Jdi na obsah Jdi na menu
 


MVP České Budějovice 2010_říjen

9. 10. 2010

říjen 2010

Mezinárodní výstava České Budějovice aneb výstava malých zázraků

  • datum: 9. října 2010
  • místo: České Budějovice
  • kruh: 29
  • hala B1
  • rozhodčí: Zdena Holmerová


Další výstava za mnou. Malý výlet do neznáma s mnoha překvapeními.

Poprvé za dobu, co se jezdím dívat na výstavy, jsem se vypravila na Výstaviště v Českých Budějovicích, viz link: http://www.vcb.cz/.

V Budějkách jsem ještě nikdy nebyla. Město znám akorát z pohledu autobusového nádraží směr Hluboká a zpět.

Ráno jsme vstávaly s Eliškou a Wionnkou velmi brzy, abychom se pohodově a dostatečně včas přepravily do Českých Budějovic.  

Cesta nám autíčkem ubíhala bez větších problémů. Cestou, směr na České Budějovice, jsem jely vlastně samy. Auta nás začala v našem jízdním pruhu míjet až někdy kolem půl sedmé ráno. Dojezd na Výstaviště se obešel bez potíží. Zakoupila jsem parkovací lístek, pro mě vstupenku a co nejkratší cestou k hale "B1".

Parkovací místo jsme si  vybraly velmi blízko haly "B1". V "B1", jak mi Eliška řekla, se Afgháni posuzují pravidelně době konání MVP. Klubové výstavy jsou na témže Výstavišti, ale v jiné hale. Mapu Výstaviště si můžete prohlédnout, viz odkaz výše uvedený.

Vynesly jsem věci do haly. Wionnka se nastěhovala do domečku. V mezidobí před vlastním posuzováním si vyzkoušela výstavní kruh, který byl celý pokrytý zeleným kobercem. Kruh pro Afghány byl dost malý. Říkala jsem si jak se tam těch 6 mladých fen vejde a jak budou běhat.

Jediná nevýhoda této haly je, že je v ní celkem zima. Což jsem nevěděla, čili jsem se moc neoblékla. Naštěstí neustálým pohybem mi bylo teplo.

 

 

 

Hassan "Henry" du Jegdalek, majitel Iva Toulová (hodnocení V2, r. CAC),  foto je zároveň vstup do fotogalerie

 

Obrazek

 

 

Zhruba o půl desáté začalo posuzování. Paní rozhodčí Holmerová (původně měl posuzovat pan Mudra) byla velmi rychlá. Psy/feny nechala nastoupit do kruhu, trochu prohlédnutí exteriéru v postoji, kolečko dvě běhání a nic víc. Jak zůstali vystavovatelé stát po běhu, tak zůstali na místě. Žádné jednotlivé předstoupení před stůl. Možná pro svou rychlost paní rozhodčí zadala u některých jedinců známky, nad kterými jsme si pak lámali hlavy s otázkou "Proč je posudek takový jaký je". Každý rozhodčí má jiný názor, nicméně nad některými informacemi v posudku jsme si mohli hlavy ukroutit. Hold, co člověk, to jiný názor.
 
Zjistila jsem, že z určitého úhlu pohledu se fotilo líp, z jiného hůř. Některé fotografie se povedly, jiné ne. Jako pokaždé, když fotím v hale. Mám se s fotoaparátem ještě co učit. Aspoň v Budějovicích.

komentář přidán 11.1.2011 - Krásné fotografie od Afghánů najdete ve fotogalerii paní ing. Evy Mizerové (www.elfka.wbs.cz). S jejím souhlasem, kterého se mi dostalo,  můžete nahlédnout do její fotogalerie viz. odkaz.

 

Ve třídě mladých psů získal V1, CAJC získal Claudius van de Robega, u fen V1, CAJC, Junior BOB pak jeho sestrička Cameron Diaz van de Robega. Mimochodem Cameron Diaz získala se svou majitelku Jitkou Hřebejkovou hodnocení "výborná" na Evropské výstavě 2010 v Celje ve třídě mladých. Krásný úspěch pro tuto mladou psí slečnu. Jak jsem později zjistila, Cameron Diaz si na této výstavě dokončila Junior šampionát ČR.

Po velmi velmi dlouhé době jsem mohli v kruhu vidět psa, nyní již titulovaného Ich. Multi Ch., Soukistan Chaman Jahawara, majitelky Anny Vršnik. Soukistan získal známku V1, CAC, r. CACIB a tím dokončil Český šampiónát a zároveň získal i titul International šampión.

Pauline Gandamak Slovakia ve třídě otevřené získala V1, CAC, r. CACIB. Nejen, že získala toto cenění, ale zároveň byla oceněna a vyzdvižena práce její majitelky a handlerky Ivy Toulové, během jejího předvedení. Opět se potvrdilo, že dobré předvedení dělá mnoho. Fenečka jménem Wionna R. Čínské Hedvábí sice tentokrát nedosáhla na mety nejvyšší, ale je radost se na ni v kruhu dívat. Měla to ve své třídě hodně těžké. Myslím, že pokud se Pauline a Winnie  budou ve stejné třídě i nadále potkávat, máme se opravdu na co těšit. Obě jsou moc hezké psí holky.

Ve třídě veteránů nás poctil svou přítomností Plamínek ze Zličínských luk se svým handlerem Františkem Boučkem. Jestli si datum jeho narození pamatuji dobře, tak mu letos bude 12 let. Je obdivuhodné, v jaké je stále kondici. Plamínek získal V1, Nejlepší Veterán. Zprávy o výsledcích ze závěrečných soutěží všech veteránů dne nemám.

 
Odpolední soutěže: Ich. Multi Ch. Yasani Iram z Allahovy země, majitelka (autor foto) Ludmila Faktorová - Yasí jako vítěz skupiny X. - tedy BIG (best in group)

Obrazek


 
Velkým překvapením pro jedny, rozčarováním pro druhé, bylo nádherné, dlouho očekávané vítězství, nyní již Ich. Multi Ch., Yasani Irama z Allahovy země, paní Ludmily Faktorové. Yasani Iram nejprve porazil svého velkého konkurenta, psa jménem Bubu ze Zličínských luk ve třídě šampiónů V1, CAC, k tomu přidal CACIB. Nikdo z nás, co jsem stáli kolem kruhu netušil, že tahle krásná pohádka pro něj a jeho majitelku ani zdaleka nekončí. Yasani Iramovi se ten den podařila ještě dvě velká vítězstí. Nejprve BOB (Best of breed - nejlepší v plemeni) nad fenečkou jménem Bruneta ze Zličínských luk paní Miroslavy Hynkové. V odpoledních soutěžích byl oceněn v rámci skupiny X. (chrti) hodnocením BIG (Best in Group - tedy nejlepší ve skupině). Yasani je velmi vyjmečný pes a o jeho kvalitách hovoří i to, že jako jediný pes českého odchovu získal na WDS 2009 v Bratislavě hodnocení "Výborná.
 
Co mě maličko překvapilo a musím řict, že bych něco takového nečekala, že pes Bubu ze Zličínských luk, kterého mimochodem ráda fotím (to víte, black and tan je black and tan, zkrátka a dobře je to přeci jen Bonní barva), nenastoupil o r. CACIB. Co k tomu vedlo nevím a raději ani vědět nechci. r. CACIB tak mohl získat právě Soukistan Chaman Jahawar a dokončit titul International šampióna.
 
Jedna malá potvůrka již delší dobu Yasovi prorokovala, že prostě jednou musí vyhrát třídu šampiónů a otevřít tak cestu k výstavním metám nejvyšším. Což je tedy BOB, BIG (to už se v Budějkách povedlo). Zbývá tedy už jen Best of Day (nejlepší pes dne) a následně Best in Show (nejlepší pes celé výstavy). Poslední kroky bývají nejtěžší, ale nejsou nemožné. Že by byly výstavy čas od času přeci jen o psech a ne o ................však zasvěcení vědí.
 
Českobudějovická mezinárodní výstava tak byla důstojnou tečkou letošní výstavní sezóny. MVP v Praze byla zrušena pro rekonstrukci Letňanského výstaviště. V Letňanech se sejdeme opět v květnu 2011.  Uvidíme, co nám výstavní sezóna 2011 uchystá. Doufám, že mnoho krásných překvapení, fotografií a hlavně, co nejvíce nádherných výstavních jedinců v kruhu a šťastných a pohodových lidí kolem.

 

Ich. Multi Ch. Soukistan Chaman Jahawar (majitel Anna Vršnik)

Obrazek

 

Výsledky nejlepších

Třída
Hodnocení
Jméno psa/feny
Majitel
psi  - mladých
V1, CAJC
Claudius van de Robega
Lenka Burešová
psi - mezitřída
V1, CAC
Bastien Akamiro
Jana Uhrová
psi - otevřená
V1, CAC, r. CACIB
Ich. Multi ch. Soukistan Chaman Yahawar
Anna Vršnik
psi - šampiónů
V1, CAC, CACIB, BOB, BIG
Ich. Multi ch.Yasani Iram z Allahovy země
Ludmila Faktorová
psi - veteránů
V1, nejlepší veterán
Plamínek ze Zličínských luk
Alice Boučková
feny - dorost
VN1
Conie z Náhorní planiny
Martin Svárovský
feny - mladých
V1, CAJC, Junior BOB
Jch. Cameron Diaz van de Robega
Romana Hřebejková
feny - mezitřída
V1, CAC
Hvězda ze Zličínských luk
Alice Boučková
feny - otevřená
V1, CAC, r. CACIB
Pauline Gandamak Slovakia
Iva Toulová
fena - šampiónů
V1, CAC, CACIB
Bruneta ze Zličínských luk
Miroslava Hynková

fotografie na této stránce jsou pořízeny mou maličkostí