Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co přinesl r. 2014

Co přinesl r. 2014

Rok 2014 byl pro mě rokem dá se říci zlomovým v  mnoha ohledech.

V první řadě jsem jednou provždy vyřešila jednu klíčovou záležitost,
která mě svým způsobem tížila posledních 8 let a nepřinesla mi zdravotně
ve výsledku nic dobrého. 

Poté, co jsem tuto kapitolu svého života po dohodě s manželem uzavřela,
spadl ze mě neuvěřitelně obrovský a těžký balvan.

Odhození této tíže mi umožnilo se soustředit a věrit ve splnění mého dávného
snu. "Otevřely se mi dveře", aby do mého i manželova života mohl vstoupit psí kamarád.

Dlouho jsem pokukovala po štěňátkách plemene Čínský chocholatý pes, ale můj manžel, jako by nechtěl slyšet, přestože byla štěňátka úžasná nádherná a taková jaké jsem si je vysnila. Pravda je, že tam trošku chybělo "to chycení za srdíčko".

V květnu v nejméně očekávaný moment mi byl představen tříměsíční pejsek plemene Čínský  chocholatý pes, Caterham Shahrastani". Caterham doma oslovovaný Černokněžník, byl přesně to štěňátko, co Vás chytí za srdíčko a vy víte, že ať se děje, co se děje, tuhle šanci si už nenecháte nikým a za žádných okolností vzít. Nejtěžší bylo přesvědčit manžela (jak jsem se později dozvěděla, můj manžel mi tajil, že byl rozhodnutý si Černokněžníka odvést domů).

Caterham byl můj splněný sen (ač jsem šest let chtěla bílého naháče, abych zase nemusela česat chlupy po své zkušenosti se  zacuchaným Afghánem).
Caterham je synem Ich. Multi Ch. Midnight Kisse z Haliparku (otec Ich. Multi Ch. Oliver Modrý Květ x matka VW, EW, WW Ich. Multi Ch. Gessi Modrý květ) a Nenette Charmante Avokaduh. Splnilo se mi v něm mít pejska jak z CHS z Haliparku, tak z CHS Modrý květ.

Cesta ke Caterhamovi byla dlouhá a klikatá. Nyní už to můžu říci. O tom, že se má vrh "C" v CHS Shahrastani narodit jsem věděla dlouho před vlastním krytím, ale v té době bylo skoro nemožné uvažovat o tom, že bych se stala kamarádkou psího stvořeníčka. Když se Caterham narodil, stále jsem hledala a doufala, že můj budoucí pejsek bude bílý naháček (tedy varieta Hairless). Caterham byl takové černé maličké svořeníčko. Nějak jsem pozapomněla se dívat, jak vrh "C" roste, až mě v květnu 2014 zvláštní okolnosti ke Caterhamovi přeci jen dovedly. 

Vzpomínám si na slova mé dobré víly, která mi říkávala "až přijde ta správná doba a ty máš svého pejska potkat, poznáš to". Měla pravdu.

Od té chvíle jsme s Caterhamem začali objevovat společně svět.

Přihlásila jsem nás do psí školky www.dogshow.cz, kde se Caterham nejen socializoval, ale také nás Jitka Bastl Hořáková s jejím manželem Martinem zasvětili do tajů vystavování. Nutno dodat, že Caterham byl velmi učenlivý žáček, zato panička byla a dlouho bude výstavní dřevo.

V červenci 2014 jsme s Caterhamem poprvé navštívili výstavní svět jako aktivní účastníci. Od té doby jsme se snažili účastnit každé výstavy, kterou bylo možné navštívit v rámci domácích podmínek. Moje dopravní podmínky jsou velmi omezené a tak jsme jezdili jen po Čechách. 

Do listopadu jsem se snažili Caterhama hlásit do třídy štěňátek a třídy dorostu. Nevím, zda bohužel nebo bohudík, ale většinou jsme ve třídě byli sami. Hlášení výstavy do třídy štěňátek a dorostu lze brát jako placený tréninky (někdy draze placený).

Caterham bral všechno, co jsme spolu dělali, jak velkou zábavu. V kruhu byl víc na zadních, než na čtyřech, zajímal se o všechno dění okolo. V konkurenci nám to povětšinou nešlo vůbec. Snad ani jednou se nám nepodařilo soupeře porazit. Ono ani tak nešlo o to vyhrát, jako si to prostě užít.

Mnoho lidem se výstavy nelíbí, mají na ně velmi vyhraněný názor, včetně mého manžela.

Začala jsem se dívat na výstavy jinýma očima a využívat, to co nabízejí. Pro mě jsou výstavy nejen přehlídkou krásy (mělo by jít v první řadě hlavně o psy), ale naprosto specifickým místem pro socializaci psa.
Takové prostředí se nikde nedá napodopit. Prostředí výstav je rozmanité - haly, tráva, stan, různé povrchy. Spousta hluku, lidí, pachů, psů. Ale taky kamarádů psích, člověčích, hodných tet k poňuchňání, spousta dobrůtek po kapsách. Mimo to výstavy bývají i skvělé nákupní místo pro většinu toho, co člověk potřebuje.

V říjnu se v České republice konala velmi prestižní událost. Brno hostilo Evropskou výstavu. Nevyužijte toho, že máte EDS skoro za humny. No za humny, jak pro koho. já to měla jen skoro přes celou dálnici D1 :-)
Caterhama jsme přihásila, abychom si to jen tak z hecu prost zkusili. Nám o nic nešlo. Přesto organizace výstavy a hlavně odborná proškolenost personálu mnohdy kazily celkový dojem z výstavy.

Aby všechno nebylo tak růžové a skvělé, z listopadové DOUBLECACIB v Letňanech jsme si přivezli ošklivý psincový kašel. Nikdy předtím jsem se s tímto onemocnění nesetkala. Pro nás to byla doslova zkouška ohněm.

Vánoce už proběhly v poklidu, první Caterhamovy vánoce, první Silvestr.

Pro mě byl r. 2014 (shodou okolností v čísnkém horoskopu r. Koně), rokem malých zázraků.
Jsem zvědavá, co přinese rok 2015.