Jdi na obsah Jdi na menu
 


MVP Mladá Boleslav 2010_srpen_ne

30. 8. 2010
MVP Mladá Boleslav (srpen 29.8.2010 neděle)

O tom, že letos poprvé pojedu do Mladé Boleslavi na MVP i v neděli jsem neuvažovala.

Do Boleslavi na výstavy většinou nejezdím, protože dopravovati sám, bez autíčka, není zrovna veselá záležitost. Mohu cestovat buď vlakem s přestupem "Mladá Boleslav - hl. nádraží" nebo autobusem přímo na Autobusové nádraží.

Obrazekfoto: Aston Martin Shahrastani, majitel Jitka Hořáková, handler Martin Bastl,

foto zároveň jako vstup do fotogalerie

Jenže člověk míní, život mění. Tak se stalo, co se státi mělo. Mou nedělní návštěvu má na svědomí synek ČCHP (Čínský chocholatý pes) Midnight Kisse z Haliparku, Aston Martin Shahrastani. Astonek je stejně jako Kissík mou srdeční záležitostí, stejně jako jeho otec už  svého narození. Aston zůstává se svým tatínkem v CHS Nezkrotná markýza. Na výstavě s Astonkem byla i jeho malá sestřička Alfinka. Oba mě dostali naprosto dokonale. 

V příspěvku z MVP Praha Listopad 2009 jsem se zmínila, k ČCHP mě přivedli právě afghánští chrti. Však labutěnka (powder puff - puffík), je vlastně taková zmenšená kopie afgána. I labutěnka má krásnou, bohatou splívavou srst, dlouhý oholený čeníšek. A dáte-li pufíkovi ušatku, skoro nepoznáte rozdíl. No možná ve velikosti:-))))

Vypozorovala jsem, že spousta majitelů afgánů nějakým způsobem časem u puffíka, či naháčka skončí. Buď už afgána z nějakého důvodu mít nemůže, nebo si alespoň ke svému afgánovi jednoho pořídí.

Toliko úvodem a nyní něco málo o výstavě a cestování.

Ráno jsem si mohla přispat. Vstávala jsem až v 5,30hod. První autobus, který jede v neděli do Mladé Boleslavi (MB) odjíždí z Černého Mostu v 7,50 a v MB je v 8,40 se zastávkou v Benátkách nad Jizerou.

Od autobusového nádraží se musí kousek pěšky. Podle stránek www.mapy.cz by cesta měla měřit asi 1,5 km.  Cesta tak na půl hodinky. Trošku jsem se při výlezu z autobusového nádraží zamotala, ale naštěstí se mi podařilo najít správnou ulici, kudy se dát. Jak se trefíte do správné ulice, jdete víceméně pořád rovně za nosem. Přejdete železniční přejezd a silnici a polní cestou rovnou dolů a jste u Dostihové dráhy, kde se výstavy v MB konají. Jednoduché, rychlé. I v dešti se cesta dá zvládnout bez větší úhony. Pokud ovšem neprší od západu a neleje jako z konve.

Zakoupila jsem si v pokladně lístek. Jsem přeci řádně platící návštěvník. Zašla jsem se pozdravit se známými a pak už hurá ke kruhu č. 7. 

Posuzování v kruhu č. 7 už začalo. Snažila jsem se najít si místo, odkud bych mohla fotit a kam bych si dala věci. Že by se dalo pohodlně přebíhat, aby měl člověk lepší pozici, úhel pro fotografování, o tom nemohlo být v případě kruhu ČCHP ani řeč. Všichni vystavovatelé rozmístění velmi blízko kruhu, sem tam místečko pro fotografa.

Věci jsem i nakonec ponechala u majitelů Nathaly z Haliparku, které jsem od vidění znala z Jubilejní klubové výstavy v Praze. Pak už jsem se pokoušela něco málo vyfotit. Světlo dost procházelou střechou, čili fotečky jsou z některých úhlů dost světlé. Fotografovaný objekt jsem nedokázala na víc jak 4x optický zoom přiblížit, neboť ten můj malý prťáček víc neumí. Pravdou ale je, že už zvládl mnohé nafotit a ne všechny fotografie jsou k ničemu.

Posuzování paní rozhodčí probíhalo docela svižně, tedy až do zadání pořadí v jednotlivých třídách. Pořadí paní rozhodčí opravdu hodně zvažovala, i vysvětlila jednotlivým vystavovatelů, proč se rozhodla jak se rozhodla. Přihlížející bohužel z jejího komentáře nic neslyšeli, zřejmě byl určen jen uším v kruhu přítomným. Co jsem tak vypozorovala z reakcí majitelů, někteří byli vysloveně naštvaní, někteří překvapení a někteří přemýšleli, proč jsou horší než Ti co zůstali v kruhu v užším výběru pro zadání pořadí.

Já se těšila na labutěnky. Čekala jsem jak se majitelé popasují s úpravou srsti a předvedením. Ač postup při posuzování je u obou variet stejný - postavení do postoje, běh všech přítomných v kruhu, posouzení na stole, předvedením v pohybu tam a zpět + postoj na zemi. Přeci jen krásně upravená labutěnka v běhu připomíná už zmiňovaného afghána. Když se díváte na afghána, jak mu v pohybuje vlaje srst a s jakou důstojností se nese, je to pastava pro oko i duši.

Výsledky - umístnění nejlepších

Čínský chocholatý pes - bez srsti

Třída

Hodnocení

Pes/fena

Majitel

psi - dorostu

VN

Eyron z Teramonu

Bílá

psi - mladých

V1, CAJC, Nejl. mladý

Popeye the Sailor Avokaduh

Mjartanová

psi - mezitřída

V1, CAC, Res.CACIB

Bruno Banani Gattaca

Kucko

psi - otevřená

V1, CAC

Attivan ze Zrnka písku

Malá

psi - šampiónů

V1, CAC

Solino's On the Rocks

Krňávková

feny - dorostu

VN1

Sherry Gavany's Bohemia

Zemanová

feny - mladých

V1, CAJC

Apriori Vip High Flight Angel Look

Dandanová

feny - mezitřída

V1,CAC

Bree Deray Sun

Kejhová

feny - otevřená

V1, CAC

Nathaly z Haliparku

Bohumila Blažková

feny - šampiónů

V1, CAC, CACIB

Aniffe-Asaka Milfra-Moravia

Kotasová

Čínský chocholatý pes - osrstění

psi - dorostu

VN1

Harley Cool Lady

Sigmundová

psi  mladých

V1, CAJC

Port-Royal Avokaduh

Strnadová

psi - mezitřída

V1

Ricco Monteka

Kazdová

psi - otevřená

V1, CAC

Arvedui Loiseleuria

Musil

psi - šampiónů

V1, CAC, CACIB, BOB

Midnight Kiss z Haliparku

Hořáková + Bastl

feny - dorostu

VN1

Heidi Cool Lady

Salátovi

feny - mladých

V1, CAJC

Barcelona Artagasamazis

Glowczyńska

feny - mezitřída

V1, CAC, Res.CACIB

Danielle Divoký tymián

Vlčková

feny - otevřená

V, CAC

Carmen Divoký tymián

Vlčková

feny- šampiónů

V, CAC

Aprilia Pearl Gattaca

Kucko

feny - veteránů

V1, nejlepší veterán

Gwendy od Zlaté Samanty

Hořáková + Bastl

výsledky převzaty z www.klubchovatelunahacu.cz

Chvílemi jsem přemýšlela, jestli to vystavovatelé s (ne)úpravou srsti myslí vážně. Některé labutěnky jako by kartáč viděly až před výstavou, jiné lehce proškubané. Jestli se labutěnkám krepatí srst jako některým afgánům (naší Bonnie bohužel krepatí hlava, ať dělám, co dělám), chápu, že ač se snaží upravovat, natahovat srst pod fénem a plácat různé pomocné spreje, srst si stejně udělá, co uzná za vhodné. To je pak každá pomoc marná. Věřím, že i pro samotného majitele úprava srsti musí být k vzteku.

Obrazekfoto: Jch. Nathaly z Haliparku, majitel Bohumila Blažková

Pořadí jsem moc nesledovala, jediné, co si pamatuji a asi logicky, vím, že ve třídě oteveřené HA fen získala Nathálka z Haliparku paní Blažkové V1, CAC, ve třídě šampiónů PP získal V1, CAC, CACIB a BOB Ch. Midnight Kiss z Haliparku a V1 nejlepší veterán pak Ich. Multi Ch. Gwendy od Zlaté Samanthy. Ostatní vítěze jednotlivých tříd jmenovat neumím, neboť v rozpoznávání jednotlivých HA a PP mám pořád ještě táááááááááákle veliké mezery. Musím se polepšit.

Když už jsem zmínila Ich. Multi Ch. Gwendy od Zlaté Samathy, je na svůj věk 14,5 roku neuvěřitelná. V kruhu stále běhá s nadšením a její pohyb jí můžou závidět mnohem mladší labutěnky. Kdo máme možnost ji zažít při posouzení v kruhu, budeme mít krásné vzpomínky, neboť každý den, má-li pejsek/fenka tolik roků, co Gwéňa, je dar. Před jejím elánem a chutí se předvést klobouk dolů.

Po odfocení celkového vítěze BOB Ch. Midnight Kisse z Haliparku s Martinem Bastlem a paní rozhodčí, byl čas se zbalit a vyrazit směr Praha. Měla jsem obrovské štěstí, že jsem se směla domů svézt s manželi Blažkovými.

Neděle mi rychle utekla, od kruhu ČCHP jsem se vůbec nehla, maximálně odběh něco zobnout.

Jestli se sejdou příznivé okolonosti, možná že se do MB zase za rok vypravím. Uvidíme, co nám čas přinese.

autor fotografí: moje maličkost