Jdi na obsah Jdi na menu
 


Caesar Millan - Uponce One the Dog 2017

6. 3. 2017

Caesar Millan - Uponce One the Dog 2017

 

  • datum: 5.3.2017
  • místo konání: O2 Arena, Praha
  • přednášející: Caesar Millan, USA (překládal Libor Bouček)

Existuje takové jedno pořekadlo: "Dávej pozor na to, co si přeješ", ať v tom dobrém, či špatném slova smyslu. Mě se takové jedno velké přání splnilo 5.3.2017.

Asi v polovině roku 2015 jsem náhodou objevila na Youtube.com videa s názvem Znalec psí duše.

Když o tom přemýšlím, ony náhody ani neexistují. Všechno, co se vám v životě děje, se děje z nějakého důvodu. V každém okamžiku vašeho života se máte něco naučit, nebo něco pochopit.

Kromě psů, kteří tu byli těmi hlavními hrdiny, tím hlavním člověčím průvodcem byl znalec psů mexického původu Cesar Millan. Jeho pořadu "Znalec psí duše", který se vysílal na National Geografic, mimo jiné i v českém jazyce, jsem věnovala hodně času. Naprosto mě dostalo, co s těmi psy dokáže a jak to vůbec dokáže, že i ten nejneposlušnější pes v jeho rukách doslova zkrotne.

Nejvíce mě však dostal díl z roku 2007 jménem Willshire. Tehdy to bylo asi pětiměsíční štěně, kterého se ujali hasiči z Willshire Bulváru v LA. Protože byl Willshire poněkud nezvladatelný, chlapy zavolali Cesara Millana na pomoc. Jak se postupem času ukázalo, Willshire byl znuděné frustrované štěně bez pravidelného režimu, omezí a nějakého řádného zaměstnání. 

Po shlédnutí Cesarových pořadů mi došlo, že rozhodně nechci, aby Caterham někdy takto dopadl a že je opravdu třeba aby měl pravidelný režim, určitá omezení, zaměstnání a také spoustu lásky a vždy věděl, že své lidské smečce může důvěřovat a že ho jeho lidská smečka miluje.

Ani nevím jak, moje srdce najednou vyhrklo upřímné přání, že bych chtěla někdy vidět Cesara Millana naživo. V tu chvíli mě vůbec nenapadlo, že soukolí vesmírné energie se právě dávají do pohybu a že se tohle setkání, byť ne přímo face tu face, uskuteční skoro za dva roky.

Pravdou je, že lidé Cesara Millana buď nenávidí, nesnáší, neuznávají nebo jim vadí, že se za ty léta změnil. Druzí ho milují a Ti další si z jeho práce vezmou to co potřebují a co jim pomůže v posílení nebo  zvládnutí vztahu s jejich psem.

Když jsem se dozvěděla, že bude v rámci Once Upon a Dog Tour 2017 Cesar Millan vystupovat v O2 Areně, věděla jsem, že tohle si v žádném případě nechci a nenechám ujít. 

Přišla neděle 5.3.2017,  den "D". Ve 20.00. hodin mé setkání s Cesarem Millanem v O2 Areně začíná. Seděla jsem v sektoru 111, řada 3, sedadlo 3. Trošku mi ve výhledu na hlavní plátno  bránil reklamní stojan. Jinak bylo na podium dobře vidět.

V O2 Areně jsem byla poprvé po 13 letech, co ji otevřeli. Mimochodem se stavěla ve stejnou dobu jako dům, kde bydlím. A kvůli včasné dostavbě pro MS v ledním hokeji 2004 se posunula kolaudace bytů našeho domu. To už je dávná historie.

Celým večerem provázel a z angličtiny tlumočil Libor Bouček. Cesar na podiu hýřil humorem, klidná energie z něj vyzařovala naprosto všude. Formou vyprávění a pohádek nás vzal na cestu poznání, jak vybudovat správný a fungující vztah tak, aby náš milovaný pes (mazlíček, slovo, které se mimochodem snažil Cesar vyslovit) byl šťastným a vyrovnaným psem.

Nemůžu říci, že by to pro mě byla až tak objevná cesta, neboť jeho knihu "Krátký návod jak udělat psa šťastným" mám doma. Jen mě mrzí, že jsem si nevzala s sebou a nenechala od Cesara Millana podepsat.

2017_once-upon-a-dog-tour.jpg

Cesar zmínil a klad důraz na to, že vztah psa a člověk by měl být založen na vzájemné důvěře, lásce a respektu. Že je třeba aby pes měl pravidla, určitá omezení (tedy věděl, co smí a nesmí) a také pravidelné zaměstnání.

Sama vím, jak se Caterham chová, když má poněkud volnější režim a myslí si, že si může vyskakovat a chovat se jako vůdce smečky.

Psi jsou mnohem šťastnější, když jim je člověk vůdcem smečky, než když jsou to oni, kdo se jím musí stát. To pak může u psa vést k nezvladatelnosti, frustraci a problémovému chování.

Celé Cesarovo vystoupení bylo protkáno humorem, hodně jsme se od srdce zasmáli

V druhé polovině bylo něco málo praktických ukázek, jak se se psem pozdravit, jak ho naučit, aby si nevšímal jídla. Dále jak psovi ukázat, že ne vždy je nutné chránit svého páníčka a také jak zklidnit psa, který se při procházkách vrhá na každého psa.

Na můj vkus těch ukázek bylo trošku málo, neboť si k tomu Cesar vybral  dva Jack Russel teriéry, jednu Čivavu, Československého vlčáka a jako sekundanta Tibetského ridgebacka.

Pravda je, že tam psi se pod jeho vedením chovali opravdu klidně a následovali ho jako svého vůdce.

Jak Cesar Millan poznamenal, psi poznají, když jim lžeme.................a v čem že ji to lžeme. Přesně v tom, jak se cítíme, jako energii vyzařujeme. Oni naše emoce dokážou neskutečně vycítit a přenést na sebe.

Něco o tom ví, když svého psa vystavuji. Když jsem nervózní a neklidná já, zaručeně bude neklidný i on. Necítí ze mě tu jistotu. Když jdu do kruhu s tím, že danou situaci prostě neřeším, přestane ji řešit i on.

Na závěr svého vystoupení, nezapomněl Cesar Millan vzpomenout na svého nejlepšího přítele, věrného partnera a také velkého psího učitele Daddyho. I když už delší dobu Daddy není mezi námi a Junior, kterého Daddy vybral jsko svého nástupce už také stárne, nikdy Cesar Millan ani mi nezapomenem, jak byl Daddy vyjmečný.

Cesar Millan má pravdu, ten kdo má skutečného psího přítele se od něj může mnohému naučit.

Já takovou učitelku měla, byla jí fena Afghánského chrta Elegance ze Zličínských luk. To ona mě mnohému naučila o tomto plemeni. Její prapraneteř Bonnie Monteka převzala štafetu a před třemi lety ji od ní přezval pejsek mnohem menšího a odlišného plemen Caterham Shahrastani (Čínsk chocholatý pes). Jsem vděčná za to, že mohu svůj život sdílet se psím přítelem, protože je můj život o mnoho bohatší.

Ze Show Cesara Millana jsem odcházela nadšená. Pokud se někdy Cesar Millan do Prahy vrátí, ráda si dám repete.