay je sestřičkou Grand Ch. Wionny R. Čínské hedvábí Elišky Havránkové. Wattanay Way Čínské Hedvábí jsem  ještě v kruhu neviděla.

 BOB (Best of Breed) CACIB fena Aisha Juwel von Persien (majitel Markéta Hartmanová), CACIB pes (zároveň BOB) StormHill´s Dream Catcher (majitel F. M. Nuněz)

 mvp_mb_bob.jpg  

Třída feny - šampiónů opět tak nějak zela prázdnotou. Ich. Multi Ch. Cedilha Cosmopolitan ani Ch. Nathaly Wood Gandamak nepřijely. CAC této třídy se tedy pokusily získat Aisha Juwel von Persien a Gracie Blue ze Zličínských luk. Tento minisouboj vyzněl lépe pro Asihu a bylo z toho V1, CAC, CACIB, Gracie pak získala V2, r. CAC, r. CACIB.

Protože jsem znali nejlepšího CACIB psa i CACIB fenu, mohl být zadán BOB. Jak to dopadlo, všichni víme. BOB (Best of Breed) byl zadán StormHill ´s Dream Catcherovi F. M. Nuněze. Sehranost této dvojice, pohybová mechanika psa a předvedení F. M. Nuněze, byl výstavní koncert, jehož fanfárou byl právě BOB.

I když Aisha se svou handlerkou nezískala BOBa pro sebe, musíme oběma poblahopřát. Jak často se vám poštěstí stát vedle profesionálného handlera, má-li být zadán titul Best of Breed (tedy nejlepší v plemeni).

Všem úspěšným této výstavy patří velká gratulace. Ne vždy je a příležitost to udělat přímo na místě.

Výsledky nejlepších

Třída Hodnocení Pes/ena Majitel
psi - mladých V1, CAJC, Best of Junior Tiger Woods Gandamak Slovakia Michaela a Jiří Kyselovi
psi - mezitřída V1, CAC Richlyn ´s Silver Cloud of Elmo K. Hoffman (D)
psi - otevřená nehodnocena, nikdo se nedostavil    
psi - pracovní V1, CAC Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země Lída Faktorová
psi - šampiónů V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB, BOB, BIG III. Ich. Multi Ch. StormHill´s Dream Catcher F. M. Nuněz
psi - veteránů nehodnocena, nikdo se nedostavil    
feny - mladých V1, CAJC Tiffany Dupont Gandamak Slovakia ing. Alena Mačíová
feny -mezitřída V1, CAC Padparadascha ´s French Kiss K. Hoffman (D)
feny - otevřená V1, CAC Ebony z Netluckých pastvin Lenka Šulcová
feny - šampiónů V1, CACIB Aisha Juwel von Persien Markéta Hartmanová

zdroj: www.interdogbohemia.cz

Závěrem pár slov k práci pana rozhodčího. Ing. Leoše Jančíka. Posuzování pod jeho taktovkou šlo ve velmi rychlém sledu. Částečně k tomu přispěli vystavovatelé, kteří se svými psi nepřijeli. Každý posudek ing. Jančík diktoval nahlas (zažila jsem ho v Brně). Ten, kdo stál u stolku zapisovatele, zřeteleně slyšel jeho názor na toho kterého výstavního jedince. V případě, že si nebyl úplně jist, nechal psy/feny docela dlouho běhat, aby pak mohl zadat čekatelství CAC, případně jej nezadal vůbec (týká se i r. CAC). Některá jeho hodnocení nebyla přijata právě s nadšením. Jak už bylo řečeno: "Co člověk, to názor". Můžeme se na posuzování dívat i tak, že co je pro jednoho rozhodčího nedostatkem, druhý rozhodčí  na stejnou věc bude mít úplně jiný pohled. Mile mě překvapil, možná až zaskočil, že nám zapózoval při zadání Best of Junior (česky Nejlepší mladý).

Podmínky pro fografování byly tentokrát jako na houpačce. Chvíli se mi dařilo, chvíli ne. Některé psi nemám vůbec, nebo jsem jejich fotografie ve finálním výsledku hodnotila jako nepublikovatelné. K této sadě fotografií z MVP Mladá Boleslav bych řekla asi následující.............ujde to.

Po skončení pouzování jsme zabalily věci a vyrazily k domu. Počasí se z krásně slunečna pomalu měnilo na zataženo a během odpoledne se z něj definitivně stalo hnusně deštivo. Pro přírodu dobře, pro nás majitele a chovatele Afghánů špatně.

Doma jsem byla cca ve 13 hodin. O té doby jsem střídavě s domácími povinnosti pracovala na fotkách a povídání k dnešní výstavě.

Výstavní sezóna r. 2011 v Mladé Boleslavi je za námi. Když se nestane nic neočekávaného, sejdeme se při NV a MVP Dostihové dráze Krásná louka v červenci a srpnu r. 2012.